♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

President Evil : Başkan Değil Şeytan


Mevcut Amerika başkanı Donald Trump her açıklamasıyla insanları kızdırıp dünyayı karıştırırken gafları ve tutarsızlığıyla tuhaf bir profil çiziyor. Nevi şahsına münhasır bir karakter olduğuna kimsenin şüphesi yok. Her konuda kullanılabilecek bir sınırsızlığı ve pişkinliğe sahip olduğundan sanatçıların gözdesi durumunda. Özellikle haber yorumcuları ve komedyenler için bitmek bilmeyen memba görevi göreceği aşikar. Başkanların filmler ve dizilerde kullanılmasına sıkça şahit olmuştuk ama komedi unsuru olarak kullanılmasına pek aşina değiliz. “South Park” gibi keskin dilli şovlar haricinde en azından benim aklıma gelen örnek yok. Bunu hazırlayan da biraz Başkanların icraatları aslında… Bu bağlamda Trump gibi uç bir örnek kullanım açısından yolu sonuna kadar açmış oluyor. Yolun ilk örneklerinden biriyse internet üzerinden film izlenen sitelerde sıkça karşımıza çıkan bir b türü oldu. 2018 yapımı Amerikan işi “President Evil” ilginç bir yeniden çevrim ya da yorumla başkanı hicvediyor.

B türü filmlerin üretken isimlerinden Richard Lowry yönetmen koltuğunda otururken, senaryoyu da türün ödüllü isimlerinden Gregory P. Wolk ile birlikte kotarmış. İkilinin birlikte ikinci işleri. Fikrin ilk ortaya çıkışı da Wolk’un yönettiği Trump maskeli bir adamın abukluklarından oluşan aynı adlı kısa film olmuş. İlk senaryosuna 2016 yılında “Jean” ile imza atan Wolk, bu ödüllü başlangıçtan sonra 2018 yılına üç senaryo birden sığdırmış. “A Lesson in Cruelty”, “Apocalypse Rising” ve “President Evil” ile komedi etrafında birleşmiş. Son ikisinde yönetmenliği Lowry üstlenmiş. 1985 yılında 45 dakikalık gerilim “Noises” ile ilk adımı atan Lowry, yirmi filmlik bir filmografiye sahip. Küçük bütçelerle video pazarına b-türü filmler üreten bir isim. Vasat işlerinden en çok akılda kalanı “Rise of the Empire” diyelim ama onun bile çok bilinmediği dipnotunu da düşelim. Elbette oyuncu kadrosundan bahsetmeye gerek yok. Tanınmamış simalar her zamanki gibi. Ryan Quinn Adams, Kevin Alain, Sitara Attaie ve Havon Baraka başı çekiyor desek yeterli.

“President Evil” bir yeniden çevrim esasen. Ama küçük farklarla. Gayet orijinal bir fikir gibi görünüyor. John Carpenter’ın unutulmaz klasiği “Halloween” üzerinden meramını anlatmayı denemiş ikili. Michael Myers elinde bıçakla nasıl gezip dehşet saçıyorsa aynen saçıyor. Sadece yüzündeki maske farkıyla. Donald Trump maskesiyle düşüyor kurbanlarının peşinde. Film bir başkanlık seçimi günüyle yapıyor açılışını. Reegan kazanmış. Sonuçların yankı bulduğu evde bir çocuk annesini öldürüyor ve ana karakterimizi böylece tanımış oluyoruz. Bir fahişe eskisi ile zengin bir adamın evliliğinden doğma David, annesini slikonlarını patlatarak öldürünce akıl hastanesinin yolunu tutuyor. Aradan otuz yıl geçtikten sonra tıpkı Myers gibi kaçıyor. Elinde Amerikan bayrağı baskılı bıçakla cinayetlere başlıyor.

Söz konusu Trump olunca katilin hedefleri de onun söylemleri üzerinden şekillenmiş. Bir travesti, bir siyahi ve bir müslümanın ana kurbanlar olması hiç şaşırtıcı değil. İşi sadece cinayetle sınırlı tutmayan film, Trump hakkında son derece cesur söylemler ve durum komedisiyle iyi bir hiciv tutturmuş. Sadece idiyotlar güneş tutulmasına gözlüksüz bakar dendiğinde kamera Trump’ı buluyor örneğin. Elbette gözlüksüz bakarken. Kameranın dolaştığı her yerden radyodan, televizyondan Trump’ın açıklamalarının gelişi de eksik olmuyor. Elbette gerçek konuşmaları değil. Daha sert ve ayrımcı konuşmalar. Herkesin bu konuda yorum yapmasıyla lafını hiç esirgemeden devam ediyor film. Başkan değil diyor sık sık. Ne olduğu konusunda da sınırları yok. Şeytan, çöp kovası, bok derken uzunca bir liste var. Böyle bir hicvin ortasına korkuyu yerleştirmek pek kolay değil. Bunun için “Halloween” seçilmiş. Korku sahneleri aynı mantıkla çekilmiş ve filmin orijinal tema müziği de kullanılmış. Gayet iyi formüle edilmiş bir senaryo. Pratiğe de başarıyla dökülmüş. Küçük detaylarla da süslemesi ihmal edilmemiş. Başkandan nefret edenler için hayli rahatlatıcı bir kin kusma çıkmış ortaya.

Korku filmi janrının tüm gereklerini yerine getiren “President Evil”, başkanını katil olarak ilan ederken seksen bir dakika boyunca eğlenceli bir seyirlik çağrısında da bulunuyor. Farklı bir şeyler izlemek isteyenler, tür kırması meraklıları ve hiciv severlerin ıskalamamasında fayda var.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template