♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Mihail M. Bahtin’in "evrak-ı metrukesi" Türkçede : Söylem Türleri ve Başka Yazılar

Mihail M. Bahtin’in son yazılarının toplandığı bu kitapta, dilbilim alanında çığır açmış, bir araştırma programı kurmuş "Söylem Türleri" yazısının yanı sıra, beşeri bilimlerde metnin yerini saptamaya çalışan, "yazar imgesi"ni kurcalayan, yeni bir yöntem arayan önemli not ve makaleleri ile Bildungsroman ve edebiyat eleştirisinin durumu üzerine iki yazı yer alıyor.

Hayatı boyunca dil ve edebiyat üstüne kafa yormuş, kafasında biriktirdiği binlerce olguyu analiz ederek düşüncesini geliştirmeye çalışmış büyük bir düşünürün, son büyük filologlardan birinin "evrak-ı metrukesi" Türkçede.

İçindekiler:
Novıy Mir Dergisinin Yönelttiği Soruya Cevap
Bildungsroman ve Gerçekçiliğin Tarihindeki Önemi: Romanın Tarihsel olarak Tiplendirilmesine Doğru
Söylem Türleri Meselesi
Dilbilim, Filoloji ve Beşeri Bilimlerde Metin Meselesi: Bir Felsefi Çözümleme Deneyi
1970-71 Yıllarında Tutulmuş Notlardan
Beşeri Bilimlerin Yöntembilimine Doğru

Mihail Mihailoviç Bahtin (1895-1975) öndegelen bir Sovyet edebiyat eleştirmeni ve kuramcısıdır. Eserleri ilk kez 1920'li yıllarda yayımlanmış, ancak yazar daha sonra uzun süre dönemin siyasi baskı koşulları nedeniyle aktif mesleki çalışmadan uzak kalmıştır. Henüz hayattayken, 60'lı yıllarda genç kuşak Sovyet edebiyat araştırmacıları tarafından bir anlamda yeniden keşfedilmiş, bu sayede temel öneme sahip bir dil felsefecisi ve roman kuramcısı olarak Batı'da da tanınması mümkün olmuş, yapıtları sosyal ve beşeri bilimlerin başka alanlarını da derinden etkilemiştir. İlk önemli yapıtı 1929 tarihli Dostoyevski Poetikasının Sorunları'dır. Ayrıntıları tam bilinmemekle birlikte, Bahtin'in beş yıl süreyle toplama kampında kaldığı düşünülüyor. 1938'de sağlık nedeniyle cezası sürgüne çevrildi. Eski bir hastalığından ötürü bir bacağı kesilen Bahtin, on beş yıl Saransk Eğitim Enstitüsü'nde çalıştı. 1969'da Moskova'ya yerleşti. 1975'te bir yaşlılar evinde öldü. Dostoyevski kitabı genişletilmiş haliyle 1963'te, 1940'ta bitirdiği Rabelais kitabı ancak 1965'te basılabildi. "Romanın Estetiği ve Kuramı" (1978), "Sözsel Sanatın Estetiği" (1979) ve "Diyalojik İmgelem" (1981) başlıklı kitapları ise ölümünden sonra yayımlandı. Türkçede yazılarından derlenmiş bir seçki yayımlanmıştır: Karnavaldan Romana (Ayrıntı, 2001).
Söylem Türleri ve Başka Yazılar / Mihail Mihailoviç Bahtin
Özgün adı: Speech Genres and Other Late Essays
Çeviri: Okan N. Çiftci
Metis Eleştiri, 1. Basım: Aralık 2016
176 Sayfa
Liste fiyatı: 18,50 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template