♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Bordertown: Üçüncü Dünya Ülkesine Bir Ayna


Mersin Cinemall bu hafta bizi bir hayli eskilere götürdü. Eylül ayında gösterime girmiş bir filmi aylar sonra görmek enteresan bir durum. Üstelik filmin dvdsi de çıkmış durumda. Piyasada kolaylıkla bulunabilecek bir filmin gösterime girmesi enteresan geldi doğrusu. Zaten gişesi de oldukça düşük olan bir filmin bol seçenekli bir haftada pek de şansı yok.

Amerika sınırındaki bir Meksika şehrinde çalışan kadınların iş sonrası tecavüze uğrayıp öldürülmesi üzerine, olayı araştırmak üzere bölgeye giden kadın gazeteci ve eski çalışma arkadaşının ortaklaşa araştırması üzerine giden bir film Sınır Ötesi.

Öldü sanılarak bırakılan kadının sayesinde adım adım ilerleyen film, klasik bir üçüncü dünya ülkesi tablosu çıkartıyor.

Kanlı Elmas ve Arka Bahçe filmleri gibi olayın ucundaki tabloda benzer aslında. Batılı bakış açısı ile benzer ülkelere bakıldığında sonuç pek değişmiyor zaten. Ana sorun hep aynı görünüyor. Yine tüm bu filmlerin ortak özelliği serbest ticaret anlaşmaları, hükümetlerin parmağı, çok uluslu şirketler başta olmak üzere oluşan büyük çark. Ama filmlerin hiçbiri bu çarkı hedef gösteremiyor, ilerleme kaydedemiyor. Kanlı Elmas iyi bir film olmasına rağmen cesur davranamamış sadece maşaları göstermekle yetinmişti.

Sınır Ötesi de bundan nasibini alıyor. Yaşanmış bir olayı perdeye yansıtarak sadece olaylara ayna olabiliyor.

Bir film gibi değil de sanki yarı belgesel havasında minik bir televizyon filmi gibi yer yer sıkan, temposu düşen bir film, Biraz daha büyük düşünülse ses getirebilecekken, daha az bağırmayı tercih etmiş yönetmen, daha mütevazi bir yapım olmuş.Meksikalı kadınlara hiç faydası olmayacak bir film nihayetinde ama gene de olayları gözler önüne seriyor.

Share this:

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template