♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Nirvana albümü “Nevermind” hakkında 8 söylenti

Eylül 1991’de, DGC Records son yirmi yılın en çok ses getiren albümü olan Nirvana'nın “Nevermind”ını piyasaya çıkarttı. Bu çalışmayla ilgili insanların doğru bildiğini sandığı genel şeyler hakkında, Kurt Cobain’in biyografisini yazan Charles R. Cross’dan cevaplar:

Söylenti 1: “Nevermind” Kurt Cobain’in albüm ismi için ilk tercihiydi.

Kurt Cobain, kötü bir planlamacıydı. Not defterleri, asla yapmadığı albümlerin şarkı isimleriyle doluydu. “Nevermind” için ilk düşündüğü isim “Sheep” idi. Aldığı notlarda şöyle yazıyordu: “Sheep: Çünkü biz istenmeyeni istiyoruz, kimsenin istemediğini. Sonralarda bu şöyle ifade edildi: “Adının Sheep olmasını istiyoruz, çünkü biz olumsusuz.” Ama bu karar 1990’ların sonunda değişti.
  
Söylenti 2: “Nevermind” 1991’de kaydedildi.

Nirvana, aslında “Nevermind”ı iki kez kaydetti. İlki 1991 Nisan’ında, Butch Vig yapımcılığında, Van Nuys – Kaliforniya’da, Sound City stüdyolarında başladı. Bu kayıt, grubun yine Vig önderliğinde 1990 Nisan’ında Madison’da Smart Studios’da yaptığının benzeriydi. 1990’da Madison’da sekiz şarkı kaydedildi ve bunlardan beş tanesi “Nevermind”da yer aldı. Madison ve Van Nuys’taki kayıtların arasındaki en büyük fark, Dave Grohl idi. Ama albümün büyük kısmının 1991’de kaydedildiğini söyleyebiliriz.

Söylenti 3: Dave Grohl, albümdeki tek davulcuydu. 

Vig’in kendisi davulcu olmakla birlikte, albümde esas can alıcı ritmi Grohl’la yakaladı. Bunun başlangıcı "Smells Like Teen Spirit" veya "Drain You"’ya dayanıyor. Vig, Grohl’un tüm çalışmasını Sound City’de kaydetti “Something in the Way” hariç. Ama albümdeki tek davulcu Grohl değildi. Nirvana’nın ‘beyaz’ dönemindeki davulcusu Chad Channing “Polly” şarkısında yer aldı. Bu parça, aynı zamanda Smart stüdyosundan sağ salim kurtulan tek şarkıydı. Channing, orijinal “Nevermind”ın piyasaya çıkartılmasına bir katkı sağlamadığından, bu albümden herhangi bir telif hakkı da kazanmadı.   

Söylenti 4: "Smells Like Teen Spirit" bir deodorant için yazıldı.

Cobain’ın "Smells Like Teen Spirit"i bir deodorant için yazdığını herkes biliyor. Şey, bir bakıma… Aslında bu, Kurt'ün arkadaşı “Bikini Kill”in solisti Kathleen Hanna’nın, Cobain’in yatak odası duvarına alay edercesine "Kurt, ‘Teen Spirit’ gibi kokuyor" yazmasıyla ortaya çıkmış bir şarkı. Ancak, Kurt’ün gerçekten böyle bir deodorantın varlığını albüm çıktıktan çok sonra öğrendi. Dolayısıyla, aslında şarkı bir deodoranttan değil, duvar yazısından ilham aldı. 

Söylenti 5: Nirvana, “Smelles Like Teen Spirit"i ilk olarak bir kaset çalara kaydetti.

Nirvana, "Teen Spirit"i ilk olarak bir prova sırasında demo olarak o devasa, bozuk sesli kaset çalar ile kaydetti. Ki bu demo yakında çıkacak “Nevermind” setinde yer alacak. Gruptaki herkes parçayı beğense de, kimse bunun bir hit haline geleceğini düşünmedi. Butch Vig ise, 91’in başlarında Cobain ona bu şarkının bir kopyasını gönderdiğinde, parçayı duyduğu anda bunu bildiğini söyledi. Grohl’a göre, Nirvana’nın demolarını kaset çalara kaydetmesinin asıl nedeni, yazdıkları onca şarkıyı nasıl çaldıklarını durmadan unutmaları. “Nihayet fark edip, beklide bunları bir yerlere kaydetmeye başlamalıyız diyene kadar bir sürü şarkı çöpe gitti” demesi de, bunu gösteriyor.

Söylenti 6: Cobain, “Nevermind”ı uyuşturucu için yazdı.

Bu vurgu grubun pek çok şarkısında bulunmakta birlikte, Kurt’ün ilham perisinin durumu biraz karışık. Şöyle ki; Cobain “Nevermind”dan önce eroini denemiş olsa da, albümün çıkışına kadar tam anlamıyla bağımlısı değildi. Şarkılarının çoğu arkadaşları, komşuları ve kız arkadaşları hakkında. Hatta bu albümle ilgili ilk planı, çalışmayı “kız” ve “erkek” diye ikiye bölmekti. “Kız” tarafında  "Teen Spirit," "Drain You," ve "Lounge Act" gibi, Cobain’in karşılıksız aşklarından doğan şarkılar olacaktı. “Erkek” tarafında ise, en yakın arkadaşı Dylna Carlson için yazdığı "In Bloom" tarzı şarkılar bulunacaktı


Söylenti 7: Albümün kapağı Cobain’in fikriydi.

Kurt’ün “Nevermind”ın kapağının fikrini oluşturduğu doğru. Çıplak bir bebeğin havuzda olması düşüncesinin kaynağı ise, gecenin geç saatlerinde televizyon izlerken denk geldiği suda doğumdu. Hatta bebeğin başının vajinadan çıktığı kanlı anın fotoğrafını istedi (bunu kendi not defterine de çizmeye çalışmıştı) ama kabul görmedi. Bunun üzerine, kapakta sadece çıplak bebek yer aldı. Spencer Elden (söz konusu bebek) bununla ilgili şaka yaparak, pek çok insan penisini görmüş olduğu için dünyanın en büyük porno yıldızı olduğunu söylüyor.

Söylenti 8: “Nevermind” çıkar çıkmaz Cobain’i zengin etti.

Cobain’in bu albümümün başarısıyla bir gecede milyoner olduğuna dair yanlış bir kanı var. Oysa bu çalışma Altın Albüm statüsüne aylar sonra ulaştı ve esas satışlar 1992 ve sonrasında oldu. Yapım şirketlerinin çoğu telif haklarını yılda iki kez öder ve satış payları aylar sonra geri döner. Sonuç olarak, Cobain 91’de “Nevermind”dan hemen hemen hiçbir şey kazanmadı. O yılki toplam geliri $29,541oldu. Hatta bahardaki albüm kaydı sonrası Olympia’daki evine geri döndüğünde eşyalarını kapıda buldu: Evden çıkartılmıştı. 25 milyonun üzerinde satış yapacak albümün etiketleri tamamlanırken, o geceyi arabasında uyuyarak geçirdi.  

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template