♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Acı Çikolata’nın Yazarından Enfes Bir Meksika Masalı: Lupita Ütü Yapmayı Seviyordu

Büyülü gerçekçilik akımının günümüz temsilcilerinden Meksikalı yazar Laura Esquivel’in 2014 yılında yayımlanan romanı “A Lupita le gustaba planchar” Türkçede. 1990’da yayımlanan romanı 1992 yılında o dönemde yazarın kocası olan Alfonso Arau tarafından aynı adla filme çekilince dünya çapında tanınan yazarın şimdilik son romanı olan “Lupita Ütü Yapmayı Seviyordu” Can Yayınları etiketiyle raflarda.

“İnsan hiçbir zaman sandığı kadar yalnız değildir.”

“Büyükannesi ayın ışığının güneşinki kadar güçlü olduğunu, ay ışığına çıkmadan önce önlem almak gerektiğini söylemişti ona. Toprağın karanlığından hayat fışkırdığını bilmek hoşuna gidiyordu. İnsan toprağın içinde neler olup bittiğini bir bakışta göremiyor olsa da, filizlenen, açılan, büyüyen, bizlerin bir parçası olacak olan tohumlar vardı orada. Görünmeyen ama var olan şeyler…”

Kadın polis Lupita ütü yapmayı sever. Kafayı çekmeyi, çamaşır yıkamayı, kendine acımayı, çıngar çıkarmayı, dans etmeyi, yalnızlığı ve sessizliği, soru sormayı sever. Lupita sevişmeyi sever... Derken bir cinayete tanık olur ve her şey tersine döner. Kendini yolsuzluklardan uyuşturucu trafiğine uzanan bir gizem ağının ortasında bulan Lupita canını dişine takarak bu gizemi çözmeye uğraşırken özüyle, atalarıyla, benliğiyle de yüzleşecektir.

Laura Esquivel Lupita Ütü Yapmayı Seviyordu’da sadece paranın, başarının ve güzelliğin geçerli olduğu yozlaşmış bir ülkeye sıra dışı bir kadın kahramanla aşılıyor umudu.

LAURA ESQUIVEL, 1950 yılında México’da doğdu. Anaokulu öğretmeniyken çocuklar için oyunlar yazmaya başladı. 1970-1980 yılları arasında TV için çocuk programları hazırladı. Çalışmalarında genellikle kadın erkek ilişkilerini irdeledi. 1990’da yayımlanan ilk kitabı Acı Çikolata’nın filme uyarlanmasıyla dünya çapında tanınan bir yazar haline geldi. Kitabı, 1994’te ABD’de ABBY Ödülü’nü kazandı. İkinci kitabı La ley del Amor’u (1995), Saklı Lezzetler (2000), Estrellita Marinera (1999), El Libro de las Emociones (2000), Tan Veloz Como el Deseo (2001) ve Malinche (2006) izledi.

LUPITA ÜTÜ YAPMAYI SEVİYORDU / Laura Esquivel 
Çeviri: İnci Kut
Tür: Roman 
Sayfa sayısı: 192 Sayfa
Fiyatı: 16 TL
Yayın tarihi: 7 Haziran 2016


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template