♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sel Yayıncılık’tan Kasım Yenileri


Sel Yayıncılık Kasım ayını sekiz kitapla karşılıyor. Edward Abbey’in eko-direniş romanı “Sabotaj Çetesi” ve Colette imzalı sansasyonel ilişki üçgeni romanı “Cicim” ayın dünya edebiyatı yenileri. Gilles Deleuze ve Félix Guattari’nin Kafka’ya bakış attığı “Kafka: Minör Bir Edebiyat İçin” de “DüşünSel” dizisinin yeni kitabı olsa da her edebiyat sevdalısının gözden kaçırmaması gerekenlerden. Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’nun yakın tarih okumaları “Köprüden Geçerken” ile sürüyor. Halil Yörükoğlu’nun öykü toplamı “Kaçış Rampası” da diğer yerlisi. Lynne Segal’in tutkulu çağrısı “Radikal Mutluluk” kadınlar kitaplığı serisinin yeni kitabı. Jean-François Bert imzalı “Foucault” ve Hans Bertens’in “Edebi Teori”si de “Giriş Kitaplığı” dizisinin yeni kitapları. 


Sabotaj Çetesi * Edward Abbey
Maden şirketlerinin, yol çalışmalarının, köprülerin, reklam tabelalarının, devasa barajların ve her tür endüstriyel saldırganlığın Amerikan doğasında ve doğal yaşamında açtığı yaralar, çevreyi geri döndürülemez bir yıkıma sürüklemekte, eşsiz güzellikleriyle derin kanyonlar, ıssız çöller ve gürüldeyen berrak nehirler hızla yok edilmektedir. Ancak kader, dört uçarı doğa âşığını bu gidişata şiddet yoluyla son verecek, yıkımın müsebbiplerine korkulu düşler gördürecek gizli bir eko-direniş örgütünde bir araya getirir: Sabotaj Çetesi gözünü budaktan sakınmayacaktır.

Doğa ve yaşam savunusunu bütün eserlerinin ana teması haline getiren, tabiata yürekten bağlı Edward Abbey'in, 1970'lerde yükselişe geçen çevre mücadelesine ilham ve selam vermeyi de ihmal etmeden kaleme aldığı Sabotaj Çetesi; engin bilgelikle, zengin ayrıntılarla ve eşsiz bir mizah duygusuyla dolu bir roman.
Özgün Adı: The Monkey Wrench Gang * Çeviren: Nuray Önoğlu * Dünya Edebiyatı, Roman * 399 Sayfa * 45,00 TL


Cicim * Colette
On dokuzuncu yüzyılın sona erişiyle birlikte toplumda ağır basan muhafazakârlığın yerini modernleşmenin aldığı bir "fin de siècle" dönemini çarpıcı biçimde temsil eden, Fransız edebiyatının aykırı yazarı Colette'ten eril bir dünyanın kadın gözüyle anlatıldığı sansasyonel bir ilişki üçgeni: Cicim...

Kırklı yaşlarının sonlarını süren Léa de Lonval ile kendisinden otuz yaş genç ve yakışıklı jigolo Cicim'in, aşkın ve nefretin sınırlarında gezinen, tutku dolu, zaman zaman ise anne-oğul ilişkisi içerisindelermişçesine şefkat yüklü birlikteliklerini konu eden bu eskimeyen yapıt, toplumsal normları yerle bir edecek ölçüde cüretkâr ve çalkantılı bir Paris panoraması çiziyor.

"Bağışla beni Cicim, birbirimizin peşi sıra ölmek zorundaymışız gibi sevdim seni."
Özgün Adı: Chéri * Çeviren: İnci Kaplan Gül * Dünya Edebiyatı, Roman * 150 Sayfa * 24,00 TL


Kafka: Minör Bir Edebiyat İçin * Gilles Deleuze, Félix Guattari
Yirminci yüzyılın özgün düşünürleri Deleuze ve Guattari'nin, ortaya koydukları düşünce sistemini Kafka'nın hizmetine sundukları Kafka: Minör Bir Edebiyat İçin başlıklı bu klasikleşmiş çalışma yasaya, suçluluk duygusuna, kaygıya, içselliğe, alegorilere inanmayan, "minör" edebiyatın politik, kolektif ve dilsel gücüyle devrimcileşen bir Kafka'yı kavramamızı sağlıyor.

