♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Helikopter Yayınevi’nden Bir Jean Echenoz Daha : Kraliçenin Huysuzluğu

Yeni Realizm akımının önde gelen yazarlarından Jean Echenoz’un bir kitabı daha okurla buluşuyor. Kısacık büyük romanlar yazan Echenoz’un geçtiğimiz yıl yayımlanan romanı “Caprice de la reine”, “Kraliçenin Huysuzluğu” adıyla Helikopter Yayınevi’nden raflarda...

1947 doğumlu Fransız yazarı bugüne dek duymayanlar için tanıtmış da olayım. Duru bir dil ve üslup haline getirdiği süssüz anlatımı ile edebiyat çevreleri tarafından büyük ilgi ve takdir toplamış bir isim. Müthiş bir üslûpçu... Fransa’da "Fransız edebiyatının son yıllarda yetiştirdiği en büyük ustalardan" sayılan Echenoz, 1983 yılında yazdığı "Cherokee" adlı romanıyla Médicis Ödülü’nü aldı. 1989’da yayımlanan "Lac" adlı eseriyle de Avrupa Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. Yazarın Türkçe’deki ilk romanı "Ben Gidiyorum", 1999 yılında Fransa’nın en saygın edebiyat ödülü olan Goncourt’u kazandı. Doğan Kitap ve Kırmızı Yayınları’nın bir iki kitaplık denemesinden sonra yazarın kitapları Helikopter Yayınevi tarafından yayımlanıyor. Yeri gelmişken “Bir Yıl” ve “Şimşekler”i tavsiye edeyim. Uzun süredir baskılarını bulunmayan “Ravel” ve “Piyano”yu da bulursanız kaçırmayın.

Hemen hepsi öneri ya da istek üzerine yazılmış, insanı tuhaf bir biçimde etkisi altına alan bu öyküler, Echenoz’un dünyaya eşi benzeri olmayan bakışını özetliyor adeta. “Ne basit yazıyor” diyebilirsiniz, “sadece gördüğünü anlatıyor, olayları art arda diziyor, o kadar.” Ama neleri görüyor Echenoz? Gördüklerini hangi sırayla anlatıyor? İşte bu sorunun yanıtıdır Echenoz’u eşsiz kılan. Biraz uzak, biraz alaycı bir edayla her cümleyi ince ince kurar, her sözcüğü titizlikle seçer, kendimize, çevremize, açmazlarımıza bambaşka bir gözle bakmamızı sağlar. “Le Bourget’de Üç Sandviç,” trenle bu hüzünlü banliyö kasabasına sandviç yemeğe, üstelik üç kez giden bir adamı anlatır. “Luxembourg Bahçesi’nde Saat Yönünde Yirmi Kadın” eski Fransa kraliçelerinin heykellerini birkaç satırda betimler. “Kraliçenin Huysuzluğu” ise ... eh, bu öykünün can alıcı noktasını ise siz bulun.

Özgün Adı : Caprice de la reine
Türkçesi : Orçun Türkay
Öykü
Helikopter Yayınevi
1.Baskı Ekim 2015
64 sayfa
10,00 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template