♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Dedalus Kitap’tan Ekim Yenileri

Dedalus Kitap Ekim ayını üç yeni kitapla karşılıyor. Gilles Deleuze ve Félix Guattari imzalı “Kafka: Minör Bir Edebiyat İçin” on beş yıl sonra yeniden raflarda. Hem de revize edilmiş çevrisiyle... Mark Twain’in sorgulamaları “İnsan Nedir?” de ilk kez Türkçede! Axel Jensen’in “İkarus”uysa ayın en önemli kitaplarından biri olarak raflarda...


Kafka: Minör Bir Edebiyat İçin / Gilles Deleuze ve Félix Guattari
Yirminci yüzyılın ikinci yarısında kendilerine özgü fikirleriyle öne çıkan iki filozof: Gilles Deleuze ve Félix Guattari. Çek asıllı büyük yazar: Franz Kafka. Felsefe tarihinde önde gelen bu iki ismin, edebiyat tarihine mektupları, öyküleri ve romanlarıyla damgasını vuran bu yazar ve onun ortaya koyduğu minör edebiyatı hakkında kaleme aldıkları eser: “Kafka: Minör Bir Edebiyat İçin”. 

Çek asıllı bir Yahudi bir yazar olan Kafka, kendi yersiz yurtsuzlaşması içinde yazmaya çabalar. Fakat kullandığı dil, Çekçe veya Yidiş dili değildir; majör bir dil olan Almancadır. Deleuze ve Guattari’nin de dediği gibi, ama “Yazmamak olanaksızdır, çünkü ulusal bilinç, ister belirsiz olsun ister baskı altında, zorunlu olarak edebiyattan geçer.” O yüzden Kafka, bu yabancı dil içerisinde kendi yersiz yurtsuzlaştırıcı dilini oluşturarak yaratır eserlerini, kendi yazı makinesini kullanır. Minör bir edebiyat üzerinden, kendini dilsel, politik ve kolektif olarak tanımlandırır. Bütün metaforları, simgeciliği ve adlandırmayı öldürür. Gerçek veya mecazi anlam diye bir şey kalmaz, sadece sözcükler üzerinde hâllerin dağılışı ortaya çıkar.

On beş yıl sonra yeniden yayımlanan “Kafka: Minör Bir Edebiyat İçin” bu kez Dedalus Kitap’tan, revize edilmiş çevirisiyle yeniden ilgililerine kavuşuyor. 
Çevirmen: Işık Ergüden
Dedalus / Edebiyat Dizisi
184 Sayfa
18,00 TL


İkarus / Axel Jensen
Leonard Cohen’le çok yakın bir arkadaşlığı ve tehlikeli bir akrabalığı bulunan Axel Jensen’in en coşkulu romanı, Ikarus. “Kitaplar beni kelimelerden yapılmış labirentlere hapsediyor,” diyen bir anlatıcısı var. Kitap, yolculuk için açılan kanatlarının manzumesiyle başlıyor. Norveç’ten Sahra’ya, iklim iklim çırpılıyor bu kanatlar. Fransız askerleri, Alman tüccarları, Arap şeyhleri ve daha birçok yabancıyla tanışıyor. Sömürgecilik rezaletine fena halde takmış satırların yanı sıra, anarşizmden faşizme, dünya düzeninden mistik keşiflere de değen paragrafları var. Soğuktan sıcağa, güvenli duygulardan tedirginliğe, cinsellikten ölüme kadar insan doğasına kadar birçok deneyimi içinde saklıyor Kuzey’in bu ünlü romanı.

Kerouac, Ginsberg ve Burroughs gibi isimlerle anılan Jensen Avrupa’da Beat anlayışın en önemli temsilcilerinden. Her ne kadar, Jensen karanlıkta ağlayan bir sesi olsa da,  “’Ben henüz gencim! Her şeyi yeni baştan inşa edebilirim,’ dedi umut,” diyen bir kitabı var. Soluksuz biçimde akarken, içinizde yeşerecek olan bu romanı okurken dikkatli olun, sonrasında yaşamınız değişecek.
Çevirmen: Banu Gürsaler Syversten
Dedalus / Roman Dizisi
256 Sayfa
16,00 TL


İnsan Nedir? / Mark Twain
Halley kuyruklu yıldızının dünyadan göründüğü gün doğan Mark Twain, bir kâhin edası ile bu yıldızın tekrar görüneceği gün öleceğini bildirmiştir. Nitekim, kehaneti tutmuştur da. Mark Twain'in İnsan Nedir?'i, uzun bir dinlenme süresinin ardından ve sadece belirli kişilere dağıtılmak üzere, yalnızca 250 adet basılmıştır. Elinizdeki kitap, 240. nüsha kullanılarak tercüme edildi. İnsan Nedir?'de Twain, bilinen öykücü tarzının dışına çıkıyor ve insanın kendi kendisini sorgulamasına yol açacak çarpıcı fikirleri sohbet havasında ortaya koyuyor. 

Hem de Türkçe’de ilk kez.
Çevirmenler: Utkan Atbakan, Gamze Keskin Yurdakurban
Dedalus / Kuram Dizisi
136 Sayfa
12,00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template