José Saramago’nun başyapıtlarının tohumlarını atarak, olağanüstü düş gücü ve keskin mizahına hayran bıraktığı kısa öykülerinden oluşan kitabı “Ölümlü Nesneler” Kırmızı Kedi etiketiyle raflarda.
Ustanın erken dönem kitaplarından “Objecto Quase”, bizde ilk kez “Kısırdöngü” adıyla okurla buluşmuştu. Uzun süredir raflarda bulunmayan kitap yeni çevirisi ve adıyla nihayet Saramago koleksiyonunda eksiği tamamlıyor.
“Ölümlü Nesneler”in kahramanları eşyalar... Saramago alaycı ve ironik diliyle esiri olduğumuz eşyalardan yola çıkarak yaşamımıza ayna tutuyor. Sandalye devrilirken sona eren hayat, şöförünü rehin alan araba, saldırgan kapılar, insanlardan kaçan posta kutuları... Kendi cehennemini yaratan insanın trajedisini anlatıyor. Dört alıntıyla örnekleyerek şiddetle tavsiye edeyim... Yazarla ilk tanışma için de en uygun kitap...
“Tahtakurularının yaptığı inşaatla firavunların yaptırdığı inşaat arasındaki tek fark, inşaatın yeri ve firavunun gömüldüğü oda.”
“Her başlangıç bir sondur ya da en azından beraberinde bir son getirir, ama yine de her şeyin bir başlangıca ihtiyacı vardır.”
“Sokaklarda bir sürü insan vardı ama hepsi tek başına yürüyor, hiçbiri konuşmuyordu. Hiçbir amaçları olmaksızın, boş boş dolaşıyorlarmış gibi görünüyorlardı, tek yaptıkları ara sıra ellerini kaldırıp avuç içlerini göstermekti.”
“Kalabalığa sessizlik çökmüştü. Ardından şehir tümüyle ortadan kayboldu. Onun yerinde göz alabildiğine uzanan bir insan topluluğu oluştu. Tam ortada, şehir sakinlerinden oluşan büyük bir kara leke kalmıştı. Şimdi her şeyi baştan yapmak zamanı.”
José Saramago’nun Portekiz’de Salazar diktatörlüğü altında yaşadığı dönemde yazdığı öykülerden oluşan, ülkesinde ilk defa 1978 yılında yayımlanmış Ölümlü Nesneler, büyük ustanın dünya çapında ünlenmesine ve Nobel Ödülü’nün kendisine layık görülmesine sebep olan müthiş ironisinin, muazzam öngörüsünün ve zekice geliştirdiği özgün felsefi mantığının erken dönem örneklerini okurlara sunar. Bir sandalyenin diktatörlükteki kader değiştirici önemi; bütün bir ülkeyi tek bir mezara gömmeye çalışan bir lider; kendi idaresini ele geçirmek isteyen bir araba ya da kimsenin itiraz etmediği baskıcı bir düzene isyan eden nesneler etrafında kurduğu bu öyküler, Saramago’nun külliyatındaki, Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş ya da Körlük gibi okurların büyük hayranlık duyduğu başyapıtlarının tohumlarını da barındırır.
“Saramago da tıpkı Faulkner gibi, kendi kaynaklarına ve nihai hedefine o kadar güveniyor ki imkânsız olan herhangi bir şeye can verebilir.” John Updike, New Yorker
José Saramago’nun ustalığının filizlendiği erken döneminden maharetini konuşturduğu öyküler: Baskıcı bir düzene itiraz etmenin “Ölümlü Nesneler” düştüğü minik distopyalar…
Özgün Adı: Objecto Quase
Yazan: José Saramago
Çeviren: Emrah İmre
Dizisi: Dünya Edebiyatı
Türü: Roman
Sayfa: 136
Fiyatı: 12,5 TL
Güzel bir tanıtım olmuş. İlk fırsatta okuyacağım.
YanıtlaSil