♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

The Ghost Bride : Öte Diyarın Gelini

20 yaşında bir kadın, çocukluk aşkı doktor, bir cennet muhafızı, annesine baskı yapan ölü bir oğul, ölüler diyarı ile faniler arasında açılan kapılar, hayaletler ve rüyalar. İlginç bulanlar için Netflix’in Ocak yenilerinden “The Ghost Bride”un ilk sezonu yayında. Doğaüstü gerilim ile romantizmi birleştirerek birer parça da komedi ve aksiyon ekleyerek sunan Tayvan ve Malezya ortaklığı dizi bir roman uyarlaması. 

Çin kökenli Malezyalı yazar Yangsze Choo’nun 2013 yılında yayımlanan romanı “The Ghost Bride”, gördüğü ilgiyle birçok dile çevrilmiş ve bulduğu yankıyla bizde de raflara düşmüş. Başarılı ilk roman olarak 2017 yılında “Hayalet Gelin” adıyla Doğan Kitap’tan “Ruh ölümsüzse aşk da ölümsüzdür” sloganıyla raflara düşse de pek ilgi görmemiş ve zaman zaman indirim sepetleri ile promosyon kitabı olarak baskısı tüketilmeye çalışılan romanlardan. Bizim aksimize dünyada çok satar raflarının gediklisi olan romanın uyarlaması kaçınılmaz olunca Netflix’in mandarin dilindeki ilk üç dizisinden biri olduğu 2019’un ikinci yarısında açıklanmış. Uyarlamayı Kai-yu Wu üstlenirken, Yasmin Yaacob ve Dan Hamamura da ile birlikte senaryoyu kotarmış. Flash Gordon”, “Hannibal”, “The Flash” ve “Deception”da aldığı görevlerle tanınan Wu, ilk kez bir dizinin başında. Oyuncu kadrosu da Huang Pei-jia, Wu Kang-jen, Ludi Lin ve Kuang Tian gibi ülkenin tanınmış yıldızlarından oluşuyor. Yerel anlamda başarılı bir cast olduğunun çizelim.

19. yüzyıl Malaya’sındayız… Yıl 1890. Zengin ve soylu Lim ailesinin oğlu Tian Ching ölmüştür. Anma törenine babasıyla birlikte giden Li Lan törende ilginç bir teklif alır. Madam Lim, Li Lan’a ölmüş oğluyla evlenmesi teklifinde bulunur. Evliliğin iki tarafında çıkarına olacağını belirtir. Li Lan’ın babası Bay Pan’ın borçları temizlenecek, Tian Ching’in da ruhu yalnız kalmayacaktır. Teoride mantıklı görünen teklifi Li Lan reddederken, babası da 20 yaşındaki kızının hayalet gelin olmayacağını belirterek konuyu kapatır. Bay Pan’ın iş seyahatinde hastalanması da konuyu tekrar açar. Rüyalarına giren Tian Ching’den yardım isteyen Li Lan bu kez yeni bir teklifle karşılaşır: Katilimi bul baban iyileşsin. Teklifi kabul eden Li Lan, katili bulmak üzere kolları sıvar.

Li Lan’ın katili arama macerasında işleri arapsaçına çeviren şeyler de oluyor elbette. Eve dönen çocukluk aşkı Lim Tian Bai ile durumlar karışık. Tian Bai hem baş şüphelidir hem de nişanlısıyla dönmüştür eve. Lim malikanesinde araştırma yaparken bir de cennet muhafızı olaylara dahil olur ve işler iyice karışır. Altı bölümden oluşan dizi, konusunu olabildiğince basit ve anlaşılır şekilde işliyor. Korku/gerilim öğeleri ağırlıklı ilk bölümüyle gayet iyi başlıyor. Sonraki bölümlerde konusunu derinleştirerek ilerliyor. İlginç karakterler ve detaylarla bir yandan doğa üstü gerilim diğer yandan da romantik komedi izleyicisine mavi boncuk dağıtıyor. Teknik anlamda gayet başarılı, senaryosu tatmin edici. Yer yer komediye de göz kırparken en büyük eksisiyse bölüm sürelerinin uzunluğu. Ölüler diyarında geçen bölümlerde gerilimi bir türlü arttırmayıp türler arasında çok savrulması tempoyu düşürüyor. Bu dağınıklığın tahminleri zorlaştırması gibi bir artısı da var elbette. İyi bir sezon finaliyle biten dizi ikinci sezona göz kırpmayı da ihmal etmiyor.

Netflix’in dört başı mamur dizilerinden biri olarak ülkesi dışında pek ilgi göreceğe benzemeyen “The Ghost Bride”, geleneksel yapısı, atmosferi, zengin beslenme kaynakları ve ilginç konusuyla Uzakdoğu dizileri meraklılarının ilgisini bekliyor. Elbette beklentiyi düşük tutmak kaydıyla. Genel izleyicininse ilk bölümü bitirme zorluğu yaşayacağı ve sıkıntıdan patlayarak uzaklaşacağı aşikar.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template