♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Irmak Zileli’den Annelik Mitine Eleştirel Bir Bakış: Gözlerini Kaçırma

İlk yapıtı olan Eşik’le, kısa sürede 3 baskı yapan, 2012 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanan Irmak Zileli yeni romanında bu kez altın yaldızlı halesiyle kutsal annelik mitini sorguluyor.

“Gözlerini Kaçırma” bir aileden üç kuşak kadının annelik deneyimlerini aktarırken; anne sevgisi, bir kadın olarak anne, annelik sancısı, anne-çocuk ilişkisi gibi temalara odaklanıyor. Genel geçer teamülleri ve önyargıları altüst eden roman, binlerce yıldır ataerkil kültür tarafından parlatılan bu kutsal haledeki aşınmalara ve çatlaklara da dikkat çekiyor. Kadın kahramanların, roman evreninde alabildiğine açılan dünyası, okuru; aidiyet, yalnızlık, suçluluk duygusu ve vicdan üzerine evrensel sorularla buluşturuyor.

Bu açıdan Gözlerini Kaçırma toplumsal belleği sarsıcı yaklaşımı ve yenilikçi biçemiyle çok konuşulacak bir roman…

“Her kadın anne doğar, deseler de korkuyorsun. Söylendiğinin aksi olmasından. Anne doğmamış olmaktan, çıbanbaşlarından. Hitler’in o deneyini duyduğundan beri daha da korkuyorsun. Giderek ısınan sacın üstünde, kucağında bebeğiyle çırılçıplak bırakılan kadın olmaktan... Korktuğun başına geldi işte. Bebeğinin üstüne oturdun ve yanmaktan kurtuldun.”

Irmak Zileli’nin yeni romanı, edebiyatımızı 21. yüzyıla taşıyan anlatı geleneğine adanmış özgün bir çaba...

İlk Kez Tanışanlar için Irmak Zileli
1978 yılında İstanbul’da doğdu. Sosyal Antropoloji öğrenimi gördü. Televizyon ve dergilerde muhabirlik yaptı. Roman Kahramanları dergisinin kuruluşunda görev aldı ve ilk 6 sayı yayın yönetmenliğini yürüttü. 2006 yılından bu yana çeşitli dergilerde, gazete kitap eklerinde değerlendirme ve eleştiri yazılarının yanı sıra editörlüğünü yaptığı Remzi Kitap Gazetesi’nde “Devrik Cümle” adlı köşesinde yazmayı sürdürüyor.
Zileli’nin basılmış eserleri arasında, 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanan ilk romanı Eşik (2011), Bayram Çocukları (2004) isimli bir araştırma ve Doğruyu Aradım Güzeli Sevdim (2009) başlığıyla Halit Refiğ ile söyleşi kitabı bulunuyor.

Gözlerini Kaçırma / Irmak Zileli
232 Sayfa
15,00 
7 Mayıs’ta Remzi Kitabevi’nden raflarda...


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template