♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kara Plak'tan İki Yeni Kitap!

Müzik kitapları yayımlayarak ülkemizdeki önemli bir eksiği gideren Kara Plak Yayınları, koleksiyonu genişletiyor. Bu hafta dağıtıma çıkan iki kitaptan Caz Çok Zor, Batu Akyol'un Türkiye'de caz tarihi üzerine yaptığı söyleşilerden oluşurken, konuyla ilgili önemli isimleri bir araya getiriyor. Albüm monografilerinin ilham kaynağı Bloomsbury yayınevinin uzun zamandır devam ettirdiği 33⅓ serisi de nihayet dilimize kazandırıldı. Serinin ilk kitabı Highway 61 Revisited, şair, çevirmen ve editör Mark Polizzotti'nin, Bob Dylan'ın aynı adlı efsanevi albümü üzerine yazdığı çok kapsamlı bir inceleme. Serinin devamını da merakla bekliyoruz…


Batu Akyol – Caz Çok Zor (söyleşiler)
Batu Akyol, 2013 yılında kamera arkasına geçerek onlarca müzisyen ve müzik yazarıyla cazın Türkiye’deki yolculuğuna dair tanık olduklarını, yaşadıklarını konuşmuş ve “Türkiye’de Caz” belgeselini hazırlamıştı. Müzisyenler, konserler, albümler, festivaller, caz icra edilen farklı yerler hakkında çok değerli bir sözlü tarih çalışması olan bu filme sığmayanlar Caz Çok Zor’da bir araya geliyor; Türkiye’de cazın tarihini anlatırken Türkiye’nin tarihine de ışık tutuyor.

Emin Fındıkoğlu caz hikâyelerinin yanında tiyatro oyunları için yaptığı aranjmanları anlatırken, Sadettin Davran’dan Emel Sayın’ın programı bittiğinde arkasında çalan müzisyenlerin caz bara, jam session yapmaya gittiğini dinliyoruz. Murat Beşer caz'ın bir soğuk savaş silahı olarak nasıl kullanıldığını anlatarak bizi ABD’ye götürüyor. Dan Morgenstern hikâyeyi karşı taraftan tamamladıktan sonra Ertegün kardeşlerin yarattığı efsaneyi, Atlantic Records’u, Arif Mardin’i, İlhan Mimaroğlu’nu anlatıyor... On sekiz bellekten süzülen anılar, yap boz parçaları gibi kocaman bir resimde bir araya geliyor.

Murat Beşer Sadettin Davran Baki Duyarlar Muvaffak “Maffy” Falay Emin Fındıkoğlu Önder Focan Kerem Görsev Dost Kip Can Kozlu Joe Mardin Dan Morgenstern Tuna Ötenel Ali Perret Cüneyt Sermet Orhan Tekelioğlu Okay Temiz Sabri Tuluğ Tırpan Hülya Tunçağ
240 sayfa, 17 TL


Marc Polizzotti – Highway 61 Revisited
Kara Plak Yayınları “albüm monografileri”nden oluşan yeni serisinin açılışını bu kitapla yapıyor. Bob Dylan’ın efsanevi albümü Highway 61 Revisited'ı her açıdan ele alan kitap 1960'ların müzik ortamına da bir pencere açıyor. Kitabın yazarı Mark Polizzotti aynı zamanda saygın bir çevirmen ve araştırmacı.

Albüm monografilerinin ilham kaynağı Bloomsbury yayınevinin uzun zamandır devam ettirdiği 33⅓ serisi. Kara Plak'ın önümüzdeki aylarda yayımlayacağı kitaplar arasında yine 33⅓ serisinden çevirilerin yanı sıra Türkiye'den albümler hakkında yazılmış özenli araştırmalar da yer alacak.

Bob Dylan kariyeri boyunca kendini sürekli yıkıp baştan var etti. Bu bitmeyen dönüşümüyle ilk karşılaşmamız altıncı stüdyo albümü Highway 61 Revisited’a denk gelir. Mark Polizzotti titizlikle kaleme aldığı eserde okuru adeta kayıt stüdyosuna sürüklüyor ve o atmosferin içinde şarkı sözlerinin, bestelerin, tesadüflerin ardında albümün hikâyesine yakından bakma imkânı sunuyor.

“Grubun Dylan’ın arkasında enstrümanlarını kurmaya başlamasıyla kalabalığın çığlıklarının kesildiğini duyabilirdiniz. Klavyeden bir iki test notası ve elektrogitardan birkaç hızlı akorun ardından Dylan bağırır: ‛Hadi başlıyoruz!’ (...) Newport’ta ilk kez elektrik müzik çalınmıyordu ama kesinlikle en yüksek sesli olanı buydu. Şarkının sonunda yer yer duyulan itirazlara rağmen izleyiciler hâlâ çığlık çığlığaydı. Ardından yavaş, ritimli tınılar ‛Like A Rolling Stone’a dönüştü, bu da en azından bazı hayranlarını bir nebze yatıştırdı.”
çev. Burcu Uğuz, 192 sayfa, 15 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template