♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Fazıl Say'dan Şiirle Yoğrulmuş Albüm: İlk Şarkılar

Fazıl Say’ı ilk kez şarkıları ile müzikseverlerle buluşturan ve şiir bestelerinden oluşan albüm, "İlk Şarkılar" Ada Müzik etiketiyle yayımlandı.

Fazıl Say’ın 20 Yıl önce bestelediği Nazım Hikmet'ten Metin Altıok'a, Cemal Süreya’dan  Ömer Hayyam'a , Can Yücel’den Orhan Veli’ye, Pir Sultan Abdal’dan Muhyiddin Abdal’a uzanan ünlü şairlerin dizeleri Serenad Bağcan’ın eşsiz yorumuyla  bu albümde buluştu.

"Bu şairleri bestelemek benim için hep büyük bir zevk, büyük bir onur, büyük bir yaşam görevi olmuştur, şarkı albümlerim nice farklı şiir, nice farklı şairler ile devam edecektir" diyen Say’ın albümünde Metin Altıok'dan ‘Düşerim’ ve ‘Bu Kekre Dünyada’, Ömer Hayyam'dan 'Akılla Bir Konuşmam Oldu’, Cemal Süreya'dan 'Dört Mevsim', Can Yücel'den 'Sardunyaya Ağıt',  Pir Sultan Abdal'dan 'Sordum Sarı Çiğdeme', Orhan Veli'den ‘Efkarlanırım’ ve ‘İstanbul'u Dinliyorum’,  Nazım Hikmet'ten ‘Memleketim’ ve  Muhyiddin Abdal'dan 'İnsan İnsan' şiirleri  yer alıyor.

Bu albümde Fazıl Say’a Bülent Evcil, Aykut Köselerli, Çağ Erçağ, Hakan Güngör ve Pelin Halkacı Akın enstrümanları ile eşlik ettiler. Ayrıca, Muhyiddin Abdal’ın İnsan İnsan adlı şiirine Güvenç Dağüstün, Selva Erdener, Cem Adrian ve Burcu Uyar sesleriyle renk kattılar.

Yapımcılığını Fazıl Say’ın üstlendiği albümün yapım koordinatörlüğünü Ceylan Karaca, kreatif direktörlüğünü Eren Yağmuroğlu, kayıt mühendisliğini Pieter Snapper, kayıt asistanlığını Saygın Özatmaca ve Barış Baykan yaptı. Mix ve masteringi Pieter Snapper Babajim Istanbul Studios’da gerçeleştirdi. Kapak görseli, desenler, fotoğraflar ise Mustafa Toygun Özdemir tarafından yapıldı. 

Fazıl Say’ın kendi sözleri ile ‘’İLK ŞARKILAR’’
"Türkiye’deki sanatseverler ile, bir yorumcu olarak yüzlerce - binlerce kez buluştum, klasik müziğin en mühim bestecilerinin eserlerini tüm Türkiye’de seslendirdim, bunun yanında kendi bestelerim, gerek piyano için, gerek oratoryolarım (Nazım ve Metin Altıok) ve gerekse senfonilerim (İstanbul Senfonisi, Mezopotamya ve Universe) ile pek çok konserde yine kitlelerle buluştuk.

En büyük merakım şiir okumaktır. Ben şairlerin arasında büyüdüm. Cemal Süreya, Metin Altıok babamın çok yakın dostlarıydı, amcam kadar yakınlardı, onların o yıllarda Ankara’da Tavukçu lokantasında uzun sohbetlerine hep şahit oldum, vakit geç olunca beni sandalyelerin üzerinde uyuturlardı.1970’ler Ankara’sı… 7-8 yaşımdaydım. 

Bu şairleri bestelemek benim için hep büyük bir zevk, büyük bir onur, büyük bir yaşam görevi olmuştur, şarkı albümlerim nice farklı şiir, nice farklı şairler ile devam edecektir. 

Şunu söylemeliyim ki, yaklaşık 20 yıl önce bestelemiş olduğum bu şarkılarım ile Türk müzikseverlerinin karşısına çıkmak benim için “özel” bir durumdur. Bu gecikme için özür dilerim. Aynı şekilde; bu şarkıların, ülkemizin en sevdiği müzik formu olan “şarkı” hususunda da, Türkiye’nin müziği açısından özel bir yere oturacağını ümit ediyorum. Bu şarkılara uygun sesi (yorumcuyu) bulmak çok uzun zaman aldı benim için. Çünkü sadece müziği değil, şiiri de mükemmel yorumlayabilen bir soliste ihtiyacım oldu ve yıllarca aradığım sesi bulamadım.  

1994 yılında şarkılarımı o yıllarda yaşadığım Berlin’de bestelemiştim. (birinci versiyonudur) Pınar Demirel ile şarkıları Almanya’da pek çok konserde seslendirmiştik. Pınar ile yolları ayırdıktan sonra, bu 20-30 şarkıdan Nazım Hikmet’e ait olanlar 2001’de “Nâzım Oratoryosu”nun, Metin Altıok’a ait olanlar ise 2003’de “Metin Altıok Ağıtı”nın temellerini  oluşturdu. Şimdi 10 şarkı derledik, Serenad Hanım’ı çok beğeneceğinizi ümit ediyorum. İlk kez şarkılarımla sanatseverler ile buluşmaktan büyük mutluluk ve heyecan duyuyorum."

Albümde yer alan eserler;
1-  Düşlerim / Metin Altıok
2-  Akılla Bir Konuşmam Oldu  / Ömer Hayyam
3-  Dört Mevsim / Cemal Süreyya
4-  Bu Kekre Dünyada  / Metin Altıok
5-  Sardunyaya Ağıt  /  Can Yücel
6-  Sordum Sarı Çiğdeme / Pir Sultan Abdal
7-  Efkârlanırım /  Orhan Veli
8-  İstanbul'u Dinliyorum /  Orhan Veli
9-  Memleketim /  Nazım Hikmet
10-  İnsan İnsan /  Muhyiddin Abdal



Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template