♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kürtçe Oyun DAF 18. istanbul Tiyatro Festivali'nde

Tiyatro Avesta yapımı Aydın Orak'ın yazdığı ve Murat Garipağaoğlu'nun yönettiği Kürtçe oyun Daf / Kapan 3 ve 4 Haziran'da 18. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Garajistanbul'da sahnelenecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) düzenlediği 18. İstanbul Tiyatro Festivali'nin "Özgürlükler, suskunluklar, savaş, direniş" bölümünde Tiyatro Avesta yapımı Daf / Kapan izlenebilir. "Özgürlükler-Sorgulamalar" teması ile 10 Mayıs'ta başlayan festival, insan haklarından göçe, savaştan şiddete insan yaşamını sarmalayan durumlar, konular ve gerçekleri irdelemeye 5 Haziran'a kadar devam ediyor.

Zihinlerdeki Kapan Metaforu

Aydın Orak ve Remzi Pamukçu'nun rol aldığı oyun, 3 ve 4 haziran saat: 20.30'da sahnelenecek. Oyunun içeriği ise şöyle: Bir sınırda dünyanın herhangi iki askeri; nöbet esnasında birbirleriyle çatışmaları-tartışmaları, mayın ve ölümlerle bir sınır sendromuna dönüşüyor. Korudukları anlamsız bir sınır… Başkaları için kurdukları bir kapan. Bu kapanın zaman ilerledikçe zihinlerindeki kapan olduğunu fark etmeleri ve bu dönüşümün usulca yayılması, içine sürüklendikleri bir büyük yalana evriliyor. Onlar tahakküm kuran kişi veya sistemlerin hiçbir zaman özgür olamayacaklarını anlamayacak kadar gözü kara ve öfke dolular. Onlar ellerindeki silaha, korudukları sınıra, girdikleri zihinsel kapana alıştıkça yabancılaşır, yabancılaştıkça alışırlar. Şiddetin sıradanlaştığı, ölümün basitleştiği, bireyin elinde silahla vahşileştiği an mazlumun hiçleştiği andır! Kişinin kişiye, zihnine koyduğu ve hapsolduğu sınır/kapan metaforunun parçalanma eylemidir Daf oyunu.

Daf / Kapan, 3 - 4 Haziran, saat: 20.30, yer: Garajistanbul

Tiyatro Avesta nereden nereye?

Tiyatro Avesta 2003 yılında Aydın Orak ve Cihan Şan öncülüğünde kuruldu. Grup oyunlarını Kürt dilinde sahneye koyar. Avesta 2005'te Gogol'un Bir Delinin Güncesi oyununu Aydın Orak'ın çevirisiyle sahneler ve yurtiçi-yurtdışında dört yıl boyunca sahneler. 2007'de Aziz Nesin'in Sen Gara Değilsin oyununu Turgay Tanülkü rejisiyle sahneler. 2008'de Cihan Şan'ın yazdığı Musa Anter'in yaşamını anlatan Araf/İki Ülke Arasında adlı tek kişilik oyununu Aydın Orak yönetip oynuyor. Araf İsveç, Avusturya, İsviçre, Almanya ve Türkiye'nin birçok il ve ilçesinin yanı sıra Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali'nde sahnelenir. Oyun XI. Direklerarası Tiyatro Seyircileri Ödülleri'nce Tek Kişilik Prodüksiyon Ödülü alır ve Tiyatro Tiyatro Ödülleri'ne aday gösterilir. Araf sahnelenmeye devam ediyor. Avesta, 2009'da Harold Pinter'in Dağ Dili ve Mehmed Uzun'un Bir Yiğidin Ölümü adlı iki ayrı eseri Bir Dilin Ölümü adıyla Aydın Orak'ın rejisiyle çapraz kurguyla sahneler. Aydın Orak'ın yazdığı ve Murat Garipağaoğlu'nun yönettiği Daf/Kapan oyunu özel bir proje olarak 18. İstanbul Tiyatro Festivali için sahneleniyor. 

Oyuncu ve yazar Aydın Orak

Bir Delinin Güncesi, Nora, Teneke ve Theodora oyunlarını Kürtçeye çeviren, Araf/İki Ülke Arasında ve Bir Dilin Ölümü oyunlarını yöneten ve tüm bu oyunlarda önemli roller oynayan Aydın Orak'ın ilk yazdığı oyunu DAF/KAPAN ilk kez 18. İstanbul Tiyatro Festivali'nde sahneleniyor. Orak'ın çevirip yönettiği ve oynadığı bu oyunlar İsveç, Almanya, İsviçre, Avusturya, Irak ve Norveç gibi ülkelerde birçok kez sahnelenmiş, yönetip oynadığı Araf/İki Ülke Arasında oyunuyla 2011'de Direklerarası Tiyatro Seyircilerince Yılın Tek Kişilik Prodüksiyon Ödülü'nü aldı. Bêrîvan ve Cewher belgesellerinin yönetmenliği ve birkaç sinema filminin de oyunculuğunu yapan Orak, iki çevirinin yanı sıra Radikal Tiyatro adında üç tane kitabın yazarı.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template