♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Ölüdeniz Dergisi… 1997-2000


1995 sonları… İnternetin olmadığı dönemler… Rock müzik henüz alt kültür iken, dergilerde rock müzik konu edilmezken tüm iletişimi sağlayan bağımsız yayın organları vardı. Kimi zaman kes yapıştır harflerle, kimi zaman da pcde hazırlanan dizgisi ile bir örnek basılıp, fotokopi ile çoğaltılan dergilerdi bunlar. “Fanzine” adı verilen bu dergiler Laneth’in başını çektiği geniş bir dünya yarattı.

Bende boş durmadım tabi. Çanakkale’den Semih Şimşek’le birlikte “Rock Fan Zine” adıyla Ocak 1996’ta bizde varız demiştik. Bu periyodu belirsiz derginin ilk sayısında baskı öncesi kalan son sayfaya “Duygunun Kapıları” başlığı ile bir öykü yazıp dergiyi tamamlamıştım. Geçen zaman içinde bu dolması gereken sayfa kendi başlığını araladı. 2. Sayıda 2,5, Üçüncü sayıda 4 sayfaya çıktı. Sonra baktık kabuğuna sığmıyor, dördüncü sayının arka kapağındaki ilanla yeni derginin temellerini attık.

Ağustos 1997’de “Ölüdeniz” dergisi 32 sayfalık A5 boyutu ile Türkiye’ye dağıtıldı. Tabii tek dağıtım yolu vardı. PTT havalesi yada mektupla yollanan para sonrası adrese teslim. Sadece iki kişiydik işin mutfağında. Sevgili dostum Rahşan Duman ve ben mektupla ulaştırılan yazıları değerlendirip karar veriyorduk. Sonra emektar macintosh’da dizgi ve fotokopi.

“Üç ayda bir yayınlanan Sevgi ve dostluk” dergisi sloganı ile 97’de başlayan dergi Kasım 2000’de 12.sayısıyla veda etti. Geçen zamanda kemikleşen bir okuyucu kitlesi yarattı. Varolan Fanzinlerden farklı olarak, kendi kimliğini daha sağlam oluşturan, dergi olmaya çalışan bir fanzin oldu.

Birebir mektuplaşmalardan görünen çok daha farklıydı. Dergiyi biz çıkarmıyorduk. Okurlar bizden daha çok sahipleniyorlardı. Yoğun ÖSS trafiğinde ailesinden gizli elinde fenerle yorgan altında okuyanlar, eline geçmez şüphesi ile iki farklı adrese dergi isteyenler, biraz gecikince telefon açıp soranlar…

1997-2000 arasında çıkan 12 sayı boyunca yaptığımız yolculuğu günümüz tekonolojisine uyarlamadım. uyarlamayı da düşünmüyorum. Pdf formatı yerine dokunayım, fotokopiden okuyayım diyenler iletişime geçebilirler...

Ben nasıl edinebilirim diyorsanız... İzleyebileceğiniz iki yol var...
Ya fotokopi bedelini ödersiniz, yada kitap olur cd olur dvd olur birşeyler yollarsınız...
Dönemin yöntemleri dışında gönderim yapmıyorum...
Meraklısı mail atarak iletişime geçebilir...

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template