♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Hitchcock'un Kayıp Filmi Yeni Zelanda'da Bulundu

Sinemanın en önemli efsanelerinden Alfred Hitchcock'un yönetmen yardımcısı, senarist, dekoratör ve kurgucu olarak görev yaptığı İngiliz Graham Cutts'ın yönettiği 1923 tarihli "The White Shadow" isimli sessiz film, Yeni Zeland'da bir koleksiyonerin arşivinde gün yüzüne çıktı.

Hitchcock'un sinemaya ilk adımı olarak kabul edilen film, ikiz kız kardeşlerin öyküsünü anlatıyor ve başrolde Betty Compson yer alıyor.

Ustanın 24 yaşındayken çektiği filmin bulunmasıyla sinema camiası da birbirinin peşi sıra gelen görüşlerle yankılandı. Yeni Zelanda Film Arşivinde bulunan filmin 3 bobininin, 1993'te arşive teslim edildiği anlaşıldı.

Amerikan Film Eleştirmenleri Derneği başkanı David Sterritt, "hafızalarımızdaki en önemli gelişmelerden biri" olduğunu söylediği keşfi Hitchcock'un ilk görsel fikirlerinin gelişimini irdelemek adına çok önemli olduğunu kaydetti. Film arşivcileri tarafından vahşi atmosferde melodram olarak yorumlanan 3 bobinin, parlak ve kaliteli baskılara sahip olduğunun da altı çizildi. Kuşkusuz usta hakkında yapılan araştırmalara yeni boyut kazandıracak keşif zaman geçmeden koruma altına alındı.

Keşfedilen 3 bobinin tek kopya olduğunu düşünülürken, kalan 3 bobinin nerede olduğuna dair merakta artmış durumda. Hitchcock'un ilk filmi olarak kabul edilen ve tamamlanmamış 1922 tarihli No. 13 ise halen kayıp...

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template