♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sel Yayıncılık'tan Eylül Yenileri

Sel Yayıncılık Eylül ayını beş yeni kitapla karşılıyor. Hepsi birbirinden ilgi çekici kitaplar yine... Elias Canetti serisinin altıncı kitabı, yeniden baskı yapmasını merakla beklediğimiz “Marakeş’te Sesler” ve Alman yeraltı edebiyatının en önemli öncülerinden biri olarak kabul edilen Jörg Fauser’in “Hammadde”si ayın yeni romanları. Dünya Edebiyatının en özgün ve aykırı kalemlerinden Will Self’in ortak noktada buluşan dört öykülük “Ciğer”ini şimdiden yılın okunması gereken kitapları arasına yazalım. “Hayat Okulu Kitapları” serisi “Kierkegaard’ın Hayat Dersleri” ile sürerken, gayri resmi bir İstanbul tarihini kayıt altına alan Fikret Adil kitaplığı da “İntermezzo” ile sürüyor... 


MARAKEŞ’TE SESLER *  Elias Canetti
Develer, eşekler, dilenciler, çarşılar, türbeler, keşmekeş dolu gündelik hayat… 
Başka bir coğrafyanın, kendine has ritmiyle devinen kadim Marakeş’ini anlamaya çalışan, Batılı deneyimlerle mukayese eden, sözlü bir kültürün derinliklerini kavrama çabasındaki meraklı, eleştirel bir zihin. Elias Canetti, Müslüman Arap bir şehirde yaşadıklarını edebi ustalığının hakkını veren bir renklilikle ve canlılıkla aktarırken okuru da sokak sokak, meydan meydan peşinden sürüklüyor. Yadırgama ile kozmopolitliğin kabullenici tavrının iç içe geçtiği bu anlatıda, modern insanın kadim değişmezlik karşısındaki çelişkilerinin ve hayretle karışık hayranlığının izini sürmek mümkün.

ELIAS CANETTI, (Rusçuk, 1905 – Zürih, 1994) İspanya’dan göç eden Sefarad Yahudisi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Öğrenimini Zürih ve Frankfurt’ta tamamladıktan sonra Viyana’ya dönüp Doğa Bilimleri ve Felsefe bölümlerinde doktora yaptı. Ardından, yazarlığa yöneldi ve 26 yaşında başyapıtı sayılan Körleşme’yi kaleme aldı. Kitlelerin psikolojisini ona yabancı birinin bakış açısından anlatan roman, dönemin Nazi Almanyası’nda yasaklandı ve ancak 1960’lardan sonra geniş kitleler tarafından keşfedilebildi. Canetti, 1938’de Avusturya’nın ilhakından sonra Londra’ya, ardından Zürih’e taşındı. İkinci Dünya Savaşı dahil tarihin en büyük kitlesel eylemlerine tanıklık etmiş olması onu kitle ve iktidar ilişkileri üzerine düşünmeye ve yazmaya yöneltti. Bu düşüncelerinin sonucu olarak 1960’ta Kitle ve İktidar isimli incelemesini tamamladı. Çocukluk ve gençlik yıllarına ve daha sonraki yaşamının bir bölümüne dair anılarını Kurtarılmış Dil, Kulaktaki Meşale ve Gözlerin Oyunu adlı üç kitapta anlattı. 1981’de Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Ömrünün büyük bir kısmını İngiltere’de geçirdi. Eserlerini Almanca kaleme aldı.

Canetti’nin Körleşme (çev. Ahmet Cemal, 2015), Soylu Sınıfın Sonbaharı: İngiltere Yılları (çev. Veysel Atayman, 2010), Hayvanlar Üzerine (çev. Levent Konca, 2014), İnsanın Taşrası (çev. Ahmet Cemal, 2015), Saatin Gizli Yüreği (çev. Ahmet Cemal, 2015) adlı eserleri yayınevimiz tarafından yayımlanmıştır. Yazarın diğer eserleri de yayın programımızdadır.
Çağdaş Dünya Edebiyatı/ Deneme
Özgün Adı: The Die Stimmen von Marrakesch
Türkçesi: Kamuran Şipal
116 sayfa, 12 TL


