♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Akbank Sanat’tan, Pera Müzesi’ne, Her Yerde Polonya Sanatı!

"Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yılı" nedeniyle 2014 yılı boyunca düzenlenen kültür programı kapsamındaki etkinlikler, Eylül ayında SALT Ulus’ta açılacak “Köklere Dönüş” sergisi ile yeniden hız kazanıyor. Yıl sonuna kadar sürecek kutlama etkinlikleri arasında Pera Müzesi Çarşamba konserleri, Akbank Caz Festivali konserleri, Shock Terapy sergisi, Normalliğin Oksimoronu sergisi, müzik projeleri, 2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamındaki tasarım sunumları gibi pek çok önemli proje bulunuyor. Etkinlikler, Polonya kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla kurulan Adam Mickiewicz Enstitüsü'ne bağlı dijital bir platform olan Culture.pl koordinasyonu ile düzenleniyor. 

“Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600 yılı” etkinlikleri kapsamında 2014’ün ikinci yarısında 50’yi aşkın etkinlik,  İstanbul, Ankara, Eskişehir, Mardin, Konya gibi farklı kentlerde de her yaştan sanatseverle buluşacak. Etkinlikler, “görsel sanatlar”, “güncel müzik”, “klasik müzik”, “tiyatro”, “tasarım” ve “sinema” başlıkları altında toplanıyor.  

Polonya’dan sergiler ajandaları dolduracak
Görsel Sanatlar kategorisinde, SALT Ulus, Ankara’da 11 Eylül – 2 Kasım 2014 tarihleri arasında “Köklere Dönüş” sergisi gerçekleşecek. Sergide, sanatsal pratiklerinde kırsalı inceleyen Fatma Bucak, Honorata Martin, Michał Łagowski, Krzysztof Maniak, RUTA, Daniel Rycharski ile Slavs and Tatars’ın işleri yer alacak. 15 Ekim-29 Kasım tarihleri arasında Milli Reasürans Galeri’de ise “Shock Therapy: 1989 sonrası Polonya’dan dönüşümün fotoğrafları” sergisi açılacak. Sergi, Polonyalı küratör Adam Mazur tarafından seçilen Polonyalı on sıra dışı fotoğrafçının işlerinden oluşacak. Çalışmalar, Polonya’nın son 25 yıllık mekânsal tarihini fotoğraflarla sunarken, ülkenin 1989’dan beri yaşadığı değişimi de gözler önüne serecek. 

“Migrating University of Adam Mickiewicz” adını taşıyacak olan sergi ise Ekim ve Kasım aylarında Tarlabaşı’nda İstanbullularla buluşacak. Serginin paralelinde semtin tarihi ve mekânsal değişimini konu alan pek çok konuşma ve atölye düzenlenecek. Bu proje, 1800’lü yıllarda Tarlabaşı bölgesinde yaşayan Polonyalı şair Adam Mickiewicz’i, başarıları ve çalışmaları ile tekrar hatırlatmayı ve meraklılara ünlü şairin yaratıcı çalışmalarını anlatmayı amaçlıyor.

"Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yılı" etkinlikleri kapsamında açılacak bir diğer sergi de “Normalliğin Oksimoronu” sergisi. DEPO’da 17 Ekim ve 30 Kasım tarihleri arasında gezilebilecek olan sergi, Bulgar gazeteci Alexandra Kiosseva’nın Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ve Balkanlar’da kimlik oluşumu sürecini tasvir ettiği “Notes on Self-Colonising Cultures / Öz-Sömürgeci Kültürler Üzerine Notlar” çalışmasından esinlenerek düzenleniyor. Yazar bu ülkeleri öz-sömürgeci kültürler olarak isimlendiriyor ve bu ülkelerin otonomi problemine dikkat çekmeye çalışıyor. Türkiye-Polonya ortak çalışması olan sergiye katılan sanatçılar arasında Can Altay, Fatma Bucak, Hera Büyüktaşcıyan, Hubert Czerepok, Oskar Dawicki, Anna Konik, Zbigniew Libera, Franciszek Orlowski, Jadwiga Sawicka, Konrad Smoleński, Ali Taptik, Marek Wasilewski ve Piotr Wysocki yer alıyor. 

