♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Assassinaut : Barışın Son Elçileri

Koca evrende yalnız olamayız, mutlaka birileri vardır düşüncesinin en büyük komplo teorisi uzaylıların bir gün baskın yapıp dünyayı ele geçirmeleridir. Bilim kurgu klasiklerinin temellerini attığı teori yıllardır eskimiyor ve sürekli güncellenerek her çağın konuşulan konusu olmaya devam ediyor. Büyük gişe filmlerinden küçük ölçekli bağımsızlara sinema dünyasının da vazgeçmediği konuya son katkı bir özel efektçiden Drew Bolduc’tan gelmiş. 2019 yapımı küçük ölçekli bağımsız “Assassinaut” bir nükleer saldırı sonrasında insanlığın son umuduna odaklanıyor.

On parmağında on marifet efektçi Drew Bolduc kendi yağıyla kavrulmaya devam eden isimlerden. Filmin yapım aşamasında her aşamada katkı sunan yönetmen sinemaya ilk adımı 2008’de orta metraj komedisi “The Godening!” ile atmış. Üç yıl sonra korku/aksiyon/komedi harmanı “The Taint” ile fark edilen Bolduc, 2014’te “Science Team” ile festival gözdelerinden biri olarak ödülle taçlanmış. 2017’deyse izleyenlerin başyapıt dediği kısa metrajı “Crude” ile zirveye çıkmış. Ülkesi dışında pek tanınmayan Bolduc, üçüncü uzun metrajında bu kez bilim kurgu ile seyirci karşısında. Mütevazı bir bütçeyle çekilen filmin oyuncu kadrosu da mütevazı elbette. Shannon Hutchinson, Vito Trigo, Jasmina Parent, Johnathan Newport, Yael Haskal, Brian K. Landis, Irene Santiago ve Lilly Nelson başı çeken isimler.

Assassinaut, gelecekte geçen bir distopya. Zaman konusunda bir bilgimiz yok. Dünya gezegeni ikinci nükleer soykırımı yaşamış ve dünya artık farklı uzaylı türlerinin istilası altında. Dünyanın da tek bir başkanı mevcut… İstilanın önlenmesi için defalarca yapılan denemelerin sonuçsuz kalması üzerine son hamle dört çocuktan oluşan ekip olur. Lakin işler ters gider…

Yarattığı konuyu kısa girizgahla izleyiciye duyuran Bolduc, efektleri tamamlayıcı detay olarak kullanarak atmosferi başarıyla yaratmış. Çocuklardan oluşan takımı da seyirciye tanıtmakla kalmayıp sevdirmeyi de başarıyor. Lakin sonrası yok. Konusu girişinde kalan filmin sonrası herhangi bir olay olmasını bekleyerek geçiyor. Bolduc tasarladığı etkili sahneleri çekmişse de araya bir öykü kurmayınca elde sıfır oluyor. Filmin büyük çoğunluğu güya çocukların indiği gezegende yürüyüşleriyle geçiyor. Uzaylı betimlemesinin hiç tutmaması, tuhaf imgeler ve sebepsiz ölümler derken sadece Sarah’ın yüzüne kamerayı doğrultup yakın planlarla seyirciyi etkilemeye çalışma denemesine dönüşüyor. Finalin de çok sıradan olduğunu belirtelim…

Kısa filmlik konuyu sündürerek uzun metraja çevirme uğraşında heba olan ve ancak hızlı oynatılarak bitirebilecek ağırlıkta bir film “Assassinaut”. Bolduc teknik anlamda az parayla çok iş yapabileceğini gösteriyor ama vasat da olsa bir senaryoya ve akıcılığa ihtiyaç duyduğunu önemsememiş pek. 83 dakikadan geriye kalan tek şey şaşkın gözlerle sorulan “bu ne anlattı şimdi?” sorusu ile afişinin güzelliği... Gördüğünüz yerde kaçmanızda fayda var.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template