♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Oscar Yarışındaki Filmler 29. Uluslarlarası Film Festivali'nde...

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından AKBANK sponsorluğunda 3-18 Nisan 2010 tarihleri arasında gerçekleşecek 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali programında Oscar adayı 7 film yer alıyor. 6 farklı kategoride 8 kez aday gösterilen bu 7 film, 7 Mart’ta gerçekleştirilecek 82. Oscar Ödülleri heyecanının ardından İstanbul Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluşacak.
Dünyaca ünlü Amerikalı moda tasarımcısı Tom Ford’un Christopher Isherwood’un romanından uyarladığı, yapımcılığını üstlendiği ve yönettiği ilk filmi A Single Man, başrolündeki Colin Firth’e İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar adaylığını getirdi. Filmde eşcinsel bir üniversite profesörünü canlandıran Colin Firth bu rolüyle Venedik Film Festivali’nde Volpi Kupası’nı kazandı. Başrollerde Colin Firth’e Julianne Moore’un eşlik ettiği A Single Man, İstanbul Film Festivali’nin “Akbank Galaları” bölümünde yer alıyor.
Romantik komedi filmleriyle tanıdığımız Nora Ephron’ın son filmi Julie & Julia’da Meryl Streep, kendine bir kez daha hayran bırakan performansıyla En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar’a en yakın isimlerden biri sayılıyor. 16 defa Oscar’a aday gösterilerek kırılması zor bir rekora da imza atan Merly Streep, bu filmdeki rolüyle Ocak ayında Altın Küre’yi de kazanmıştı. Festivalin “Akbank Galaları” bölümünün merakla beklenen filmlerinden Julie & Julia’da Meryl Streep’e başarılı oyuncu Amy Adams eşlik ediyor.

Oscar ödüllü başarılı oyuncu Helen Mirren, The Last Station’daki rolüyle, En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar’a yakın bir diğer isim. Michael Hoffman’ın yazıp yönettiği The Last Station, Tolstoy ve karısı arasındaki eğlenceli, duygusal ve karışık aşkın hikâyesini anlatıyor. İstanbul Film Festivali’nde Uluslararası Yarışma bölümünde Altın Lale Ödülü için de yarışacak The Last Station’da Tolstoy’un eşi Sofya’yı canlandıran Helen Mirren, En İyi Kadın Oyuncu dalında, Tolstoy’u canlandıran Christopher Plummer da En İyi Yardımcı Erkek dalında Oscar’a aday gösterildi.
En İyi Belgesel kategorisinde Oscar için yarışacak filmlerden ikisi İstanbul Film Festivali’nde NTV Belgesel Kuşağı’nda izleyiciyle buluşacak.


Dünyanın en iyi fotoğrafçılarından biri kabul edilen Louie Psihoyos’un yönetmenliğini üstlendiği The Cove, Japon balıkçıların yunus katliamını konu ediyor. 2009 Sydney, Stockholm, Ghent ve Sundance’te İzleyici Ödülü, Seattle’da En İyi Film, Boston, Los Angeles, Toronto, Denver Sinema Eleştirmenleri’nin En İyi Belgesel ödüllerini kazanan The Cove, En İyi Belgesel dalında Oscar adaylarından…

Judith Ehrlich ve Rick Goldsmith’in nefes kesen belgeseli The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers da, 1971’de gizli Pentagon belgelerini New York Times gazetesine sızdırarak Vietnam Savaşı’nın çevreleyen yalanları afişe eden Daniel Ellsberg’in öyküsünü anlatıyor. Zamanın Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger tarafından “Amerika’daki en tehlikeli adam” olarak tanımlanan Ellsberg’in şaşırtıcı öyküsünü anlatan film, En İyi Belgesel dalında Oscar adayı.

Yabancı Dilde En İyi Film Kategorisi’nde İsrail’in adayı Ajami bu yılın en çok ödül kazanan yapımlarından biri oldu. Filistinli Scandar Copti ve İsrailli Yaron Shani’nin Filistin–İsrail çatışmasını çarpıcı bir dilde anlattıkları Ajami, İstanbul Film Festivali’nde “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde yer alarak Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE) için de yarışacak. Filmin yönetmenleri Scandar Copti ve Yaron Shani’nin Festival’e katılmak üzere İstanbul’a geleceğini de hatırlatalım.

29. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde gösterilecek Oscar adayı filmlerin tam listesini aşağıda bulabilirsiniz:

Scandar Copti ve Yaron Shani’nin yönetmenliğini üstlendiği Ajami (İsrail) Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde
Louie Psihoyos’un yönetmenliğini üstlendiği The Cove (ABD) En İyi Belgesel kategorisinde
Armando Iannucci’nin yönettiği In the Loop (İngiltere) En İyi Uyarlama Senaryo kategorisinde
Nora Ephron’ın yönetmenliğini üstlendiği Julie & Julia (ABD) En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde
Michael Hoffman’ın yönetmenliğini üstlendiği The Last Station (ABD) En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorilerinde
Judith Ehrlich ve Rick Goldsmith’in yönettiği The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers En İyi Belgesel kategorisinde
Tom Ford’un yönettiği A Single Man (ABD) En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde.

İstanbullu sinemaseverler Oscar adaylarından, Kathryn Bigelow'un The Hurt Locker, Jane Campion’un Bright Star, Paolo Sorrentino’nun Il Divo, Claudia Llosa’nın The Milk of Sorrow ve Tomm Moore’un The Secret Of Kells adlı filmlerini geçtiğimiz yıl 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında, Michael Haneke’nin filmi The White Ribbon’ı ise Filmekimi’nde izlemişti.
BBC’de yayınlanan bir diziden yola çıkarak Armando Iannucci’nin yönettiği film In the Loop, ABD Başkanıyla İngiltere Başbakanının Ortadoğu’da bir savaş çıkarma heveslerini son derece mizahi bir dille anlatıyor. En İyi Uyarlama Senaryo dalında Oscar’a aday gösterilen In the Loop, Festivalde Comedymax sponsorluğunda gerçekleştirilecek Festivalin bu yılki yeni bölümlerden “Antidepresan” kapsamında izleyiciyle buluşacak.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template