Müge Ceyhan, “Letafetsiz Ama Evladiyelik Öğütler” kitabında okurlarına gerçekçi ve renkli bir dünyanın kapısını açıyor.
İlk öykü kitabı Letafetsiz Ama Evladiyelik Öğütler ile okurlarıyla buluşan Müge Ceyhan, okurları öykülerinde gerçekçi bir yolculuğa çıkarıyor. “Masalsı yapmacık süslemeler benim kalemimde eğreti duruyor. Ne kadar gerçek duyguları çizersem o kadar güçlü bir metin ortaya koyduğumu hissediyorum” diyen yazar Müge Ceyhan, olay örgülerini ve yaşanmışlıklarını öykülerinde konu alıyor.
Tablolarının hikayelerini yazdığını ve çocukluk anılarının hikayelerini beslediğini söyleyen Ceyhan, ressam kimliği ve öykücü kimliğini bir arada sunuyor. Yazarın; çocukluğunda yaşadığı semtler, hüzünler, sevinçler, benzerlikler ve farklılıklar hikayelerini besledi. Kusursuzluktan çok uzak, hatalarla dolu fakat gerçek hislerle bezeli olan hikayeler okuyuculara kendi hayatlarından kesitler sunuyor.
“Yaşadığım semtlerden, Rum ve Ermeni komşularımızdan, ayrım nedir bilmeden birlikte büyüdüğüm arkadaşlarımdan, Noel, Ramazan sofralarından çıkmış tüm cümleler aslında. Onları hüzünlerle, sevinçlerle besleyip hikayeleştirdim. Bence renkler zaten vardı, bana yalnızca onları tuvale yerleştirmek kalmıştı” şeklinde konuşan Müge Ceyhan, Mario Levi’den aldığı dersler sayesinde öykülerinin yerini bulduğunu söylüyor. En sevdiği öykülerinden birinin “Masa Örtüsü” olduğunu söyleyen yazar, kitapta yer alan bu kısacık hikâyenin boyundan büyük duygular taşıdığından bahsediyor.
Müge Ceyhan, 1984 yılında İstanbul’da doğru. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde tamamlayan Ceyhan, aynı üniversitede yüksek lisans eğitimi alarak kariyerine profesyonel ressam olarak başladı. Profesyonel kariyeri boyunca 100’ün üzerinde eser çalışması ile Türkiye’de ve yurtdışında 5’i kişisel olmak üzere 30’a yakın sergide yer aldı. Müge Ceyhan, lise yıllarında yazdığı kısa öykü ve şiirlerle edebiyatla arasındaki bağları oluşturmaya başladı. Edebiyatla olan ilişkisi sayesinde Müge Ceyhan, Boshporus Sanat Gazetesi’nde köşe yazarlığı, aynı yıllarda Kitapçı edebiyat dergisinde görsel sanatlar bölümü editörlüğü yaptı. Ceyhan, 2022 yılında ise İlyas Halil Öykü yarışmasında Kokulu Silgi isimli öyküsüyle birincilik ödülüne layık görüldü. Resim ve edebiyat sanatını iç içe geçiren Müge Ceyhan; ressam, resim eğitmenliği ve kısa öykü yazarlığı yapıyor.
Letafetsiz Ama Evladiyelik Öğütler / Müge Ceyhan
Ötüken Neşriyat
Öykü
120 Sayfa
110 Sayfa
Yorum Gönder