♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Donovan Reid : Sırlar ve Gölgeler


Yıllar önce kaybolmuş ve öldüğü sanılıp umut kesilen çocuk bir gün dönerse ne olur? Çocuk beklerken karşısında yetişkin bulan anne baba neler hisseder? Araya sadece yıllar mı girmiştir? Artık tanımadığı çocukla nasıl yeniden bağ kurabilir aile? 2019 yapımı Amerikan işi bağımsız “Donovan Reid” işte bu soruların cevabını arıyor.

Donovan Reid bir ilk film. Küçük bütçeli, teknik anlamda da hayli amatör bir yapım... Ödüllü kısa filmci Austin Smagalski’nin ilk uzun metrajı. Senaryoyu kendisi gibi kısa filmci olan Edward Hamel ile birlikte kotarmış. Los Angeles’ta yaşayan sektörün her alanına koşturan çıkış arayan sayısız insandan biri olan Smagalski, 2014’te çektiği kısa gerilim “Roulette” ile atıldığı macerada prodüktör, editör, senarist olarak bir çok projede çalışmış. Dört kısa film ve bir klip sonrası nihayet ilk uzun metrajına girişmiş. Adınıysa 2017 yapımı sekiz dakikalık kısa metraj bilim kurgu “Love at the End of Earth”de çıkardığı iyi iş sonucu dört ödüllü editör olarak duyurmuş. Dört yıllık tecrübenin sonrasında ulaştığı uzun metrajının oyuncu kadrosu da mütevazı elbette. Tamamen taze yüzler söz konusu. Weston Lee Ball, Anthony Martinez, Lydia Revelos, Kimberly Kalember, Jazmine Pierce ve Mike Schaeffer kadronun başını çeken isimler. Çoğunluğunun ilk tecrübesi.

Evden çıkmasına izin verilmeyen bir çocuk ile tanışıyoruz. Michael ile… Kaçıp bir karakola sığındığında polislere “Ben Donovan Reid’im” diyor. Zamanında ortadan kaybolmuş bir çocuğun yıllar sonra ortaya çıkışına ilk tepkiyi vaktiyle olayda görevli dedektif gösteriyor. Haberi aldığında ailenin yaşadığı sevincin ardından soluğu nihayet evde alıyor üçlümüz. Ama tuhaf bir şeyler var. Baba ilgili, anne buz gibi soğuk… Sorguda dedektifin sorularına verilen yanıtlar da tatmin edici değil. Ortada yeniden bir araya gelen ailenin mutlu fotoğrafı yok. Üstüne bir de Michael’ın Donovan’ın çocukluğuyla hayali konuşmasıyla sorular çoğalıyor… Şüpheler arasında bir aile dramını izliyor ve cevapları arıyoruz…

Donovan Reid, meramını paralel kurguyla anlatarak seyircinin merakını diri tutmayı deneyen bir film. Teoride iyi duruyorsa da Smagalski bunu başaramıyor. Ana izleme sebebi şüphe iken bunu izleyiciye verecek, hissettirecek atmosferi kuramamış. Üstelik oyunculuklar da berbat. Oğul Lee Ball hadi bir şekilde idare ediyor diyelim ama Anthony Martinez baba olmaktan çok uzakta. Böylece inandırıcılığını kaybeden film dakikalar ilerledikçe seyirciden de uzaklaşıyor. Jazmine Pierce’in katılımıyla film bir parça hareketleniyorsa da mantıksızlıklar yüzünden sekteye uğruyor. Yıllar sonra çıkıp gelen oğulun yalan mı söylediği yoksa gerçekten o mu olduğunu anlamak için yapılması gereken çok basit. DNA testi. Bu test için filmin sonunu bekleyen senaristimiz yanlış bir seçim yapmış. Öte yandan filmin gayet iyi bir sürpriz finali mevcut ama onun da beceriksizlikler yüzünden etkisiz olması şaşırtıcı değil. Sırlar ve gölgelerle bezenmesi gereken senaryo yarım yamalak ve neresinden tutulsa elde kalıyor. Tamamen tek bir öyküyü anlatan ama onu da beceremeyen Smagalski, onca dakikaya rağmen karakterlerini de tanıtmıyor. Örneğin anne babanın ne iş yaptığını bilemiyoruz. Babanın bir anda alkol sorunu olduğunu görüyoruz. Michael iki konuşmada Harper’a aşık oluyor. Bunun gibi abukluklar mevcut. Annenin denklemde hiç olmaması ise tam bir facia… Evde geçen sahnelerde bile yok. Eee nerede bu kadın? Finaldeki sürprizin onunla ilgili olmasına rağmen üstelik…

Ağır aksak ilerleyen, mantıkla çelişen öyküsüyle ve amatör tv filmi haliyle kötü bir ilk deneme Donovan Reid. Austin Smagalski’nin kısa filmlik konusunu sündürerek uzun metraja dönüştürme çabası yetmiş sekiz dakikalık bir zaman israfından ibaret. Gördüğünüz yerde kaçın.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template