♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

[Röportaj] Bir ilk "Müzikli Kütüphane" : Hakan Dedeler

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kütüphanesi, artık bir ilki her hafta yaşıyor. Sessizliğin yerini, tambur sesi alıyor... Hakan Dedeler, hem çalıyor hem söylüyor ve öğrenciler makamlar, türküler eşliğinde ders çalışıyor. Bu müthiş öykünün ayrıntılarını söyleşmek üzere Hakan Dedeler ile bir araya geldik...

Müzikli Kütüphane projesinden bahsedebilir misin nasıl gerçekleşti bu etkinlik. Sanırım buna benzer bir etkinlik hiç olmadı. Bu anlamda siz bir ilki gerçekleştiriyorsunuz:?

Müzikli Kütüphane etkinliğine başlangıç serüvenini anlatayım sizlere. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kütüphanesi’nin yeniden yapılandırılmasından sonra bir açılış gerçekleştirildi. Bu açılışta benden kütüphane müdürü Dr. Pervin Bezirci müzik dinletisi yapmamı rica ettiler. Türkiye’de gördüğüm en güzel ve en işlevsel kütüphanelerden birisidir İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kütüphanesi. Orada çaldık. Gelen tepkiler son derece olumlu idi, dinletimiz beğenilmişti. O sırada bizi dinleyenler arasında hukuk fakültesi dekan yardımcısı Prof. Aydın Gülan hocamız da vardı. Hocamızın teklifi ile akustik olarak başladık bu etkinliğe. Etkinliğe ilk başladığım gün hiç kimsenin haberi olmadı, herhangi bir duyuru yapılmamıştı. Kütüphanede çalışan öğrenci arkadaşlar bir nevi şok durumu yaşadı diyebilirim. Alışılmışın dışında bir uygulama, malum kütüphaneler çıt çıkmayan yerler diye zihnimize kazınmış. O günün dönüşlerine bakarsak, ilk başta yadırgandı biraz ama sonra arkadaşlar çok hoşlarına gittiğini belirttiler. O günden sonra her hafta Cuma günü saat 15:00-16:00 arası olmak üzere devam ettik etkinliğe. Etkinliğimize başladıktan sonra araştırmalar yaptım ama ne Türkiye’de ne de dünyada benzer bir uygulamaya rastlamadım. Zannedersem dünyada ilk olan bir uygulamaya imzamızı atmışız. 

İnsanlar bu Müzikli Kütüphane etkinliğini ilk duydukları zaman kafalarında şöyle bir yanlış algı oluşuyordu. Sen kütüphanede tambur çalarken kütüphanedeki öğrenciler ders yapmaya ara verip seni dinlediklerini sanıyorlardı. Ama bu durum böyle değil.

İnsanlar ilk başta bunun dinleti tarzı bir etkinlik olduğunu düşündüler. Fakat şöyle bir durum var; ben çalarken, arkadaşlar ders çalışmalarına devam ediyorlar. Yani yaptığım müzik, hiçbir şekilde onların motivasyonunu düşürmüyor. Aksine motive olduklarını söyleyen arkadaşlarla da karşılaştım. Evde ders çalışıyordum ama Cuma günlerı artık kütüphaneye ders çalışmaya geliyorum diyenler oldu. Bir çok arkadaşımız tanbur sazını ilk defa tanımış dinlemiş oldular ve çok sevdiklerini söylediler. Bu etkinlikle bir çok arkadaşımıza tanburu tanıttık diyebilirim. 

Tambur çaldığın yer bir kütüphane ve öğrenciler özellikle sınav zamanı çok gergin olmakta üstüne üstlük hukuk çok zor bir bölüm tambur çaldığın sırada olumsuz eleştiriler geliyor mu?

Sınav zamanı çalmasam mı acaba diye çok düşündüm tereddüt ettim. Sonra Prof. Aydın Gülan hocamızı aradım. Bu konu ile ilgili görüştük. Hocamızın bana söylediklerini duyduğumda rahat bir nefes aldım. Arkadaşlar o dönemlerde Aydın Gülan hocamızın yanına gitmiş ve çok güzel bir etkinlik haftada 2 saate çıkarabilirmiyiz demişler. Durum böyle olunca o zamanda devam ettik etkinliğe… 

Bir üniversitede çalmana rağmen, çaldığın yerde belli bir yaş ortalaması var. Diyeceğim şu, çaldığın eski bir Türk sazı ve gençlerin belli bir müzik tarzına alışkınlığı var. Belki de büyük bir çoğunluğu ilk defa tamburdan Müzikli Kütüphane sayesinde haberdar olmakta ve dinlemekte. Yaptığın müziğe verdikleri ilk tepki ne yabancılaşma hissi yaşıyorlar mı?

Alışık olmadıkları bir enstrüman ile karşılaştılar ve tanıştılar. Başta biraz yadırgadılar ama sonrasında çok hoşlarına gittiğini anladım gelen tepkilerden. Tanburu sizin sayenizde tanıdık diyen bir çok arkadaş var. Özellikle ben çalarken türkülerimizi söylemeyi de tercih ediyorum. Durum böyle olunca birçok amaca hizmet etmiş oluyoruz. Tanburun çok rahatlatıcı bir sesi var. Malumunuz eskiden musiki tedavide de kullanılırmış. Bu uygulamada da ben arkadaşlarda ki rahatlama durumunu gördüm. Tanbur sayesinde türküleri dinlemeyen bir kesime de ulaşmış oldum. 


Parça seçiminde nelere dikkat ediyorsun. Konserler de olduğu gibi her şeyi çalabiliyor musun?

Öncelikle sevdiğim parçaları genellikle türküleri saz eserlerini çalmayı tercih ediyorum. Arada makamsal taksimlerde yapıyorum bir nevi tanbur resitali gibi oluyor. Tek olduğum için konserlerimizde ki bir çok şeyi çalabiliyorum. Her defasında farklı repertuarlar hazırlayarak gittim, fakat arkadaşlar çaldığım bazı parçaları çok sevdikleri için tekrarını istediler.

Şu anda sadece İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kütüphanesi’nde çalıyorsun önümüzdeki günlerde başka kütüphanelerde de bu etkinliğin olması söz konusu mu?

Evet sadece İstanbul Hukuk Fakültesi Kütüphanesi’nde çalıyorum. Şu an farklı kütüphanelerde de uygulanmak istendiğini duydum fakat henüz bu konuda bana ulaşan olmadı. 

Son olarak ne söylemek istersin?

Umarım bu proje bütün Türkiyemize malolur. Müzik adına, meslektaşlarım adına ve insanların müzik dinleme kültürünü geliştirmek adına önemli bir etkinlik olarak düşünüyorum. Sizlere de ilginiz ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Röportaj: Semih Şimşek


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template