Alison Moore’un yayımladığı 2012 yılının en iyileri arasında gösterilen romanı “The Lighthouse”, “Işıklı Ev” adıyla dilimize kazandırıldı ve Kırmızı Kedi etiketiyle raflarda.
Yeni bir yazarla tanışmış oluyoruz... 1971 Manchester doğumlu yazar, çeşitli mecralarda yayımlanan hikayeleriyle dikkat çekmiş ve ilk romanı “The Lighthouse” ile edebiyat dünyasının prestijli ödüllerinden Man Booker adaylığı başta olmak üzere bir çok adaylık ve ödülle adını duyurmuş. Observer dergisine göre de 2012’nin en iyi romanı... Çeşitli dillere romanın Yunanca çevirisi de “Hellenic American Union Literary Translation Prize 2014” ile taçlanmış. 2013 yılında 21 öykülük “The Pre-War House and Other Stories”i yayımlayan Moore, bir yıl sonra da ikinci romanı “He Wants” ile yine övgülere boğulmuş bir isim.
“Işıklı Ev”in eleştirilerine bakılırsa, sıradan bir adamın kısa ama çok etkili hikayesini anlatan Moore olağanüstü bir kitaba dönüştürmüş. The Guardian yazarlarından Jenn Ashworth “Leziz bir şekilde sarsıcı… Kaçınılmaz felaketi sürekli hissetmek ve beklemek dayanılmaz hale geliyor.” demiş. Ağır ilerlemesine rağmen çok sürükleyici bir roman olduğunun altı çizilmiş. Bunca övgüye Woolf melankolisini de ekleyince merak etmemek mümkün değil... Seversek diğer iki kitabı isteriz...
Bir yaz günü. İngiltere’den Avrupa’ya geçen bir feribotun güvertesindeki orta yaşlı adam, eşinden boşanmasının ardından Ren kıyısında tatil yapmak üzere yolda. Güzergâh belli. Otel rezervasyonları yapılmış. Her şey planlanmış. Feribotta bir yolcuyla tanışıyor. Yeni arkadaşını yol üzerindeki evine bırakmayı kabul ediyor. Kiralık arabasıyla feribottan çıkmak üzereyken, yanındaki misafiri, “Senin de bazen içine bir şeylerin ters gideceğine dair bir his doğuyor mu?” diye soruyor.
Tüm hayatını, çocukluğunu, ilişkilerini gözden geçireceği, sorgulayacağı bu yolculukta, çevresine kayıtsız kalıp sadece kendisiyle meşgul olan adamın hikâyesi, bir sinekkapan bitkisinin etrafında dolaşan güvenin hikâyesini andırıyor. Bir yaz tatilinin rehavetinde, konakladığı Hellhaus –Işıklı Ev– Oteli’nde, Virginia Woolf’u aratmayan bir melankoliyle anlatılmış, makarası ince ayrıntılarla gerilmiş bir kader ortaya çıkıyor.
Alison Moore sanki Virginia Woolf’un melankolisiyle bir gerilim romanı örüyor: Işıklı Ev, hayatına odaklanmış bir adamın bir böcekkapan bitkisinin etrafında dönen güveyi andıran kaderini anlatıyor.
Dizisi : Dünya Edebiyatı
Türü : Roman
Özgün Adı : The Lighthouse
Yazan : Alison Moore
Çeviren : Levent Göktem
Sayfa : 168
Fiyatı : 12 TL
Yorum Gönder