♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Beast : Hangimiz Canavar?


Teknolojinin yükselişi ve görsel efektlerin hükümranlığı film yapımcılarının elini rahatlatmaya devam ediyor. Giderek gerçeğe yaklaşmanın en önemli getirisi nicedir akıllarda olan doğa çarpışmaları oluyor. Yirmi sene öncenin pratiğe dökülmesi zor fikirlerini bugün detaylandırarak bile vermek mümkün. Bu asgari mümkünden bolca aksiyon çıkarmanın peşindeki sektör de bu fırsatı kullanarak gişede altın yumurtlamayı hedefliyor. Doğa ile uğraşmayı seven Baltasar Kormákur da bu fırsatı kullanmış ve “Beast” ile karşımıza gelmiş. Fragmanıyla merak duygusunu kökleyen film 2 Eylül itibariyle sinema salonlarında izleyici bekliyor.

Beast, künyeden okunarak karşımıza ne çıkacağını bildiğimiz filmlerden. Jaime Primak Sullivan’a ait hikâyeyi Ryan Engle senaryolaştırmış. 2018 yapımı “Breaking In”de de aynısını yapmışlardı. Bildik konuyu işlerken klişeler üzerinden ilerleyen ve aklında ne varsa sıralarken söylem çorbasına dönüşen bir film çıkmıştı ortaya. Nerde duracağı ve ne söyleyeceği kafası karışık bir filmdi. İkilinin ikinci ortaklıklarında da bu durum değişmemiş. “Beast” de aynı şekilde kafası karışık bir film. 2012’de “Contraband” ile Hollywood’a yatay geçiş yapan Baltasar Kormákur da bir sorumluluk almıyor bu konuda. “Everest” ve “The Adrift”ten sonra yine bir doğada geçen zorlu mücadele konusu bulup motor demiş gibi. Derinlikle işi olmadan konuyu işletip merak duygusunu diri tutmaya çalışıyor. Konu dediysek de ortada öyle aman aman bir konu yok zaten. Her zamanki formül işletiliyor.

Filmin kozu olarak görülen Idris Elba’ya Sharlto Copley, Leah Jeffries ve Iyana Halley eşlik ediyor. Yeni dul kalmış bir baba iki kızını da almış ve karısıyla da tanıştıkları yere ait oldukları topraklara tatile gelmiş. Yaraları sarmak ve aradaki bağı kuvvetlendirmek için çıkılmış yolculuk ilk gün çıkılan safari ile bambaşka bir mücadeleye evriliyor. Güney Afrika’daki büyük kedilerin avcılar tarafından katledildiğini, karaborsada değerli hale geldiğini öğrendikten sonra bir aslanın bölgesinde kalmalarıyla verdikleri yaşam mücadelesini izliyoruz.

“Beast” tamamen efekt destekli olduğu için aslanları birer kukla gibi oynatıyor daha çok. Aksiyonun hizmetine sunulan ormanlar kralı tüm haşmetiyle kükrerken yer yer mantık hatalarına yol açıyor. Bu hatalara takılmamak gerektiğini de vurgulamaya çalışıyor. Kaçak avcıların ne yaptığının farkında olan akıllı bir aslan bu. İntikam almak için saldırıyor. Öldürüp bırakıyor. Bir süre görmediğimiz ve acaba başka bir şey mi diye düşünmemizi sağlayan bir ortam yaratılmış. Koca bir köyü katletmiş. Sonrasında da hiç yara almadan önüne kim gelirse öldürüp duruyor. Filmin aksiyonunda temposunda bir sorun yok. Gayet düzgün işliyor. Hataları görmezden gelirseniz heyecanla finale yürürsünüz. 

Temelde “hangimiz canavar?” diye sormak isteyen filmin sorunu tam da bunu nasıl işleyeceğini bilememesinde. Sesi gür çıkmıyor bir türlü. Aslanın sürüsünü katleden kaçak avcılardan intikam almak isteyecek kadar akıllı olduğunu kabullensek bile hiçbir kurşunun isabet etmemesini anlamak ya da kabullenmek kolay değil. İlerleyen anlarda daha da fazlası var ama spoiler vermeyelim. Araya kaynayan aileye de bölgesini korumak için saldırıyormuş. Kızların cahil cesaretlerine tanınan primler de ilginç. Hadi ona da tamam. Peki söylem. Kaçak avcıların sadece kurban olarak yer almaları susmak anlamına geliyor. Finalde aslana diz çöktürenin kim olduğu da bir başka susma yöntemi. Elbette gişe için üretilmiş bir aksiyon filmi bir şeyler söylemek zorunda değil ama başladıysa susmamalı. Üstünkörü de olsa irdelemeli konuyu. Bu şekilde ailesinin intikamını alan bir kanunsuzdan hiçbir farkı olmuyor.

Final sahnesinde inandırıcılığını kaybeden “Beast” efektler için biraz daha beklenmesi gerektiğini gösterirken aslanın tarafını tutanlar için hayal kırıklığı yaratıyor. İnsanın kahramanlığı ve fedakarlığını yüceltme tercihini de anlamak mümkün değil. Ava çıkarsak yaraları sararız ve terapi gibi olur demek ki senaristlere göre. İkinci yarıdan itibaren temposu düşen “Beast” heyecanı ve eğlenceyi tam tutturamayan bir seyirlik olarak vasatı aşamayan bir deneme.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template