♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Metis Yayınları'ndan Yeni Kitaplar

Metis Yayınları Şubat ayına ikisi yeni ikisi de yeniden basım dört kitapla başlıyor. Vanessa Baird’in ilk baskısı 2004 yılında yapılan kitabı “Cinsel Çeşitlilik” ve James Ridgeway’in ilk baskısı 2006’da yapılan kitabı “Her Şey Satılık” yeni baskılarıyla 3 Şubat’tan itibaren raflarda… Ayın yeni kitapları, E. M. Cioran’ın “Doğmuş Olmanın Sakıncası Üstüne”si ile Adam Phillips’in “Yasak Olmayan Hazlar”ı ise 10 Şubat’ta raflarda yerini alıyor…


Doğmuş Olmanın Sakıncası Üstüne / Emil Michel Cioran
“İnsan ortaya çıkar çıkmaz, çiçekler de ortaya çıktı.” Bana kalırsa, çiçekler insandan çok daha önce vardı ve insanın gelişiyle hâlâ içinden çıkamadıkları bir şaşkınlığa gömüldüler…

Ne zaman ölümü düşünmesem, hile yaptığım, içimdeki birini aldattığım hissine kapılıyorum.

Bilinç ete batmış bir kıymıktan çok, saplanmış bir hançerdir.

Ölümün bizim için artık ilginç yanı kalmayıp, ondan hiçbir şey elde edilemeyeceğini düşündüğümüzde, doğuma geri çekilir, başka türlü bir dipsiz uçuruma meydan okuyarak haykırmaya başlarız...

Yaşamak, savaşta toprak yitirmektir.

E. M. Cioran: Fransızca yazan Rumen deneme yazarı ve ahlakçısı Emil Michel Cioran 8 Nisan 1911'de Rasinari'de (Romanya) doğdu. On yedi yaşında Bükreş Üniversitesi Felsefe Bölümü'ne girdi. Lisansını Bergson üzerine hazırladığı bir tezle aldı. 1934'te Bükreş'te yayımlanan ilk kitabı Sur les cimes du désespoir (Ümitsizliğin Doruklarında), kendisinin de kabul ettiği gibi, sonradan Rumence ve Fransızca yazdığı her şeyin özünü barındırır. Hayatın trajik boyutundan habersiz olmakla suçladığı Bergsonculuk'tan o dönemde koptu. 1937'de, dini bir krizin ürünü olan ve tartışmalar yaratan kitabı Des larmes et des saints (Gözyaşları ve Azizler Üzerine) yayımlandı. Aynı yıl, Bükreş Fransız Enstitüsü'nden bir burs alarak Paris'e gitti ve oraya yerleşti. 1995 yılında Alzheimer hastalığından öldü.
Orijinal Adı: De l’inconvénient d’être né
Çeviri: Kenan Sarıalioğlu
Dizi Adı: Metis Edebiyatdışı
200 sayfa
20.00 TL


Yasak Olmayan Hazlar / Adam Phillips
Psikologlar ve psikanalistler genelde yasak hazlardan bahseder, onlar aracılığıyla insanın iç dünyasını keşfetmeye çalışırlar. Yasaklar çoğunlukla arzuyu kamçıladığından, yasak hazlar hep öne çıkar, hep daha çok arzulanır. Peki ya yasak olmayan hazlar? Onların kıymetini biliyor muyuz, yoksa yasak olmadıkları için gözümüzdeki değerleri azalıyor mu? 

“Bu kitap, yasak olmayan hazların yasak olanlara nazaran haz konusunda bize anlatacak daha fazla şeyleri olup olmadığını konu alıyor,” diyor Adam Phillips. “Bu doğru olsaydı, fazlasıyla ciddiye aldığımız onca şey ciddiyetini yitirirdi. Yasak olanın despotluğu bir şeyleri yasaklamasından değil, bize ne yapmak istediğimizi söylemesinden gelir — yasak olanı yapmak isteriz. Oysa yasak olmayan hiç emir vermez.” 

İtaat, özeleştiri ve hayatın yaşamaya değer olup olmadığı gibi yakıcı meseleleri, yasak olan ve olmayan hazlar bağlamında ele alıyor Phillips. İtaatsizliğin yasak hazzının yanı sıra, itaatin yasak olmayan hazzı hakkında düşünmeye teşvik ediyor bizi. Özeleştirinin sık sık insanın kendini haksız yere mahkûm etmesi anlamına geldiğini, oysa acımasız özeleştirinin ta kendisinin bir haz, yasak olmayan bir haz olabildiğini söylüyor. Ve şunu soruyor hepimize: “Hayat katlanılmaz mıdır yoksa ondan keyif almak bize yasaklanmış mıdır? Ve şayet hayat aynı zamanda yasak bir hazsa, onu kim ve neden yasaklamıştır?”

