♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Notos Kitap'tan Mayıs Yenileri

Notos Kitap Mayıs ayını üç kitapla karşılıyor. Dostoyevski'nin “Uysal Kız”ı şık kapağı ile “Büyük Kitaplar” dizisinin, Kafka'nın “Dava”sı yazarın romandan çıkardığı bölümler ve Max Brod’un romana yazdığı sonsözleri de eklenmiş edisyonu ile “Klasik Kitaplar” dizisinin, Doğan Özlem'den “Kavramlar ve Tarihleri” de “Felsefe – Kuram” dizisinin yeni kitapları olarak raflarda.

Uysal Kız - Fyodor Dostoyevski
Dostoyevski, 1876’da bir gazete haberinden etkilenerek yazdığı Uysal Kız’da karısı bir süre önce intihar etmiş bir adamın hikâyesini anlatır.

“Aslında yazdığım şey ne bir öykü ne de güncedir. Evli bir adamı gözünüzün önüne getirin: Karısı birkaç saat önce pencereden atlayarak intihar etmiş olup şimdi de masanın üzerinde upuzun yatmaktadır. Adam şaşkınlık içindedir, düşünceleri darmadağınıktır. Evinde bir odadan ötekine dolaşarak olup biteni anlamaya, kafasını toparlamaya çalışır.

Doğaldır ki, öykünün anlatımı başlangıçta çelişkili duraksamalarla, birbirini tutmayan bölümlerle bir süre uzar gider; adamcağız bir yerde kendi kendisiyle konuşurken, başka bir yerde düşündüklerini onu dinleyen birine, bir yargıca anlatır gibidir.” – Dostoyevski
Notos Büyük Kitaplar – Öykü
Rusçadan çeviren: Mehmet Özgül
Kapak tasarımı: Seda Mit
103 sayfa • 14 TL

Dava - Franz Kafka
“Kafka’nın hikâyelerinde epik, Şehrazad’ın dilinde kazandığı anlamı yeniden kazanır: geleceği ertelemek. Dava’da davalının umudu ertelemedir – davanın gitgide hükme dönüşmemesi şartıyla.

Kafka şiiri öğretiye, mesel’e dönüştürmeye, ona dayanıklılık ve yalınlığını geri kazandırmaya yönelik muazzam çabasında başarısızlığa uğramıştı. Hiçbir yazar, ‘Hiçbir şeyin suretini yapmayacaksın’ emrine onun kadar itaat etmemiştir.” – Walter Benjamin’in sonsözüyle

Nerede başlar yasa? Nereye uzanır? Nerelere kıvrılır? Yasanın sarmalları tüm insanları ve mekânları ele geçirmiştir. Yasaya tabi tutulan ama yasaya erişimi engellenen insanın kanunun ve kanunsuzluğun düğümlerini çözmesi mümkün müdür? İşte Kafka Dava’da yasanın dehlizlerinden eşiğine uzanan yolları ve yoldan çıkmaları anlatıya dönüşemeyen bitimsiz ve parçalı haliyle anlatıyor.

Dava’nın Türkçedeki bu eşsiz basımında Kafka’nın romandan çıkardığı bölümlerin yanı sıra, kitabı gün yüzüne çıkaran Max Brod’un romana yazdığı sonsözleri de okuyabileceksiniz.
Notos Klasik Kitaplar – Roman
Almancadan çeviren: İlknur İgan
Kapak tasarımı: Emre Senan
318 sayfa • 24 TL


Kavramlar ve Tarihleri - Doğan Özlem
“Felsefe tarihi felsefe sistemlerinin değil, felsefe kavramlarının tarihidir.” – C.H. Brandis

Günlük hayat içinde kavramların önemi genellikle hiç fark edilmez. Kavramlar olmasaydı, dünyanın kaotik bir görünüme sahip olması bir yana, onun hakkında anlamlı konuşabilmenin olanağından bile söz edilemezdi. Bu sebepledir ki, kavramların içeriğine belirginlik kazandırılması vazgeçilemez bir öneme sahiptir. Nitekim felsefe, bu kadim çabanın adıdır.

Öbür yandan, kavramlar organik varlıklardır. Çağlara –ve hatta kültürlere– göre kapsadıkları alanlar hep değişmiştir. Onları tarihüstü kabul etmek kavramlar tarihinden bihaber olunduğunun göstergesi olur. Bunun için de “hakiki” bir felsefe tarihçiliği, kavramların felsefe tarihi içinde uğradıkları anlam değişmelerini, kavramların serüvenlerini izlemek zorundadır.

Doğan Özlem, Kavramlar ve Tarihleri’nde tam böylesi bir yaklaşımla baroktan sevgiye, teknikten etik-ahlak ayrımına, değer sorununa kadar pek çok kavramı tarihselci bir perspektiften ele alıyor.
Notos Felsefe – Kuram
234 sayfa • 18 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template