♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Ulus Baker’in Seminerleri Kitaplaştırıldı: Sanat ve Arzu

Ulus Baker’in 1998 yılında verdiği seminerleri, İletişim Yayınları derleyerek Sanat ve Arzu ismiyle kitaplaştırdı. Baker bu seminerler dizisinde 17. yüzyıldan başlayıp günümüze gelen bir çizgide özneleşme meselesini ele alıyor ve bunu Kant, Spinoza, Descartes, Leibniz, Deleuze gibi filozoflar üzerinden inceliyor. Dahası, bu metinler yalnızca bir felsefi-tarihsel bir tartışma yürütmekle kalmıyor, esas olarak bu düşüncelerin sanatla ve estetikle olan bağını ortaya koymayı amaçlıyor. Ulus Baker’in kendine has tarzıyla oluşturulmuş bu metinler son derece zihin açıcı ve yenilikçi.

“Bilirsiniz düşünceler insanların elinden çok kolay çıkar, kullanıma açık nesnelerdir, bedavadırlar her şeyden önce. Satılan düşünceyle bakış açısı falan oluşturulamaz. Düşüncenin pazarlandığını da hepimiz biliyoruz. Artık günümüzde reklamcılar ‘‘konsept’’ yaratıyorlar, Deleuze’ün söylediği gibi. Onların elinden bunu nasıl alacağız, mesele o. Bir sanatçı sanat eserini reklam olmaktan nasıl çıkaracaktır? Ya da gazete köşe yazısı düzeyinde yürütülen bazı etik ve politik tartışmaların elinden siyaset alanları nasıl kurtarılacak ve nasıl yeniden inşa edilecektir? Ya da düşüncenin kurtarılması nasıl yeniden inşa edilecektir bu ortamın içerisinde?”
Ulus Baker

Sanat ve Arzu, sosyal bilimler eleştirisi ile yeni bir sosyal bilim önerisini birlikte geliştiren Ulus Baker’in ODTÜ Görsel-İşitsel Sistemler Araştırma ve Üretim Merkezi’nde 1998 yılında verdiği seminer dizisinin kitaplaştırılmış hali. Ulus Baker 17. Yüzyıldan başlayıp Kant’la devam eden temel modern özneleşme süreçlerini Deleuze’ün kılavuzluğunda ele alıyor. Spinoza, Descartes, Leibniz, Kant felsefelerine hep sanatla bağıntısını da gözeterek, bunlardan bir estetik çıkartılabilir mi diye bakıyor. Sonra, resimde 19. yüzyıl sonunda başlayan dönüşümleri ele alıyor; imge üretimi bakımından sinemaya eğiliyor; sinemanın anlam üretme tarzlarına odaklanıyor. Sanat ve Arzu seminerini baştan sona kat eden affect (duygulanım) kavramı aracılığıyla, resim ve film dünyalarına, esinlendirici örneklerle dolu bir keşif gezisi bizi bekliyor.

Yeni Tanışanlar için Ulus Baker
1960 doğumlu. ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde çalıştı, yüksek lisans ve doktora yaptı. Çeşitli yayınevlerine katıda bulundu. Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi’ni (İletişim, 1988) hazırlayan kadroda yer aldı. Toplum ve Bilim dergisi yayın kurulu üyeliği yaptı. Başka dergilerin yanı sıra Birikim’de yazıları yayımlandı. Birçok platformda dersleriyle, konferanslarıyla, “serbest” konuşmalarıyla, sanal ortamda yazışmalarıyla, hep insanlarla sohbet halinde oldu. 12 Temmuz 2007’de bu dünyadan ayrıldı.

Kitabın Adı: Sanat ve Arzu
Yazar: Ulus Baker
Editör: Tansu Açık
Dizi Editörü: Ali Artun
Yayına Hazırlayan: Elçin Gen
Kapak Bilgisi: Dziga Vertov, “On Birinci Yıl” filminden
Yayın No: İletişim - 2082
Dizi No: Sanat Hayat – 32
1. baskı - Aralık 2014
ISBN: 9789750516726
Fiyat: 21,00 TL
255 sayfa


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template