♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Bir İlk Festival: 1. Kaş İrlanda Film Festivali


Türkiye’deki ilk İrlanda Film Festivali, Kaş Antik Tiyatrosu’nda 11 - 13 Kasım 2011 tarihlerinde yapılacaktır. Film seçimi son birkaç on yıldaki en iyi İrlanda filmlerini gösterecek, Türk izleyicilere beyaz perde yoluyla İrlanda tarihi ve kültürünü daha yakından tanıma fırsatı verecektir.

İki ülke arasında, İrlandalıların, Keltlerin ya da Galyalılar olarak bilinen toplulukların Orta Anadolu’nun dağlık yerlerinde 5 yıldan fazla bir süreyle yerleşmiş olmalarından kaynaklanan, MÖ 3. yüzyıla uzanan bir tarih birliği vardır ve Ankara’yı başkentleri yapmış. Bu topluluklar yerleştikleri yöreye “Galatya” ismini vermiş ve inanışa göre yerel popülasyonla kaynaşmışlardır.

Bu sebeple iki ülke arasında gelecekte daha fazla kültür alış verişi yaratacağına inanılan bağların yeniden vurgulanması, heyecan verici.

Üç gün boyunca günde iki tane film gösterime girecektir ve saat 17.00 ve 20.00’de başlayacaktır. Filmlerin baslangıç öncesi gösterimdeki film hakkında kısa bir bilgilendirme konuşması yapılacaktır.

Festivalde ekrana getirmeyi düşündüğümüz filmler arasında ödül kazanmış olan film “The Wind That Shakes the Barley” (Özgürlük Rüzgarı), modern Dublin’e bakışları içeren çağdaş aşk hikayesi “Once” (Bir Zamanlar), Daniel Day Lewis’in rol aldığı Kuzey Irlanda’daki sorunları anlatan “In de Name of the Father” (Babam İçin), İrlanda dilinin konuşulduğu bir film olan Poitín (Potcheen) ve son on yılın populer Irlanda yapımı 13 adet ve Türk yapımı 3 adet kısa filmler gösterilecektir.

Gösterimdeki filmler Ingilizce ve Türkçe alt yazılı olacaktır. Özelliklede orjinali İrlandaca dilinde olan ‘Poitin’ adlı film Ingilizce ve Türkçe alt yazılı olacaktır.

İrlandaca dilindeki filmin yönetmeni olan aynı zamanda İrlanda’da filmleri ile tanınan ve belgesel yapımcısı olan Bob Qinn festivalimizde konuğumuz olacak ve mesleki bilgileri hakkında konuşmalar yapacaktır. Detaylı bilgi için www.conamara.org  web sitesine bakınız.

Diğer konuğumuz Once filminin yazarı ve yapımcısı John Carney festivalimize katılarak Kaş Kültür Evi’nde atolye çalışması yapacatır.

Tüm gösterimler ücretsiz ve her yaşa açık olacaktır. Festival Kate Fennell, Kaş Belediyesi ve Kaş Kültür Evi ile beraber organize edilmektedir.

Festival TV prodüktörü Kate Fennell, sanat organizasyonları menajeri ve seyahat gazetecisi olan İrlandalı Kate Fennell tarafından organize edilmektedir. Fennell, kış aylarında İrlanda dans kursları ile İrlanda kültürünü belirli bir düzeyde tanıtmış olduğu Kaş’ta 10 aydır yaşamaktadır. Fennell, İrlandalı ve Türk insanlarının birçok benzerlikleri olduğunu düşünmektedir ve iki ülke arasındaki kültürel bağların festival sayesinde güçleneceğini ummaktadır.

Kaş Belediyesi ve Kaş Kültür Evi festivalimize büyük destek vermekle beraber çalışmalarımıza yardım etmektedir.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template