♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Anne Dufourmantelle’in usta işi eseri “Riske Övgü” Kolektif Kitap etiketiyle raflarda


Fransız filozof ve psikanalist Anne Dufourmantelle’in bu usta işi eseri, tedbir ve güvenliğin temel değer kabul edildiği modern dünyada risk almaya bir övgü. Dufourmantelle özenle ördüğü metninde felsefi düşünceyle bir psikanalist olarak biriktirdiği zengin vaka örneklerini harmanlayarak son derece özgün ve eleştirel bir dünya kuruyor. Bağımlılık, dil, unutuş, aileyi terk etme, yalnızlık, kayıp, kaygı ve itaatsizlik gibi hayatımızın önemli bahislerine bakışımızı sarsacak sorular yöneltiyor. Yazara göre risk dışımızdaki bir tehditten ziyade hayatın içinde bilinmedik bir alan açan, tutumlarımızı, varoluş tarzımızı belirleyen bir dönüşüm ânı, şimdide olma imkânı.

Artırılmış güvenlik önlemleri, sınır duvarları, tetiklenen kötü hatıralar ve sonu gelmez davalarla kendini gösteren bir çağda Dufourmantelle, “Yaşamı riske atmak, yani sahiden yaşamanın riskini almak ne demektir?” sorusunun peşinden gitmeyi öneriyor.

RİSKE ÖVGÜ’DEN ALINTILAR
“Kaygı insana hastır, öyle gizli bir silahtır ki, o olmasa insan çöker.”

“Kaygı bize, canlı olmanın bedelsiz olmadığını hatırlatır. Bu bedelin fahiş olduğunu. Her ölçünün ötesindedir, öyle ki elimizde asla onu ödeyecek kadarı bulunmayacaktır, belki de bir başkasının karşısında hep borçlu olmamız gerekecektir. Çoğunlukla gecikmeli olarak harekete geçen kaygı asla (örneğin panik atakta olduğu gibi) içinde işlediği zamana ait değildir, önceki bir zamandan gelir, hatta bazen bizzat varoluşumuzdan bile öncedir, haklarını başka bir sahneye dayanarak talep eder. Işık kaynağına erişimi olmayan bir gölgeler tiyatrosudur.”

“Kendini terk etmek. Aramızdan kim yapabilir bunu? Kendini gerçekten terk etmeyi kastediyorum, hayatta bir kez olsun, koşulsuzca… Kendini terk etmek kendinizi terk edeceğiniz bir başkasını gerektirir, o kadar talep etmeyen, kendisi de korkan ve kendini koruyan bir başkasını. Kendini terk etmek, terk etmeye, ipleri asla gevşetmeden bize pusu kuran derinliklerimize saklanmış korkuya karşı koymaktır.”

“Sevgi ne narin yuvadır, ne de ince dalları birbirinin içine geçiren ve içine çöreklenmeye çalıştığımız nefret ve hasetin dolaşıklığı. Hayır, sevgi bazen buz gibidir. Onarılamaz olanla, yaralarla, ısırıklarla, kıskançlıkla ve bağışlamayla birlikte gelir, sevgi diye adlandırılan şeyin tam tersi de sevgiyle doğar.”

“İtaat etmemek en büyük risklerden biridir, zira tetiklediği facia, karşı çıktığı şeyle kıyas kabul etmez. Tevekkülün talep edildiği yerde ayak uydurmak ya da tartışmak yerine sadece ‘yapmamayı’ tercih etmek hâlâ mümkündür.”

RİSKE ÖVGÜ ÜZERİNE
“Özenle yazılmış, gösterişli bir metin. Dufourmantelle yaşamın riskle nasıl genişlediğini ve bu gerçeği fark etmenin insanlar arasındaki kardeşliği nasıl desteklediğini gösteriyor.”
Antonio Negri

“Bu son derece zengin çalışma felsefe, psikoloji ve psikanalizin sorularına ilgi duyan okurları fevkâlâde memnun edecek. Yazar tüm bu disiplinlerin varsayımlarını yepyeni bir tarzda sorguluyor ve sonunda hepimizin en önemli meselesi hakkında özgürleştirici bir patika sunuyor: güzelce yaşamak ve güzelce ölmek. Kesinlikle tavsiye ediyorum.”
Choice

Anne Dufourmantelle 1964 doğumlu Fransız filozof ve psikanalist. Felsefe doktorasını Sorbonne’da yaptı. 1998’de yayımlanan teziyle Fransız Akademisi’nin ödülünü kazandı. Çeşitli dergi ve gazetelerde düzenli yazılar yazdı, yayınevlerinde editör olarak çalıştı ve akademik kurumlarda psikanaliz ve felsefe dersleri verdi. 2017’de iki çocuğun dalgalı denizde boğulmasına engel olmaya çalışırken hayatını kaybetti. Başlıca eserleri arasında La Sauvagerie maternelle (Annenin Yabanlığı, 2001), En cas d’amour, psychopathologie de la vie amoureuse (Aşkın Halleri: Aşk Hayatının Psikopatolojisi, 2009) ve Puissance de la douceur (2013, Yumuşaklığın Gücü, Kolektif Kitap’ın programındadır) yer almaktadır. Türkçeye Jacques Derrida’yla ortak çalışması çevrilmiştir (Davet: Konukseverlik Üzerine, Metis Kitap, 2020).

Riske Övgü / Anne Dufourmantelle
Özgün adı: Eloge du Risque
Fransızca Aslından Çeviren: Murat Erşen
1. Baskı, Ekim 2021
Sayfa sayısı: 238
Satış fiyatı: 38,00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template