Deleuze ve Guattari, bugün eserlerinin her biri birer başyapıt niteliği taşıyan ve sistem eleştirisi denilince ilk akla gelen yazarlardan biri olan Franz Kafka'yı hem majör bir dil olan Almanca yazması hem de kullandığı kelimeler, metaforlar, simgeler ve semboller üzerinden politik bir bakış açısıyla okuyarak, yarattığı dilin büyük toplumsal makineleri nasıl parçalayıp dağıttığını gözler önüne seriyor.
Özgün Adı: Kafka. Pour une littérature mineure * Çeviren: Işık Ergüden * DüşünSel, Kuram * 144 Sayfa * 24,00 TL


Köprüden Geçerken / Nevi Şahsına Münhasır Yakın Tarih Notları * Ertuğrul Mavioğlu
Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu, toplumsal hafızamızın derinliklerine itilenleri, derin örgütlenmelerle katlanarak devredilen zulmü, kuşaklar arasına kasten sokulmuş o kamayı incelikli anekdotlarla hatırlatıyor.

Dünde yaşanılan kadar, bugün de içinden geçtiğimiz kesitlerin gerçek anlamını, muktedirin yansıttıklarının arkasını da görebilmek, sonsuza dek karanlığa gömülmemek için yeniden inşa edilmesi elzem olan köprünün harcını kendi tanıklıklarımızla karıyor. Karanlık cunta rejimini, manipüle edilen medyayı, işkencehanelerden farksız cezaevlerini, giderek niteliksizleşen entelektüel ve toplumsal yaşamı yıllara yayılan bir toplumsal izlek eşliğinde okurlarına sunuyor.

Mavioğlu "nevi şahsına münhasır" dese de hepimize dair notlar bunlar; toplumsal hafızamızı canlandırmak, belleksizleştirmeyle ve örgütlü kimliksizleştirmeyle mücadele etmek adına, hem bu cendereye tanıklık edenlerin hem de "yaratılan" yeni kuşağın kılcal damarlarımıza dek işleyen bu büyük sosyal dönüşümü kavraması için panoramik bir yakın tarih okuması.
Dizi Adı: Anı * 248 Sayfa * 30,00 TL


Kaçış Rampası * Halil Yörükoğlu
Başkalarının fotoğraflarında kendi öyküsünü arayan yaşlı adam, yıllarca eliyle tuttuğu balıkların âhına uğrayan balıkçı, yaşarken ölüm ilanını veren yaslı baba. Garsonlar, berberler, taksi şoförleri, plazalarda ya da derme çatma batakhanelerde ömür tüketenler... Halil Yörükoğlu farklı dünyalardan seçtiği karakterleri bir tüy hafifliğinde ağırlıyor öykülerinde. Günlük yaşamın görünmez parmaklıkları arasına sıkışmış olan insanı, sesini hiç yükseltmeden, bir o kadar da incelikli ve dokunaklı resmediyor. Çünkü yazarın dediği gibi, ecel çayı akıp giderken zaman geçiyor ve kâinat boşluk kaldırmıyor.
Edebiyat, Öykü * 79 Sayfa * 16,00 TL


Radikal Mutluluk : Müşterek Neşe Anları * Lynne Segal
Mevcut yönetim aygıtları tarafından ölçülebilir ve tanımlanabilir hale getirilerek içi boşaltılıp fetişleştirilmiş bir mutluluk mefhumu, yoğunlaştıkça karmaşıklaşan duygular, çevremizi hızla saran anksiyete ve depresyon bulutu, ücretli emeğin doğasının değişmesiyle bir ihtimal dahi olmaktan çıkmış kamusal mutluluk...

