♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

YAZ VİZYONUNUN EN İYİLERİ ALTYAZI’DA

Altyazı Aylık Sinema Dergisi yaz aylarında sinemalarımızda olacak dikkat çekici filmlerin tümünü, iki ay boyunca raflarda olacak Temmuz-Ağustos sayısında bir araya getiriyor. Derginin ‘Vizyon’ sayfalarında işçi filmlerinin usta yönetmeni Ken Loach’un Avrupa’daki göçmen işçilerin sorunlarına el attığı son filmi İşte Özgür Dünya... (It’s a Free World...); bilgisayar oyunlarının estetiğini gençlik filmi türüyle bir araya getiren Ben X ve George A. Romero’nun son zombi mamulü Ölülerin Günlüğü (Diary of the Dead) eleştirel bir gözle değerlendiriliyor. 15. Altın Koza Film Festivali’nin ödüllü filmi Made in Europe ve reklam dünyasını topa tutan stilize Fransız yapımı 99 francs ise yönetmenleri İnan Temelkuran ve Jan Kounen’le yapılmış özel söyleşilerle dergide ele alınıyor. ‘Vizyon’ sayfalarında ayrıca, Pan’ın Labirenti ve Yetimhane gibi son dönem örnekleriyle dikkat çeken İspanyol korku sineması üzerine kapsamlı bir inceleme yazısı da yer alıyor.

Altyazı bu ayki kapağında, Temmuz ayında Christopher Nolan’ın yeni Batman filmi Kara Şövalye’de (The Dark Knight), canlandırdığı son rol olan Joker karakterinde izleyeceğimiz, son zamanların en umut vaat eden oyuncularından Heath Ledger’ın anısını yaşatıyor. Dergide, genç yaşta hayatını yitiren Heath Ledger’ın yaşamının, kariyerinin ve Brokeback Dağı’ndaki unutulmaz karakteri Ennis Del Mar’ın hikâyesinin iç içe geçtiği bir yazı yer alıyor.

Derginin ‘Vizyon Ötesi’ sayfalarında ise geçtiğimiz Mayıs ayında hayatını yitiren, 70’ler Amerikan sinemasının en önemli yönetmen ve oyuncularından olan Sydney Pollack, Atları da Vururlar ve Akbabanın Üç Günü gibi unutulmaz filmlerine dair yazıların bulunduğu geniş bir dosyayla anılıyor. Bu bölümde ayrıca, Altyazı yazarlarının, 2. Diyarbakır Film Günleri’yle ve Boğaziçi Üniversitesi Lezbiyen Gey Araştırmaları Topluluğu’nun (BÜ-LEGATO) Mithat Alam Film Merkezi’nde düzenlendiği ‘Okul, Aşk, Açıl/a/ma/ma’ temalı toplu gösterimle ilgili izlenim yazıları da bulunuyor.

Altyazı’nın, edebiyatın penceresinden sinemaya bakan yazılara yer verilen köşesi Cin Aynası’nda bu ay son dönemlerin önde gelen yazarlarından Sibel K. Türker’in ‘M-19’ adlı öyküsü okunabilir. Derginin filmler eşliğinde keyifli sohbetlerin gerçekleştirildiği İzliyorum köşesinin bu ayki konuğu ise geçtiğimiz aylarda ülkemizde bulunan ünlü akademisyen Dudley Andrew. Kısa Metraj köşesinde Ayak Altında adlı kısa filmiyle pek çok ödül alan M. Cem Öztüfekçi’yle, belgesele odaklanan Docİstanbul köşesinde ise Tuzla tersanelerindeki işçi ölümlerini konu alan 4857 adlı belgeselin yönetmenlerinden Ethem Özgüven’le yapılmış söyleşiler bulmak mümkün.

Altyazı’nın ‘Eleştiri’ sayfalarında ise, Kızkardeşim Evleniyor (Margot at the Wedding), Mistik Olay (The Happening), O... Çocukları, Beni Orada Arama (I’m not There) ve Made in Europe filmleri üzerine yazılmış eleştiri yazıları bulunmakta.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template