HAMMADDE * Jörg Fauser
Junky’lere ev sahipliği yapan ucuz otel odaları, sabahçı kahveleriyle Cağaloğlu; gitar çalan hippileri, dünyanın herhangi bir yerinde satmak için mal arayan ve bağlantı kovalayan uyuşturucu tacirleri, Avrupa turuna çıkmış savaş karşıtlarıyla Sultanahmet; kahvehanelerinde ağızlarından salyalar akarak torbacı bekleyen afyon bağımlıları, oto hırsızları, dolandırıcıları, gaspçıları ve sokaklarda kimliği belirsiz ölüleriyle Tophane... İşgal evleri, komünleri, öğrenci örgütleriyle Berlin; göçmen işçileri, meyhaneleri dolduran mutsuz müdavimleriyle Frankfurt...

Bugün Alman yeraltı edebiyatının en önemli temsilcilerinden sayılan Jörg Fauser, dünyanın dört bir yanından gelmiş Beatnikleri ve kolera salgınıyla başka bir İstanbul ile Baader-Meinhof’un yüreklerde devrim ateşini yakmaya başladığı Almanya arasında salınan otobiyografik bir kendini gerçekleştirme mücadelesi anlatıyor. Var olmanın belki de ancak yazmakla, yazdıklarını yayınlatabilmekle mümkün olduğu bu mücadele, elbette o gün de farklı seslere kapılarını kapatan kültür-sanat camiasının yüksek duvarları tarafından sekteye uğratılmışsa da, elinizde tuttuğunuz Hammadde, Fauser’in bu mücadeleyi kazandığının en somut kanıtı.

JÖRG FAUSER, 1944 yılında Frankfurt am Main’da doğdu. Gazeteci, yazar, çevirmen, vicdani retçi ve (ex-)junky Fauser, üniversite öğrenimini yarım bıraktıktan sonra uzun bir süre İstanbul ve Londra’da yaşadı. 1974 yılında yazarlıktan geçinmeye başlayana dek, havaalanında bagaj işçiliği ve gece bekçiliği gibi çeşitli işlerde çalıştı. Birçok roman, öykü ve şiire imza attı. 1987 yılında Münih yakınlarında bir trafik kazasında ölmesi, çeşitli spekülasyonlara yol açtı. Fauser bugün, Alman yeraltı edebiyatının en önemli öncülerinden biri olarak kabul ediliyor.
Çağdaş Dünya Edebiyatı / Roman
Özgün Adı: Rohstoff
Türkçesi: Levent Konca 
287 sayfa, 20 TL


CİĞER
DÖRT LOBLU YÜZEY ANATOMİSİNE SAHİP HAYALİ BİR ORGAN * Will Self 
Çağdaş İngiliz edebiyatının aykırı kalemi, farklı üslubuyla kendi yolunu açan ödüllü yazar Will Self’in bu dört öyküsünün ortak noktası, farklı hastalık ve çöküş halleriyle iç organlarımızın en büyüğü olan karaciğer. 

Duygusal açıdan tükenmiş, hepsi de siroz adayı müdavimleriyle yalnızca üyelere açık bir Soho barı; hissizlik ve sıradanlık içindeki yaşamını bir an önce bitirmek adına ötenazi için Zürih’e giden ölümcül kanser hastasının hayatında gelişen beklenmedik olaylar; herkese her şeyi satabilecek yetenekteki “hayranlık verici derecede başarılı” reklamcı Prometheus’un, ünlü girişimci Zeus ve güzeller güzeli kızı Athena’yla yolunun kesişmesi; kokain, eroin ve Peter Sellers’ın unutulmaz filmi Parti’nin iç içe geçtiği bir kaybedenler dünyası... Hepsi Will Self’in kıvrak zekası, dil ve betimleme yeteneğiyle birleştirerek yarattığı tuhaf dünyasında buluşuyor. 

