♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Dai si hing : Herkes Başarabilir

Günümüzde her geçen gün daha önemli hale gelmesine rağmen çarpıklığının ve sorunlarının önüne geçilmeyen eğitim sistemi makineleşmeyen öğrenciyi öğütme merkezi haline gelmiş durumda adeta. Başarısız öğrencinin hiçe sayıldığı, başarılıların el üstünde tutulduğu sistem, koşulların farklılığıyla oluşan uçurum sayesinde birbirinden çok farklı bireyler yetiştiriyor. Eninde sonunda her şeye rağmen birkaç idealist öğretmen sayesinde tamamen vazgeçilmiyor çocuklardan. Eğer ilgi gösterilirse her çocuğun başarılı olacağına inanıyor, inanmak istiyoruz. Sistemin vazgeçip bir kenara attığı çocuklara ulaşabilen öğretmen onları hayata döndürebiliyor. Tıpkı Henry Chen gibi. 2018 yapımı Hong Kong işi “Dai si hing” eski bir askeri sınıf tahtasının önüne koyarak öğrencilere seslenenlerden.

Eğitim sisteminin kusurları sadece bize özgü değil. Uzakdoğu ülkelerinde de sınav stresi yüzünden intihar vakaları mevcut. Bu soruna olumlu mesaj ile dikkat çekmek isteyen Hong Kong’lu yapımcılar bir aksiyon yıldızını belalı bir sınıfın başına geçirerek bir yandan aksiyon ve komediyi işletip diğer yandan mesajlarını vermeyi planlamış. Bu formülü senaryolaştıran isim Tai-lee Chan olurken peliküle aktaran da Ka-Wai Kam olmuş. 2004 yapımı komedi “Mak dau sin sang” ile ilk senaryosuna imza atan Chan, dört yıl sonra adını “Yip Man” ile duyurmuş bir isim. Serinin tüm filmlerine attığı imza dışında dram ve komedi filmleriyle sektörün tanınmış isimlerinden. Senaristlikle de kalmayıp 2017 yılında “Huang jin hua” ile kıtayı mest etmekle kalmamış ödül avcısı da olmuş bir isim. Hem gişeye hem festivale film üreten Chan ile Kam’ın yolları da “Yip Man” serisinde kesişmiş. 2008’de “Yip Man”de asistan yönetmen olarak sektöre giriş yapan Ka-Wai Kam, 2016’te rom-kom “iGirl mung ching yan” ile ilk yönetmenlik denemesinde vasatı aşamamış. 2017 yılına iki aksiyon filmi sığdırsa da durum pek değişmemiş. Henüz kendisini gösterememiş bir yönetmen olsa da kendini gişe filminde bulmuş. O kadar “Yip Man” demişken filmin başrol oyuncusunu anabiliriz. Saygın dövüşçümüz Donnie Yen kadronun yıldızı iken Joe Chen, Kang Yu, Alfred Cheung, Ka Wah Lam ve Billy Lau ona eşlik eden isimlerden bazıları.

Bir okul başvurusuyla açılıyor filmimiz. Henry Chen ile tanışıyoruz. Öğretmenlik için müdür ile yaptığı görüşme ile hiç tecrübesi olmadığını anlıyoruz. Müdür de tam hadi başka kapıya diyecekken bir referans mektubu sayesinde kabul ediliyor ve göreve başlıyor. Başlar başlamaz da kendini başarısız öğrencilerin arasında buluyor. Sınıfı temsilen beş öğrenciye odaklanması da bir kavgayı ayırmasıyla oluyor. Kovulma kararı alınan beş öğrenciye pişmanlık mektubu seçeneğini sunan öğretmen kolları sıvıyor…

“Big Brother” adıyla anılan film bundan yirmi yıl önce Amerikan sinemasının yaptığı şeyi uyguluyor. Aksiyon yıldızını en olmayacak yere koyup onları hizaya getirmesinden oluşacak komediyi bekliyor. Sıra dışı öğretmenin öğrencileri kazanmasını izlemenin hiç çekici olmadığı aşikar. Zira artık yıl 2019 ve her şey o kadar basit değil. Dönemin öğrencileri o kadar açık değil. Bolca mantık hatasının sebeplerinden biri de bu. Dai si hing yeni bir şey anlatmıyor, anlatma derdinde de değil zaten. Bildik tiplemeleri kullanıyor, ezberlenmiş mesajları veriyor. Arada güldürüp eğlendirmek bazen de ağlatmak istiyor hepsi o. Kolay tercihlerde bulunuyor. Seçilen beş öğrencinin sorunlarını çözmek gibi basit bir işe yelteniyor. Beşliden ikizlerin babası alkolik, kızımızı babası hiçe sayıyor, fakir ama gururlu oğlan ninesiyle yaşıyor, göçmen siyahimiz de müzisyen olma hayalleri kuruyor. Öğretmenimiz de hepsinin yaşadığı yeri görerek yardımını esirgemiyor. Tüm bunların arasında sınav stresinden intihar eden öğrenci sayısı gibi istatistiki bilgileri aralara serpiştiren film “hayatın anlamı nedir?” sorusunu sık sık tekrar ederek itici olabilmeyi de başarıyor.

Bizde nasıl bir türlü “Hababam Sınıfı” serisi ve “Hayat Bilgisi” dizisinden vazgeçilmediyse Hong Kong’da da aynı dert var demek ki. İspanyollar “Elite” diye bir dizi çekmişken Amerikan dizilerinde gençlik dizileri artık yetişkin dizileri kıvamındayken “Dai si hing” hiç bu çağa ait durmuyor. Doksanlı yıllara ait daha çok… Tüm pozitifliğiyle pamuk şeker gibi görünüyor. Ülkesinde çok beğenilen film kıtayı da gişe canavarı olarak dolaşmış. İzleyicisine her duyguyu yaşatarak 101 dakikayı keyifli hale getiriyor. Kamu spotu bölümleriyle çok eleştirmeden beylik mesajları veren ve yeni hiçbir şey söylemeyen film vasat bir izle unut örneği. Donnie Yen elinden geleni yapsa da sorunlar bu kadar çözülemiyor. Herkes başarabilir demek nafile…

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template