♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Zincirbozan: Kaçırılmış Bir Fırsat…


Ülkemizin en karanlık dönemi 1980 ihtilali üzerinde tam 20 yıl geçmiş. Kişisel olarak uzun beni ilgilendiren bir konu olduğunu belirteyim. 12 eylül doğumlu biri olarak aklımdaki ilk şey ilk senelerde doğum günlerimin sokağa çıkma yasağı sayesinde kısır geçmesi idi. Ama sadece benim doğum günlerim değil ülkenin uzun yılları kısır geçti.

Digiturk kanalı, Türkmax’ın ortaya attığı proje ortaya çıktığında dizi olarak planlanıyordu. Ama konunun derinliği ve yapım aşamasında olan “Eve dönüş” ve “Beynelmilel” filmleri ile birlikte sinema projesine dönüştü.

Aslında ne olursa olsun genellikle bizden gizlenen, konuşulması tartışılması hala bastırılan döneme ilişkin filmleri kötü de olsa izlemeli ve tartışmalı. Elbette eksikler olacaktır ama gündeme gelmesi bile yeterli.

Eldeki malzemenin 4-5 bölümlük diziye dönüşmesi gerekirken, sinema filmine uyarlanması adeta bir çocuğa babasının elbiselerini giydirmeye benziyor. Bu zaaf maalesef filmin neredeyse bütününde mevcut. Demirel ve Ecevit’in görece benzerliklerine takılmak yersiz. Ama diğer karakterlerin özellikle de oturmayan dublajların filme kötü etki yaptığı da bir gerçek.

Trt arşivlerinden alınabilecek görüntüler ile desteklenebilecekken, bazı kilit olaylar ve röportajlar canlandırılmış. Bu da gerçekle arada kurulabilecek bir bağ fırsatı kaçırılmış oluyor.

Ara ara gösterilen yan karakterler neredeyse çok zayıf. Zaten politik kişiliklerin zayıflığına değinmeye gerek yok. Sadece birer figür olarak bulunuyorlar filmde.

12 Eylül ihtilali neden oldu sorusuna daha baştan cevap vermeyen film, hiçbir etkene değinmeyip kim destekledi sorusunun peşinden gidiyor. Ama ne yaparsa yapsın başı sonu belli olmayan ne amaçladığı belli olmayan bir film olup çıkıyor. Küçük satırbaşları ile geçiştirilenler dışında yapılan vurgu sürekli olaydaki amerikan parmağı. Ama bu bile sağlam bir olay örgüsü ile işlenmediği için son derece sönük kalıyor anlaşılmıyor.

Ne şekilde bahsedilirse edilsin elde kalan bir film maalesef. Sağlam bir dramatik yapısı olmayan ve bu sebepten seyirci üzerinde istediği etkiyi yaratamayan kaçmış bir fırsat.Tüm bunları düşününce akla gelen tek şey keşke dizi olsaydı dileği oluyor.

Share this:

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template