♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Hafızanın Sokakları: İstanbul’da Peyzaj, Hoşgörü ve Ulusal Kimlik

Koç Üniversitesi Yayınları, antropoloji ve kent çalışmaları kategorisinde önemli katkılarda bulunan yeni kitabını okurlarıyla buluşturuyor. Hafızanın Sokakları: İstanbul’da Peyzaj, Hoşgörü ve Ulusal Kimlik adlı kitap 14 Şubat’ta raflardaki yerini alıyor.

Tüm akademik disiplinlerde hem yabancı dillerden Türkçeye çeviri hem de Türkçe ve İngilizcede yazılmış özgün kitapları yayımlamayı hedefleyen Koç Üniversitesi Yayınları, antropoloji ve kent çalışmaları kategorisinde bir kitap daha yayımladı. 

Amy Mills kitabında, nostaljik mahalle kültürünün hâlâ yaşanabildiği, hoşgörülü bir semt olarak bilinen Kuzguncuk’ta yaptığı etnografi çalışmasını temel alıyor. Sokak sokak, yirminci yüzyılın ortalarına kadar burada yaşamış Rum, Ermeni ve Yahudilerin bıraktığı izlerin peşine düşüyor, günümüzde burada yaşayanlar için bu izlerin ne anlama geldiğini araştırıyor. Kendi ifadesiyle “insanların millileşen bu şehirde nasıl yaşadıklarını ve Türkleştirmenin yarattığı etkinin ardından devletin ulus tahayyülünü nasıl anlamlandırdıklarını" inceliyor. Yazar, hafızanın unuttukları ve hatırladıkları, Kuzguncuklu olmaya yüklenen anlam, kimin Kuzguncuklu olduğu ve kültürel hafızada yer etmiş hoşgörü temasının ifade ettikleri üzerinden kozmopolitizmin arkasına saklanan milliyetçiliğe dair bir tartışma yürütüyor. 

Hafızanın Sokakları Kuzguncuk’un geçmişini, dönüşümlerini ve bugününü anlatırken, bir yandan da okuru İstanbul’un gayrimüslim geçmişinin hatırlanma pratiklerini gözden geçirmeye, bireysel ve kolektif hafıza yollarının nasıl örüldüğünü düşünmeye davet ediyor. Amy Mills, Türkçe basım için yazdığı önsözde ise 2000’lerin başlarında Kuzguncuk’un kentsel peyzajı üzerine yaptığı gözlemleri günümüz İstanbul’una uyarlıyor. 

Künye:
Hafızanın Sokakları: İstanbul’da Peyzaj, Hoşgörü ve Ulusal Kimlik
Yazar: Amy Mills
Çevirmen: Cem Soydemir
Yayıma hazırlayan: Defne Karakaya
1. Baskı: Ofset Yapımevi İstanbul, Ocak 2014
Sayfa: 344
Ebat: 15 x 21 cm.
ISBN: 978-605-5250-24-9
Barkod: 9786055250249
Fiyatı: KDV dâhil 28 TL
Kategori: Antropoloji, Kent Çalışmaları
Geri dönüşümlü kâğıda basılmıştır


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template