Sultan Abdülaziz döneminin mahkeme ressamı Stanisław Chlebowski, “Polonya Resimlerinde Oryantalizm, Çizim ve Grafik Sanatları” sergisinde  
23 Ekim ve tarihinde ise Pera Müzesi’nde 23 Ekim’de açılacak olan “Polonya resimlerinde Oryantalizm, Çizim ve Grafik Sanatları” sergisi, “Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600.yıl” kutlama etkinliklerinin kapanışına kadar devam edecek. Ocak 2015 tarihine kadar açık kalacak sergi, Polonya resim sanatında 17. yüzyıldan, 19. yüzyılın başlarına kadar devam eden oryantalizm etkisini yansıtan 152 esere yer veriyor. Dönemin sanatçılarının sunulduğu sergideki eserler arasında Jan Christian Kamsetzer’in Türkiye seyahatinden çizimler de bulunuyor. Sergide, 1864-1876 yılları arasında Sultan Abdülaziz için İstanbul’da mahkeme ressamlığı yapan Stanisław Chlebowski’nin çalışmalarına özel bir yer ayrılıyor. 

Müzikseverler, Polonya güncel müzik sahnesinin parlayan isimlerini keşfedecek 
Pera Müzesi Genç Çarşamba konserleri Eylül ayından itibaren, programını Polonya’nın genç ve parlak seslerine yer verecek. 17 Eylül’de Polonyalı çağdaş punk grubu “Drekoty” ile başlayacak olan konser dizisi, 24 Eylül Polonyalı deneysel akustik caz ikilisi “Mikrokolektyw” ile devam edecek. Yeni sesleri küçük çalgıları ile keşfeden “Male Instrumenty” (Küçük Enstrümanlar) adlı grubun 14 Kasım’da deneysel müziklerini müzikseverlere sunacağı konserin ardından, pop ve çağdaş oda müziğini harmanlayan “SzaZa” grubunun 28 Kasım’da izleyicilerle buluşacak. Pera Müzesi’ndeki konserler 19 Aralık’ta Varşovalı ikili “Paula & Karol”un gitar, akordeon, keman tınıları ve neşeli vokalleri ile son bulacak.  

Polonyalı müzisyenler bu sene 24. Akbank Caz Festivali’ne konuk oluyor. Ünlü caz piyanisti Marcin Masecki, solo performansıyla 26 Ekim’de, ünlü saksafoncu Maciej Obara’nın grubu  “Maciej Obara International Quartet” 30 Ekim’de, Polonya emprovize müzik sahnesinin farklı gruplarından Hera  ise 31 Ekim saat 20:00’da Akbank Sanat’ta sahne alacak. Polonyalı grup “Cukunft”, 3-14 Kasım tarihleri arasında Festival kapsamında düzenlenen Kampüste Caz etkinlikleriyle Türkiye çapında toplam 9 kampüste konser verecek. 

Polonya müziği rüzgarı,  Ekim ayında çağdaş Polonya müziğini dünyaya tanıtmayı amaçlayan “Panik Olmayın, Biz Polonyalıyız” projesi ile hız kazanacak. Proje kapsamında konser verecek Polonyalı grup ve sanatçılar ise Türkiyeli müzikseverlerin verdikleri oylar ile belirlenecek. 

Polonya tasarımları İstanbul’da 
1 Kasım ve 15 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek 2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında, bu sene Polonyalı tasarımcılar özel projeler ile yer alacak. Concordia Design, Zamek Cieszyn ve Cmielow Design Studio’nun küratörlüğünde gerçekleşecek sergide, Polonya mutfak kültürünün bir haritası bienal izleyicilerine sunulacak. Bunun yanı sıra, Polonya mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan bir başka proje, Food Design (Yemek tasarımı) ile Türk ve Polonyalı aşçılarının beraber hazırladığı yemek kitabının lansmanı gerçekleşecek. Bienalde ayrıca, Polonyalı ve Türk zanaatkarlarının Polonya porselenleri üzerinde yaptıkları ortak çalışmaları sonucu ortaya çıkan eserler de sergilenecek. 

Polonya ve Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. Yıldönümü” nedeniyle tüm sene boyunca gerçekleşecek etkinlikler hakkında detaylı bilgi edinmek, Polonya kültürü ile ilgili makalelere ulaşmak için http://turkiye.culture.pl/tr  sitesini ziyaret edebilirsiniz.



Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template