Rus tiyatrosunun ve modern öykünün ustalarından Anton Pavloviç Çehov’un ünlü eseri Vişne Bahçesi Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi’nde yerini aldı.
Vişne Bahçesi, 19. yüzyılın ortalarında toprak köleliğinin kaldırılması ve burjuvazinin yükselişe geçmesiyle ülkenin değişen toplumsal, politik ve ekonomik düzenine uyum sağlayamayan aristokrat bir ailenin dokunaklı portresidir. İçinde büyük bir vişne bahçesinin bulunduğu aile çiftliğinin borçlar nedeniyle satılması söz konusudur. Yeni düzen karşısında kararlı davranamayan aile, mülkünü elinde tutmaktan acizdir. Çiftlik sahiplerinin çocukluk anılarıyla birlikte vişne bahçeleri de geçmişte kalmıştır artık.
Oyun, 1904 yılında Moskova Sanat Tiyatrosu’nda Stanislavski tarafından sahneye kondu. Çehov, yapıtının “komedi, hatta yer yer fars” olduğunu vurgulasa da, Stanislavski oyunu “trajedi” olarak ele almakta ısrarcı olmuştu. Stanislavski, o güne dek son derece duygusal olan Rus tiyatrosuna doğal ve gösterişten uzak bir anlatım getirmesiyle ünlenmiş olsa da, Çehov’un oyunları için istediği yalınlığı ve doğallığı yakalayamamakla eleştirilmişti.
ANTON PAVLOVİÇ ÇEHOV (1860-1904):
Büyük Rus tiyatro yazarı ve modern öykünün en önemli ustalarından olan Çehov, Rus Gerçekçilik okulunun önde gelen temsilcisidir. Taganrog’da dünyaya geldi. Lisede Yunan ve Latin klasiklerini temel alan bir eğitim gördü. 1879’da Moskova’ya giderek tıp fakültesine yazıldı ve 1884’te doktor oldu. Alacakaranlıkta adlı öykü kitabıyla 1887’de Rus Akademisi tarafından verilen Puşkin Ödülü’nü kazandı. Yaklaşık bin sözcükten oluşan komik kısa öykü türünü başlı başına bir sanat haline getirdi. Ancak 1888’de yayımlanan Bozkır adlı yapıtıyla komik öykülere sırt çevirmiş oldu. Önemli oyunları arasında Ayı (1888), Evlenme Teklifi (1889), Martı (1896), Üç Kız Kardeş (1900) sayılabilir. Vişne Bahçesi daha önce yine İş Bankası Kültür Yayınları’nın Hasan Âli Yücel Klasikler dizisinde yer alan ve Çehov’un altı oyunundan oluşan Büyük Oyunlar adlı kitapta yayımlanmıştı.
Vişne Bahçesi / Anton Pavloviç Çehov
İş Bankası Kültür Yayınları
Çevirmen: Ataol Behramoğlu
Basım Tarihi: Mayıs 2016
Sayfa Sayısı: 104
8 TL
Yorum Gönder