Lynne Segal Radikal Mutluluk'ta mucizenin anahtarını sunmayı, mutluluğa ulaşmanın yollarını göstermeyi ya da popüler kültürün başat hak olarak lanse ettiği tüketime dayalı haz ve esenliğe kavuşmanın müfsit biçimlerini öğütlemeyi hedeflemiyor. Bilakis, bireyciliğin tırmandığı günümüz toplumundaki umutsuzluk ve tecrit çemberini kıracak olan müşterek neşenin yeniden keşfedilmesi gerektiğini, neşenin yüzyıllar boyu tecelli etme biçimlerinden hareketle, yaşamdan keyif alma olasılıklarını yitirmemize sebep olan düzenin reddini savunuyor. Ticari değerlerin ve çıkarların her yere nüfuz ederek genişlemesi hem özel hem de kamusal yaşamı derinden etkilerken, mutlu olup olmadığımıza saplanıp kalmanın feminist mücadele içerisinde yarattığı yılgınlığa da vurgu yapıyor.

Yaratıcılığımızı, kolektivizmi, dayanışmayı olduğu gibi kahkahamızı da yeniden kazanmaya yönelik tutkulu bir çağrı...
Özgün Adı: Radical Happiness Moments of Collective Joy * Çeviren: Beyza Sumer Aydaş * Kadın Kitaplığı, Kuram * 302 Sayfa * 36,00 TL


Foucault * Jean-François Bert
Yirminci yüzyılın en yenilikçi isimlerinden olan Michel Foucault, ardında çözümlenecek bir "alet çantası" bıraktığından beri felsefeciler kadar tarihçilerin, sosyologların, antropologların, psikanalistlerin, hukukçuların ve kültürel araştırmalar alanında çalışanların sıklıkla başvurduğu bir düşünür olageldi.

Bu çığır açıcı filozofun düşüncelerini hayatı, eserleri ve mücadelesiyle paralel bir şekilde ortaya koyarak anlaşılır kılmayı; bilgi, iktidar, dispositif gibi temel kavramlarını, keza kapatılma, kurumlar, benlikle ve hakikatle ilişki gibi ana izleklerini özlü bir şekilde göstermeyi amaçlayan bu çalışma; günümüzde beşeri ve sosyal bilimlerdeki tartışmalarda Foucault'nun yerini ve katkısını gözler önüne seriyor. Kendisine yöneltilen eleştirileri de serimleyerek güncel bir Foucault fikri oluşumuna katkıda bulunuyor.
Özgün Adı: Introduction à Michel Foucault * Çeviren: Emrullah Ataseven * Giriş Kitaplığı, Kuram * 127 Sayfa * 24,00 TL

Edebi Teori * Hans Bertens
Hans Bertens Edebi Teori'de, Yeni Eleştiri çevresinden Rus biçimcilerine, edebi yapısalcılıktan post-yapısalcılığa, yapısökümden feminist ve queer eleştiriye, edebiyat teorisinin bütün veçhelerinin kolay okunur bir özetini sunuyor; Saussure, Bakhtin, Propp, Barthes, Genette, Derrida, Lukács, Kristeva, Jameson, Eagleton ve Spivak gibi sayısız düşünürün yaklaşımlarına ve tartışmalarına ışık tutuyor.

Çetrefilliği ve zenginliğiyle göz korkutan edebiyat  teorisi alanında okurları cesaretlendiren bir rehber niteliği taşıyan; en karmaşık görünen kuramları son derece anlaşılır ve açık bir dille ifade eden kusursuz bir giriş kitabı.
Özgün Adı: Literary Theory: The Basics, 3rd Edition * Çeviren: Abdurrahman Aydın * Giriş Kitaplığı, Kuram * 258 Sayfa * 26,00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template