♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Dirty Grandpa : Baskılanmışı Özgür Bırakmak

Her dönemde filmlerle sisteme ve ilişkilere ince ayar çekmeye çalışan Hollywood’un en önemli silahı komediler. Özellikle yol komedileriyle sürekli aynı mesajı vererek “istediğini yapmak için hiçbir zaman geç değil, harekete geç ve yap!” diyor. Hiç eskimeyen bu sloganı evirip çevirip satmaya devam ediyor. Kadınlar, yaşlılar, şişmanlar, engelliler, gençler... O dönem trend ne ise onun etrafında dönüyor hikaye. 2016 yapımı “Dirty Grandpa” da bu yolun yolcusu. Bilinen formülü kullanırken diğer örneklerden farkını da ortaya koyuyor.

Usta oyuncu Robert De Niro’yu çapkın ve sıradışı bir dede rolünde, yakışıklı oyuncu Zac Efron’u ise evlenmek üzere olan ahlaklı torun rolünde izlediğimiz “Dirty Grandpa: Çılgın İhtiyar”, bu ikilinin düğün öncesi çıktıkları yolculukta yaşadıkları komik maceraları konu alıyor. Ne kadar komik olduğunu ise her izleyicinin kendi sınırı belirliyor. John Phillips ilk senaryosuna imza atarken, yönetmen koltuğunda da “Ali G” serisi ile tanıdığımız Dan Mazer oturuyor. Serinin senaristi olarak pişen Mazer, yönetmenliğe de altı bölümü yöneterek ısınmıştı. Sacha Baron Cohen’in kendine has mizahına katkı yapmaya “Ali G Indahouse”, “Borat” ve “Brüno” ile devam ettikten sonra 2013 yılında ilk yönetmenlik sınavından yazıp yönettiği “I Give It a Year” ile başarıyla geçmişti Mazer. Romantik komedi şablonunu kullanmıştı ama Cohen’le yarattıkları o arsız komedi tarzını da içine yedirmişti. İki tv filminin ardından yeniden gişeye dönerken arsız komedinin dozunu arttırmayı tercih etmiş. Filmdeki tüm tiplemelerde de o filmlerin havası var ve izlerini de taşıyor. De Niro ve Efron’un üzerine kurulu olan filmde onlara Zoey Deutch, Aubrey Plaza, Jason Mantzoukas, Julianne Hough ve Dermot Mulroney eşlik ediyor. Bolca yan rolle zenginleşen ve hepsini zıvanadan çıkaran bir film Dirty Grandpa. De Niro’yu daha önce bu hallerde göreceğimiz aklımıza gelmezdi örneğin. Porno izlerken mastürbasyon yaptığına şahit olacağımızı düşünmezdik.

Genç, tutucu, muhafazakâr avukat Jason, sevgili babaannesi öldüğünde, ilk bakışta ideal görünen nişanlısıyla kusursuz bir düğün hazırlığının son safhalarındadır. Büyük güne bir hafta kalsa da, herkes 40 yıllık evliliğinin ardından ilk kez yalnız kalan dedesi Dick için endişelenmektedir. Cenazeden sonra Dick, Jason'dan ertesi gün kendisini, kaybettiği eşinin yasını tutmak için kaçamak yaptıkları Florida'daki eve götürmesini ister. Dick'in ehliyetini kaptırdığını bildiği ve ertesi gün döneceğine dair söz aldığı için Jason istemeden bunu kabul eder. Yolculuk başladığı an, dedesinin gerçek amacı ortaya çıkar ve bu, kesinlikle arabada sessiz sakin oturmak değildir. Bu çılgın ihtiyarla her şey rayından çıkacaktır...

Bildik formülü dede torun üzerinden işleten film, daha ilk sahnesinden itibaren çizgisini de belli ediyor. El şakaları, küfürler, ırkçılık ve ayrımcılık üzerinden besleniyor. Göstermeyi de ihmal etmiyor. Olabildiğince sığ esprilerle donanıyor. Ne kadar bayağılaşırsa o kadar çılgın görüneceğini düşünen bir zihniyetin ürünü. Evet hesapladıkları gibi alışılmadık ama ortada bir yaratıcılık yok. Filmin tek artısı Efron ve De Niro’nun kimyasının tutması. Devam filmine de yol açacak kadar etkili bu kimya filmi de izlenir kılıyor. Yapımcı Barry Josephson bu durumun altını şu sözlerle çizmiş: "Zac ve Bob, sayfalarda yazan onca komik şeye rağmen, karakterleri duygusal olarak oturtmaları gerektiğini biliyordu. Kimya gerçekti. Ayrı ayrı ve Dan Mazer'la beraber, birbirlerinin karakterleri üzerinde çalıştılar, birbirleriyle dalaşmaktan keyif aldılar. İçinde hayranlık olan, boksörlerin sonunda birbirlerine sarılıp barıştığı harika bir boks maçı gibiydi."

“Yaşamını sen şekillendir, kimseyi dinleme. Sevdiğin işi yap, hayallerini gerçekleştir” mesajını eğlence paketiyle birlikte veriyor Dirty Grandpa. Baskılanmış olanı özgür bırak derken, gişe filmlerinde alışık olduğumuz sınırı aşarak kendisi de uyguluyor. Amacınız salt gülmekse 102 dakikalık bir şölenin keyfini sürebilirsiniz. Her esprinin altında zeka arayanlardansanız uzak durun...


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template