♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Philip Roth’tan kocaman bir memeye dönüşümün tuhaf hikâyesi: Meme


Amerika'nın en büyük romancılarından biri olarak anılan ve yaşamı süresince Pulitzer, PEN/Faulkner ve Booker gibi pek çok saygın ödüle layık görülen Philip Roth’un erken dönem eserlerinden Meme, bir adamın kocaman bir memeye dönüşümünü konu alıyor. Kafka’nın Dönüşüm’üyle anılan Roth şaheseri Meme, Can Yayınları etiketiyle raflarda!

Amerika'nın en büyük romancılarından biri olarak anılan ve toplumsal konuları ayrıksı ve ironik bir dille irdelemesi sebebiyle pek çok eleştirmen tarafından “bela yaratan” yazar olarak tanımlanan Philip Roth, birçok sanatçıya ilham olan Kafka’nın Dönüşüm’ünü, Meme kitabında bambaşka bir boyuta taşıyor. 

Her şey, üniversitede edebiyat dersleri veren David Kepesh’in kasığında ortaya çıkan bir ağrıyla başlıyor.  Hislerine ve hazlarına etki eden bu ağrı onu adeta Gregor Samsa misali, kocaman bir memeye dönüştürüyor. Hastane odasında kendine gelen David, ona özel olarak hazırlanmış hamağına gömülü yatan, gözleri görmeyen, elleri olmayan, 1.80 boyunda, 70 kilo ağırlığında bir memedir artık…

Olan biteni anlamakta zorlanan yalnızca kendisi değildir. Bir meme olarak günlerini hastane odasında doktorların ve hemşirelerin bakımı, terapisti Dr. Klinger’ın kontrolü altında geçirir. Bedensel arzularla kıvranıp zihinsel kuruntuların içinde kaybolurken çıldırdığını kabullenmeye hazırdır. Ancak çevresindekiler ondan makul olmasını ve yeni doğasını kabul etmesini ister. Fakat hayatına 70 kiloluk bir meme olarak devam edeceğini nasıl kabul edebilir ki? 

“Çaresizlik içinde her aklıma gelene dört elle sarılıyorum. Kendi kendime dedim ki, bu illete ‘edebiyat’ yüzünden tutuldum. Ders olarak okuttuğum kitaplar beni bu duruma getirdi – bu saplantıya o yüzden düştüm. Avrupa edebiyatı derslerimden söz ediyorum. Yani, diyorum ki, her yıl üst üste Gogol’ü ve Kafka’yı anlatmak – yani her yıl Burun’u, Dönüşüm’ü okutmak.” 

“Kültürel açıdan kalıcı olacak bir şey okuduğunda insan bunu anlıyor.”
Cynthia Ozick

Meme / Philip Roth
Çeviri: Seçkin Selvi  
Dizi: Modern
Tür: Roman
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa sayısı: 72
Fiyatı: 85 TL  

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template