♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Salar Abduh’dan Nefes Kesen Bir Macera: Alacakaranlıkta Tahran

New York Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık dersleri veren İran asıllı Salar Abduh’un son romanı Alacakaranlıkta Tahran, Türkiye’de ilk kez Matbuat Yayın Grubu aracılığı ile okuyucularla buluşuyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde piyasaya çıktığı günden bu yana büyük ilgiyle karşılanan roman, tıpkı yazarı gibi hayatını New York ve Tahran arasında geçiren ve iki farklı kültürü derinlemesine yaşayan Rıza Malik’in gerilim dolu macerasını konu alıyor. Gerilimi, gizemi ve sosyal değişimleri normalleştirmiş bir toplum içerisinde, geçmişin hiçbir zaman gerçekten geçmediği anları büyük bir ustalıkla anlatan roman, okuyucuyu karanlık adamların, geçmişin, Irak’ta sürmekte olan savaşın ve Tahran sokaklarının gölgesinde gerilimli bir maceraya çağırıyor.

İlk romanı The Poet Game ile özellikle 11 Eylül saldırısının ardından büyük ilgi gören Salar Abduh, Alacakaranlıkta Tahran ile tam cevapları bulduğunuzu sandığınız anda yeni sorular soruyor. İyi ile kötü, sadakat ile ihanet, geçmiş ile şimdi arasındaki ayrımın göründüğü kadar keskin olmadığını hatırlatan roman, günlük yaşamın güzelliklerini ince bir üslupla okuyuculara sunuyor.

Etkileyici bir romanla okuyucuların karşısına çıkan Matbuat Yayın Grubu’nun Yayın Yönetmeni Onur Yılmaz, Salar Abduh’un Orta Doğu yaşamı özelinde yaptığı tespitlerin altını çizerek sözlerini şu şekilde sürdürüyor:

“Matbuat Yayın Grubu olarak okuyucuya, Türkçede ilk kez yayınlanan bir yazar olarak Salar Abduh’u tanıtmanın keyfini yaşıyoruz. Kendi hayatı da bir roman kadar ilginç olan Abduh, Türklere ve Türk tarihine karşı derin ve samimi ilgisini şu sözlerle dile getiriyor: ‘Ortak tarih, o tarihi paylaşanların evidir. Alacakaranlıkta Tahran’ın Türkçe baskısıyla ben evime geldim’. Eminim Salar Abduh’un kitabı pek çok okuyucu için de benzer hisler uyandıracak ve Ortadoğu’da geçen romanlarımız arasında müstesna yerini alacak.”

Sadece Matbuat Yayın Grubu’nun Beyoğlu ofisinde ve www.matbuat.com.tr üzerinde satışa...

Yeni Tanışanlar İçin Salar Adbuh 
1965 yılında zengin bir ailenin dört çocuğundan biri olarak İran’da doğdu. Persepolis futbol kulübü başkanı babasının adı 1979 devriminin infaz listesinde yayınlandığında ağabeyi ile birlikte iki yıldır İngiltere, Somerset’te Wellington Yatılı Okulu’nda okumaktaydı. Annesi tüm malvarlığını kaybeden babasından ayrıldı, üç çocuğu ile Kaliforniya’ya yerleşen babası kısa bir süre sonra ölünce, Salar ve kardeşi, tiyatro alanında temayüz eden ve ayrı bir hayat kuran ağabeylerinden de ayrı kalarak bir süre evsiz barksız, sokaklarda kaldı. Kardeşi ile ABD’de değişik şehirlerinde dolaşarak hayatını kazanmaya çalışırken bolca kavga etti, birkaç kez çocuk gözetim evine girmek zorunda kaldı. 1980’lerin ortalarında hayatına yeni bir yön verme kararı alan Salar, sonunda bir lise diploması edinerek, Berkeley’de Yakın Doğu Tarihi ve Edebiyatı alanında üniversite eğitimi gördü. 1990’lı yılların başlarında İran’da yaşadı ve Asya’yı gezdi. Tekrar ABD’ye döndüğünde artık ünlü bir tiyatro kulübü sahibi olan ağabeyi Rıza Abduh için oyun yazdı. Ağabeyini kaybettiği 1995 yılında City University’de Yaratıcı Yazarlık yüksek lisansına başladı ve daha sonra burada öğretim görevlisi oldu. İlk romanı The Poet Game, bir casusluk romanıydı ve 11 Eylül saldırılarının ardından oldukça ilgi görerek yeni baskılar yaptı. İkinci romanı Opium’da Afgan haşhaş ticaretinin gizli dünyasının perde arkasını gösterdi. Denemeleri ve kısa hikâyeleri New York Times, BOMB, Callaloo, La Règle du Jeu, The Drawbridge ve BBC gibi yayın organlarında yayınlandı.New York Foundation for the Arts (NYFA) 2008 ve National Endowment fort he Arts 2010 ödüllerinin sahibi.

Matbuat Yayın Grubu Hakkında
2014 yılı Ağustos ayında yayın dünyasına iddialı bir portföy ile katılan Matbuat Yayın Grubu, kurgu ve kurgu dışı türünden yayına hazırladığı kitapların yanı sıra yer verdiği özel dizilerle öne çıkıyor. Matbuat, çeviri kurgu kitaplarını Paspartu serisi altında toplarken, genç yazarları teşvik amacıyla Kırkikindi serisi altında Türk edebiyatının örneklerine yer veriyor. İyidüşün serisi başlığı altında ise telif ve tercüme kurgu dışı kitaplar toplanıyor. Matbuat bu üç serinin yanında merhum yazar, fotoğrafçı ve yapımcı Servet Somuncuoğlu’nun kitaplarının da dağıtımı ve yeniden basımını yapıyor. Satışlarını Beyoğlu’ndaki ofisinden ve kendi web sitesi üzerinden yapan Matbuat Yayın Grubu’nun tüm kitapları, www.matbuat.com.tr adresinde okuyucularla buluşuyor.

Orijinal Adı: Tahran at Twilight
Çeviren: Emrah Saraçoğlu 
Sayfa Sayısı: 226 
Fiyat: 16TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template