Adam Phillips: Britanyalı psikoterapist ve deneme yazarı. Londra’daki Wolverton Gardens Çocuk ve Aile Danışma Merkezi’nde (eski Charing Cross Hastanesi) Çocuk Psikoterapisi Bölüm Başkanı olarak çalışmıştır. Psikanalizin yanı sıra edebiyat ve yayıncılıkla da ilgilenen Phillips’in Türkçede yayımlanmış birçok eseri var.
Orijinal Adı: Unforbidden Pleasures
Çeviri: Saliha Nilüfer
Dizi Adı: Metis Edebiyatdışı
Sayfa Sayısı: 160 sayfa
Fiyatı: 17.00 TL


Cinsel Çeşitlilik / Vanessa Baird
İnsanların cinsel yönelimlerindeki çeşitlilik bütün bir tarih boyunca hayatın çok tanıdık bir yönü olageldi. Tüm toplumlar bu olguyu örtmek, gizlemek ya da bastırmak yerine, bununla birlikte yaşamanın yolunu bulmak zorunda. Ama çoğu toplum henüz bunu başaramıyor.

Kültürün mevcut normlarına uymayanlar marjinalleştiriliyor, ayrımcılığa uğruyor, suçlanıyor, hatta cezalandırılıyor. Ama bütün bu uygulamalara karşın gerek kadınlar gerekse erkekler arasında cinsel yönelim çeşitliliği ortadan kalkmadı. Kültürel yapı ne olursa olsun artık direnme, adalet ve küreselleşmiş bir kültürün özelliklerini talep etme yönünde dünya çapında bir hareket var.

Vanessa Baird'in bu canlı ve ilgi çekici kitabı, cinsel çeşitliliğin hem tarihsel ve kültürlerarası bir dökümünü sunuyor, hem de güncel tartışmaları irdeliyor. Cinsel çeşitliliğin tanınması, saygı gösterilmesi ve ortak insanlığımızın çok önemli bir parçası olarak değer verilmesi yolundaki mücadeleleri aktarıyor.

Vanessa Baird: Dünyanın en çok satan dergilerinden biri olan The New Internationalist’in editörlerindendir. 1990’lı yıllarda cinsiyet politikaları, kadın ve eşcinsel hakları üzerine pek çok makale yayımlamıştır. 1997 yılında Anita Desai ile birlikte hazırladığı Eye to Eye Women ( Hemfikir: Kültürlerarası Gelişime Katkıda Bulunan Kadınlar) adlı kitabıyla da tanınan yazar Oxford’da yaşamaktadır.
Alt Başlık: Yönelimler, Politikalar, Haklar ve İhlaller
Orijinal Adı: The No-Nonsense Guide to Sexual Diversity
Çeviri: Hayrullah Doğan
Dizi Adı: Metis Edebiyatdışı
Sayfa Sayısı: 160 sayfa
Fiyatı: 17.00 TL


Her Şey Satılık / James Ridgeway
Her gün binlerce ton mal ve hammadde, dünyanın üzerinde görünmeyen çizgiler boyunca taşınıyor. Bu büyük akışa insanların daha önce “bedava” sahip olabildikleri yeni yeni şeyler ekleniyor. Dünya sistemi bir yandan neredeyse her şeyi satılık mal haline getirirken, bir yandan da bunları tüketecek yeni insanı ve onun yeni ihtiyaçlarını yaratıyor.

Dünyanın kaynakları kimlerin elinde? Kimler nasıl kâr ediyorlar? Yakıt, metal, gübre, uyuşturucu, gıda — ama daha yakın zamanda tatlı su, insan, gökyüzü, okyanuslar ve hayatın ta kendisi birer ticari mal haline geldi. Belli ki mevcut ekonomik sistem devam ettiği müddetçe bu liste uzayacak: Solunacak temiz havanın bir süre sonra parayla satılmayacağını kim iddia edebilir?

Her Şey Satılık’ta aklınıza gelebilecek hemen her türlü kaynak hakkında, bu kaynakların nasıl sahiplenildiği, işletildiği, hangi hatlar boyunca dağıtıldığı, neyin üretileceğine neyin üretilmeyeceğine kimler tarafından nasıl karar verildiği hakkında ilginç öyküler okuyacaksınız.

James Ridgeway: Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen araştırmacı gazetecilerinden olan Ridgeway, 1970'lerden bu yana The Village Voice gazetesinin Washington muhabiri olarak görev yapmaktadır. Mesleğinin başlarında önemli dergi ve gazetelerde çalışmış, daha sonra kurucuları arasında yer aldığı Hard Times ve The Elements adlı iki siyasi derginin editörlüğünü yürütmüştür. Irkçılıkla ilgili Blood in the Face ve ABD'deki 1992 başkanlık seçim kampanyasıyla ilgili Feed adlı belgesel filmlerin yönetmenliğini yapmıştır. Pek çok haber ve makalenin altında imzası olan Ridgeway, aynı zamanda on beş kadar kitabın yazarıdır.
Alt Başlık: Dünyanın Kaynaklarını Kimler Kontrol Ediyor?
Orijinal Adı: It's All for Sale - The Control of Global Resources
Çeviri: Bülent Doğan
Dizi Adı: Metis Edebiyatdışı
Sayfa Sayısı: 288 sayfa
Fiyatı: 28.00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template