♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

24 dile çevrilen “Büyük Muamma: Doğmadan Önceki Hikâyen” KaplumbaA Kitap etiketiyle raflarda!


Bilim insanı, yazar ve araştırmacı Katharina Vestre’nin kaleminden her gün yeni keşfedilen bir alanda derdini anlatan ve bugüne dek 24 dile çevrilen Büyük Muamma: Doğmadan Önceki Hikâyen, Ayda Akça Akkoç çevirisi ve KaplumbaA Kitap etiketiyle raflarda!

“Hangi gün doğacağınıza kim karar veriyor? Kararı veren anneniz mi yoksa siz misiniz?” gibi pek çok soru bugüne dek zihnimizi meşgul etmiştir. Türkçede ilk kez yayımlanan Büyük Muamma: Doğmadan Önceki Hikâyen de bizi aldığımız ilk nefese ulaştıran o süreci anlatıyor ve bugüne dek 24 dile çevrildi. 1992 doğumlu gencecik yazarı Katharina Vestre bir bilim insanı ve henüz 6 yaşındayken fark ettiği şeyler bugün çok okunan bir kitaba dönüştü. Doğum yolculuğumuzu anlatan bu kitap bize bambaşka kapılar aralayıp kendi sesimizi duyuruyor.

Kitaptan bir bölüm:
Kendi doğumunuz sırasında stres hormonlarınızın seviyesi doruğa ulaşacak ve bir daha asla bu kadar yükselmeyecektir. Anneniz de stres altındadır ama sizin yaşadıklarınızla karşılaştırılamaz. Aslına bakarsanız kalp krizi bile aynı etkiyi yaratmayabilir. Kulağa her ne kadar farklı gelse de aslında bu stres hormonları size yardımcı olur, bu süreçte yaşadığınız stresle başa çıkmanızı sağlar ve sizi dışarıdaki dünyaya hazırlar. Örneğin, plasentayla bağlantınız kesildiğinde karnınızı doyurabilmeniz için, stres hormonları hücrelerin besinleri parçalamasına yardım eder. Aynı zamanda akciğerlerinizdeki sıvının boşaltılmasına ve ilk nefesinizi almaya da katkısı büyüktür.
İşte, o an geldi. Birazdan yabancı iki el başınızı tutup sizi çekecek, parlak ışıklar altında gözleriniz kamaşacak ve akciğerleriniz ilk defa havayla dolacak.
Nefes alacaksınız.

Yazarın notu:
Anne karnında nasıl geliştiğimizle ilk kez altı yaşımdayken ilgilenmeye başladım; annem küçük kardeşime hamileydi. Kardeşim ve ben onun hamilelik kitabındaki resimlere bakardık; kuyruklu, garip ve küçük bir hayvanın tombul bir bebeğe dönüşmesi karşısında büyülenirdik. Yıllar sonra biyoloji okumaya başladığımda bu inanılmaz gizemi hatırladım. Moleküler Biyoloji kitabımda meyve sineklerinin nasıl geliştiğini okuduğumu hatırlıyorum ve bu canlılarla ne kadar çok ortak genimiz olduğunu öğrendiğimde şaşırdığımı... Yazmaya başladığımda, bunun Norveç'te gerçek bir kitap olacağına neredeyse hiç inanmıyordum. Şimdi tüm dünyada var, bu çok heyecan verici! Umarım Türkiye'de çok okur bulur.

KATHARİNA VESTRE: Bilim insanı, yazar, araştırmacı. 1992 doğumlu Vestre, Oslo Üniversitesi Biyoloji Bilimleri Ana Bilim Dalı’nda doktora eğitimine devam ediyor. 2018 Brage Ödülü’ne aday gösterilen ve halihazırda yirmi dört dile çevrilen Büyük Muamma: Doğmadan Önceki Hikâyen adlı eseri, Türkçede ilk kez yayımlanıyor.

Büyük Muamma: Doğmadan Önceki Hikâyen / Katharina Vestre 
Dizi / Tür: Araştırma
Yayım Tarihi: Eylül, 2021
Sayfa Sayısı: 136
Fiyat: 24,00 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template