♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

İbadethanede Film Gösterimi!


2011 Yılında Haluk Ünal'ın yazıp yönettiği, Serpil Güler'in yapımcılığını üstlendiği SAKLI HAYATLAR adlı film, 13 Ekim Perşembe Saat 20'de Altınportakal Film Festivali kapsamında Cemevinde Haluk Ünal'ın katılımıyla gösterilecek. (Bir sonraki gösterim ise Cuma 12.00 de Antalya Özdilek AVM 'de.)

Ülkemizde çok uzun zamandan beri ibadethanelerde sanatsal etkinlikler yapılmaz. Ancak son yıllarda yavaş yavaş Cemevleri yasal olarak varlık göstermeye başladıkça, kapılarını da sanata, kültürel ürünlere açmaya başladılar. Altın portakal Yönetiminin Cemevi'ne kurduğu 35 mm film gösterim düzeneği, Alevi olsun olmasın herkese ücretsiz film izleme imkanı sunuyor; festivali kentin kılcallarına taşıyor.

Haluk Ünal bu konudaki görüşlerini şöyle dile getiriyor "Günümüzde gelenek büyük bozulmaya uğramış olsa da, camilerin külliyeleriyle bir anlam kazandığını çok iyi biliyoruz. Yüzyıllarca camilerin dönemin yerel sanatları olan hat sanatı, tasavvuf müziği, ebru gibi sanatlara ev sahipliğini yaptığını da hiç unutmadık. Son yıllarda Cemevlerinde görülen bu gelişmeye kısa süre içinde Camilerin de katılmasını içtenlikle umuyorum."

Gösteriye festival konuklarından geniş bir sanatçı kitlesi ve jüri üyelerinin de katılımı bekleniyor.

Saklı Hayatlar Bir Kadın Filmi

Gerek yazılı basında gerekse izleyiciler nezdinde emsal filmlere göre çok yüksek bir teveccühle karşılanan Saklı Hayatlar, sadece alevi sünni gerilimi açısından önemli bir film değil. Aynı zamanda kadın karakterleriyle de öne çıkıyor. Hatta bir kadın filmi bile diyebiliriz. Yolculuğu anlatılan Alevi kahramanlarımızın üçü de kadın. Kiracı girdikleri ve kendilerini saklamaya çalıştıkları evde üst katta oturan ev sahiplerinin annesi ise mütedeyyin bir "osmanlı" kadını… Hepsi de boyutlu ve güçlü karakterler. Çok da başarıyla yorumlanıyorlar. Bu açıdan bakıldığında da Festivalin bu yılki konseptiyle en iyi örtüşen filmlerden birisi ünvanını hakediyor.

Anadolu bir Saklı Hayatlar Ülkesi

Önyargılara dair bir film olarak tanıtılan Saklı Hayatlar, 1980 yılında Çorum katliamından kaçıp İstanbula gelen bir ailenin öyküsü üzerine kurulu.  Alevilerin saklamak zorunda kaldıkları hayatlarını gösteren bir ilk film olma özelliğinin yanısıra, Çorum Maraş katliamlarını da yeniden gündeme sokuyor. Filmin Yapımcısı Serpil Güler alevi kökenli, Yönetmeni ise sünni bir ailenin çocuğu. Hikayeyi kendi hayatlarından gerçek olaylardan derlemişler.

Haluk Ünal "Anadolu'da devlet müslümanı veya resmi ideoloji yanlısı değilseniz, alevi, kürt, ermeni, musevi, eşcinsel, kısacası resmi ideolojinin ötekileştirdiği inkar ettiklerindenseniz, mutlaka saklı bir hayatınız olmuştur." diye özetliyor yaklaşımını.

Filmin Uluslararası Yolculuğu Sürüyor

Türkiye'de 11 Martta 25 kopya ile vizyona giren ve 13 hafta gösterimde kalan film 50 bin kişi tarafından izlendi. Haziran ayında Almanya, Avusturya ve Avusturalya'da 25 bin kişiyle buluşan film, Kasım ayında Fransa, İngiltere, Danımarka ve İsviçre'de vizyona girecek. Adana Altın Koza'da yarışan, Antalya'da özel gösterime konuk edilen film, Kasım ayında Frankfurt Film Festivaline de davetli…

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template