WILL SELF, 26 Eylül 1961 tarihinde Londra’da doğdu. Oxford’da felsefe ve siyaset okumasına rağmen, yazarlık kariyerinden önce uzun süre temizlik işçiliğinden telefonla satışa çok farklı işlerde çalıştı. Self, roman ve öykülerinin yanı sıra çeşitli gazetelerde eleştiri ve köşe yazarlığı, televizyon programlarında yorumculuk da yapıyor. Kuzey Londra’da yetişmesine rağmen annesi Amerikalı olan ve yaşamının bir bölümünü Amerika’da geçiren yazar, kitaplarında hem Londra hem de Amerika sokaklarından farklı karakterleri anlatma becerisi, keskin bir gözlem yeteneği, betimleme zenginliği ve geniş hayalgücüyle birlikte, farklı çevrelerin argosunu yansıtması ve dile hakimiyetiyle de dikkat çekiyor. Edebiyatın sıradışı yazarları arasında sayılan Self‘in öykü seçkisi Sert Çocuklara Sert Oyuncuklar (çev. Süha Sertabiboğlu, 2012) ve yine 2012 The Man Booker ödülünün en güçlü adaylarından olan Şemsiye (çev. Sıla Okur, 2014) adlı romanı yayınevimiz tarafından yayımlanmıştır.
Çağdaş Dünya Edebiyatı / Öykü
Özgün Adı: Liver - A Fictional Organ With a Surface Anatomy of Four Lobes
Türkçesi: Sıla Okur
254 sayfa, 18 TL


KIERKEGAARD’DAN HAYAT DERSLERİ * Robert Ferguson
Ünlü filozof, ilahiyatçı ve eleştirmen Kierkegaard, eserlerinde bireyin hayatını merkeze almış ve pek çoklarınca ilk varoluşçu filozof olarak kabul edilmiştir. Kaygı, etik, maneviyat gibi konulardaki özgün fikirleriyle tanınan Kierkegaard, bir yol arayışı içinde olanlar için sıradışı bir rehber olma niteliğini uzun zamandır korumaktadır. Hayat Dersleri’nde önemli eserlerinden bazılarına göz atma fırsatını bulacak okurlar için Kierkegaard’ın sorgulayıcı ve kışkırtıcı düşüncelerinin bir ilham kaynağı olacağını umuyoruz. 

Alain de Botton öncülüğünde “gündelik yaşam için parlak fikirler” sloganıyla yola çıkmış The School of Life (Hayat Okulu) ve yine onun editörlüğünde hazırlanan “Hayat Dersleri” kitapları, büyük bir düşünürü ele alarak gündelik çıkmazlarımıza cevap olabilecek düşüncelerinin altını çiziyor. Geçmişten gelen bu bilge sesler bizler için hayatı dönüştürücü esin kaynakları olabilir. 

ROBERT FERGUSON, tarihçi ve yazar. Viking tarihi üzerine Hammer and the Cross aslı kitabın yazarıdır; aynı zamanda Henrik Ibsen ve Knut Hamsun’un biyografilerini kaleme almıştır. Ferguson ayrıca Norveççe iki roman da yayımlamış ödüllü bir oyun yazarıdır
Hayat Okulu Kitapları / Deneme
Özgün Adı: Life Lessons From Kierkegaard
Türkçesi: Elif Ersavcı
135 sayfa, 12 TL


INTERMEZZO (BOHEM HAYATI) * Fikret Adil
Sofralar, sohbetler, gazinolar, kumpanyalar, barlar, hususiler... Tiyatro, resim, şiir, sergiler, açılışlar ve davetlerle dolu gündelik hayat. Fikret Adil bugün artık çok uzaklarda kalan bohem bir İstanbul’u Asmalımescit 74’ün ardından nüktedanlığı elden bırakmaksızın anlatmaya devam ediyor. 

Yahudi bir işadamının kızı ile Yunan bir tiyatrocunun kavuşmak için çareyi Atina’ya kaçmakta bulması etrafında şekillenen anlatı, hem İstanbul tarihine hem de döneme ilişkin birçok ayrıntıyı barındırıyor. Glorya Sineması’ndan Maksim’e, Casa d’Italia’dan Büyük Britanya Oteli’ne, Beyoğlu’ndan Atina’ya uzanan bu aşk hikayesine Baudelaire şiirleri kadar, Arif Dino gibi dönemin önemli isimleri de eşlik ediyor. 

FİKRET ADİL, (1901-1973) İstanbul’un bohem hayatını konu alan birçok kitap kaleme almıştır. Yayımladığımız Asmalımescit 74 (2015), bunların ilkidir. Avare Gençlik, Gardenbar Geceleri ve Beyaz Yollar Mavi Deniz de yayın programımızdadır.
Çağdaş Türk Edebiyatı/ Deneme 
100 sayfa, 12 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template