♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Arjen: Tetikteki Vicdan


2020 yılının son ayında kısa video odaklı yeni nesil içerik platformu olarak yayına başlayarak Güzel Ahlak İyi Niyet’in kısaltmasını kullanan GAİN, içerikleriyle göz doldurmuş ama bir süre sonra yeni yapımlar seyrelmiş ve sanki tıkanmaya başlamıştı. Nisan 2023 itibariyle Rams Türkiye Grubu’na satışı gerçekleşti. Bu satışın ardından yerli içerikler gelmeye başladı. Tolgahan Sayışman’ın yaptığı anlaşma gereği hazırladığı yapımlarla en azından platformda herkesi ekran başına çekebilecek diziler çıkıyor ortaya. “Kurtuluş Lisesi” ilk adımdı. Manga uyarlaması gençlik macerasının ardından “Arjen” ile çıkagelmiş Sayışman. Yerli aksiyon dizisi 26 Nisan itibariyle seyircisini bekliyor.

Altı bölümlük dizinin senaryosunu Altuğ Küçük kaleme almış. “Filinta” ile tanınan Küçük, beş bölüm sürebilen “Oyunbozan” fiyaskosunun ardından “Yüzleşme” ile dört bölümde teslim bayrağını çekmişti. Tuhaf garabet “Akıncı” dizisiyle de benzer sonu gördükten sonra ilk dizisini yaratmış. Ulusal kanal işlerinde kötü tecrübeleri olan bir isim platform işi biçilmiş kaftan nihayetinde. Yönetmenliği de Umut Sarıboğa ve Fırat Averbek üstlenmiş. Sarıboğa asistanlığın ardından ilk sınavında. Averberk ise “İnci Taneleri” ile tanınmaya başlanan bir isim. Tolgahan Sayışman’ın başrolünde olduğu dizinin oyuncu kadrosu tanıdık simalardan oluşuyor. Talat Bulut, Ezgi Eyüboğlu, Dilara Aksüyek, Yunus Eski, Saruhan Hünel ve Alican Yücesoy çekirdek kadroyu oluşturan isimler.

Arjen, bir tetikçi, bir fixer. Mafya diyeceğimiz İş adamı Selahattin ağa tarafından bulunup sahip çıkılmış bir kimsesiz olarak başlamış hayata. Geçirdiği eğitimin ardından o dünyanın en iyisi olmuş. Vurması, öldürmesi en zor isim. Her deliğe girebilen, imkansızı başarabilen bir tetikçi. Aldığı canların sayısını koluna dövme yaptıran, az konuşan bir ölüm makinesi. Her şeyi değiştiren olay da dizinin konusunu oluşturuyor.

Selahattin ağa legalleşme planları yapmış. İstanbul Ticaret Bankası’nı satın alarak tüm kara parasını aklayarak rahatlamak istiyor. İki çocuklu ağanın kızı Rojin işlere yatkın ve Arjen’e aşık. Oğlu Mazhar ise işlere uzak bir beceriksiz. Hatta dizinin açılışı da onun salaklığı üzerine gelişen olayla yapılıyor. Selahattin’in sağ kolu kardeşi Azim ve diğer tetikçi Ferhat ile dizinin kötüler kanadı tamamlanmış oluyor. Yüzünü hiç görmediğimiz rakibi Yuri de henüz işlevine karar verilmemiş bir karakter olarak yaratılmış.

İyiler kanadında ise bir kişi var. Maliye müfettişi Aslı, satın alma öncesi araştırma yapmak üzere soluğu İstanbul’da alıyor. Servet sahibi Selahattin’in Türkiye’de hiç yatırımının olmamasını garipseyerek attığı adım dizinin fitilini ateşliyor. Eşeledikçe bir şeyler çıkaracağını düşünen Selahattin’in vur emrine karşı çıkıyor Arjen. Kötü tecrübesinden dolayı masumları öldürmemeye yeminli zira. Arjen’in azap yolu böylece başlıyor. 

Yerli platform işi bir aksiyon dizisinin merak yarattığı herkesin malumu. Artık belli bir yol almış durumdayız ne de olsa. Her yeni örnekte daha iyi işler çıkarıyoruz teknik olarak. Arjen’in bu konuda iyi olduğunu belirteyim her şeyden önce. İşin teknik kısmı gayet iyi. Bam güm silahlar konuşuyor, patlamalar oluyor. Biraz John Wick gibi attığını vuruyor Arjen ama olsun o kadar. Kurşunları atarken çekinmeyen dizi nedense patlamalar olduğunda ürkek davranmış. Yangınlar ve patlamalar efekt ile kotarılmaya çalışılmış. Mantık dışı bir havaya uçmama hali var. Dizinin teknik anlamda diğer iyi yanıysa karanlık tonları. Adeta güneş doğmadan, karanlık pastel tonlarla iyi bir atmosfer oluşmuş.

İşin senaryo kısmındaysa her şey tanıdık. Her şeyin beklendiği gibi gelişmesini izliyoruz. Üstelik final de yapmıyor dizi. İkinci sezona pas atarak bitiyor ilk sezon. Karakterler de yamalı bohça. Selahattin ve Azim kartondan karakterler, içleri boş. Mazhar olay örgüsü için yaratılmış tek boyutlu bir karakter olarak kalmış. Rojin’in ortamı yumuşatmak için konmuş süs bitkisinden farkı yok. Aslı ile ilgili de pek veri yok elimizde. Arjen ise namlunun ucundaki surat sadece. Yuri’yi niye görmediğimizin cevabı da yok elbette. En feci olan Ferhat karakteri. Uzakdoğu aksiyonlarındaki tuhaf psikopat soslu biri olması amaçlanmış gibi görünüyor. Alican Yücesoy’un abarta abarta oynaması yüzünden çok komik ve yapay duruyor. Kervan yolda düzülür mantığıyla yaratılmış karakterlerin gelişmesi için onay alırsa ikinci sezonu bekleyeceğiz galiba.

Vicdanıyla yüzleşen Arjen’in azap yolundaki yürüyüşü altı bölümlük macerasından tüm klişelerine ve tahmin edilebilirliğine rağmen tempoyu düşürmeden aksiyonu gazlayarak sıkılmadan izlenebildiği için vasatı aşabilen bir örnek. İkinci sezon onayı bu yeter mi peki derseniz, hayır. Peki izlemek için yeter mi derseniz, evet. Türü sevenler için sıkılmadan izlenebilecek, maratonu yapılabilecek bir seçenek olarak meraklılarını bekliyor.
 

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template