♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

"Finnegans Wake" İlk Kez Türkçede!

Aylak Adam Yayınları müjdeyi verdi! Uzun yıllardır çevrilemezliği ile bilinen Joyce’un magnum opus’u “Finnegans Wake”, Umur Çelikyay’ın terscümesi ile nihayet Türkçede.

Sel Yayınları’nın da hafta içinde çevirisinde son aşamaya geldiğini duyurmasından sonra yıllardır beklediğimiz kitaba duble kavuşuyoruz. Sel Yayınları Fuat Sevimay’ın çalışmalarının sürdüğünü ve yıl içinde yayınlanacak kitabın tek cilt olarak yayımlanacağını açıklamıştı. Aylak Adam Yayınları ise üç cilt halinde yayınlayacağını açıklamakla kalmadı, ilk cildin de 1 Ocak itibariyle raflarda olacağını duyurdu. Heyecanla beklediğimiz kitaba gün saymaya başlayabiliriz... Aylak Adam Yayınları’na teşekkürü de bir borç biliriz elbette. 

Bilmeyenler için hatırlatalım. James Joyce'un 15 yıldan daha uzun bir sürede yazdığı ve 1939 tarihinde yayımlanan romanı, yazarın hem son yapıtı hem de “Ulysses” ile birlikte en önemli romanı. Romanın başkarakterleri, Humphrey Chimpden Earwicker, karısı Anna Livia Plurabelle, oğulları Shem, Shaun ve kızları Issy, tüm insanların düşünde yaşattığı ideal aile tipini temsil etmekte. Roman, onların şahsında tüm insanların ve insanlığın tarihini içinde barındırmakta... Finnegans Wake oldukça ağır ve sembollerle yüklü bir roman olup tüm Dünya'da çok sayıda edebiyatçıyı yıllardır üzerinde çalışmaya sevketmekte.

Aylak Adam Yayınları da duyurusunda şöyle diyor...
Dilimize Finneganın Vahı adı ile kazandırılan eser, Aylak Adam Yayınları tarafından 3 kitap olarak yayımlanacak. Bir çeviri girişiminden çok, bir terscüme denemesi ya da bir tür Türkçeleştirme yaklaşımıyla ele alınan Finneganın Vahı, yıllardır süren bir bekleyişi nihayet sonlandırıyor.

Umarız bu cesur girişimimiz bizden sonra da yeni denemelere olanak sağlar ve onları cesaretlendirir. Biliyoruz ki bu kitabı Türkçeye aktaracak kişi sayısı kadar farklı versiyonu olacaktır. Bizler ilk olmanın kıvancını yaşarken, hem okurlarımıza hem de bizim bu girişimimizden güç alabileceklere sevgi ve selamlarımızı gönderiyoruz. Türkçenin sınırlarının ancak cesur seferlerle genişletilebileceğinin farkındayız.

Sizler elinizdeki kitabın hazzını sürerken, bizler ikinci kitabı yayımlıyor olacağız.

Yayınevi: Aylak Adam
Tür: Roman
Yazan: James Joyce
Çeviren: Umur Çelikyay
Editörler: Kaya Tokmakçıoğlu, Nil Sakman, Gökhan Sarı
Yayın Danışmanı: Erkan Aslan
Kapak Tasarım: Faruk Baydar
Sayfa: 320
Fiyatı: 22 tl
Yayın Tarihi: 1 Ocak 2016


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template