♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

On Dokuz Yıl Sonra Yeni‘den’ Sarı Zeybek!


Can Dündar’ın hafızalara kazıdığı eşsiz hikaye, eklenen fotoğraflar ve belgesel DVD’siyle yeniden hayat buluyor!

Atatürk’ün son 300 günü…
Bir hayat ve ona bağlı büyük bir ülkenin birlikte uyuyup uyandığı son bir yıl!
Tanıklıklar ve en yakınındakilerin anıları ışığında bir araya gelenler, Büyük Önder’in ardındaki insanın belki de en gerçekçi, en insani, en dokunaklı portresini çiziyor.
Kitabın arka sayfasına yerleşen Sarı Zeybek belgesel DVD’si de unutulmaz bir hediye…

“O’nu hiç tanımadım, yüzyüze gelmedim… Ama O’nu arıyor ve özlüyorum” 

Bu sözler, Atatürk’ün son günlerini kimsenin yapamadığı kadar duygu yüklü bir dille anlatan Can Dündar’a ait. Ve yeni fotoğraflarla birlikte on dokuz yıl sonra ‘uyanan’ Sarı Zeybek’i de kitap için yeniden yazdığı önsözden daha iyi anlatacak bir metin yok!..

“Sarı Zeybek’in televizyon kaydından unutamadığım bir hatıra var: Değerli sanatçı Ecder Akışık’tan (Mehmet Atay’la birlikte) belgeseldeki alıntıları seslendirmesini rica etmiştik. O da memnuniyetle kabul etmişti. Metni okuduktan sonra beni tebrik etmiş, her zamanki titizliğiyle okuyacağı bölümleri dikkatle incelemiş ve seslendirme stüdyosuna girmişti. Ancak metnin sonlarına doğru, Atatürk’ün vefatını izleyen dakikalara dair tanıklıkları seslendirirken boğazı düğümlendi, sesi titredi. Su isteme gerekçesiyle ara verdi.

Onu bir süre stüdyoda duygularıyla baş başa bıraktık. O bölümü izleyenler, Ecder Akışık’ın hüzünle titreyen sesini işitebilir. 

Sarı Zeybek’in izleyicide nasıl bir karşılık bulacağına dair ilk ipucuydu bu… Nitekim belgesel, 1993’ün o 10 Kasım gecesinden itibaren her izleyende benzer duygulara yol açtı. İlk yayınlandığında ilkokul çağında olanların, şimdi ilkokul çağında çocukları var. Arada yanıma gelip, “Belgeselinizi okulda gözyaşlarıyla izlemiştim, şimdi çocuğuma izletiyorum,” diyorlar. 

Sarı Zeybek, yayınlandıktan 20 yıl sonra, ikinci kuşakla buluşuyor. Bir belgeselci için daha büyük mutluluk olabilir mi?
Belgeselden bir yaş küçük olan kitap, ondan biraz daha geniştir. Ek bilgilerle takviye edilmiş, belgesele sığmayan tanıklıklara yer verilmiştir. Benim hayatımda çok önemli yeri olan “ilk kitap”ımın yeni baskısını şimdi Can Yayınları, belgeselin DVD’si ile birlikte sunuyor sizlere…

Hem de Yapı Kredi arşivinde, Necmettin Özçelik koleksiyonunda yer alan çok özel pozlar ve Muhammet Yüksel’in ortaya çıkardığı 10 Kasım gününe ait yeni fotoğraflar eşliğinde…

Sarı Zeybek’e arşivini açanlara özellikle teşekkür ediyorum. Kitap, geçen 20 yıl içinde Çinceden Makedoncaya kadar değişik dünya dillerine çevrildi. Türkiye’de de onu, yazıldığından hayli farklı bir konjonktürde yeni(den) okuyacak olanlarda, bambaşka duygular uyandıracağını ve Atatürk’ü yüreklere daha da yaklaştıracağını umuyorum.

Kitabın bu yeni baskısını, 2010 yılında yitirdiğimiz değerli sanatçı, sevgili ağabeyimiz Ecder Akışık’a ithaf etmek istiyorum. Sarı Zeybek, biraz da onun sesiydi.
Ölümsüz şimdi…
CAN DÜNDAR
Eylül 2012

SARI ZEYBEK
Yazar: Can Dündar
Sayfa sayısı:  220 Sayfa
Fiyatı: 25 TL
Yayın tarihi: 16 Ekim 2012


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template