İthaki Modern serisinin yüzüncü kitabını adeta pastanın üstündeki çilek tadında sunuyor. Bilimle edebiyat harmanı romanları övgülere boğuldukça meraklı kedilere döndüğümüz Richard Powers nihayet dilimizde. 2018’de yayımlanan ve aldığı Pulitzer ödülünün yanı sıra yılın en iyileri listelerinin de gediklisi olarak roman özellikle konusuyla dikkat çekiyordu. Ağaçlara saygı duruşu, ağaçlar hakkında bir romandan fazlası, doğa-insan ilişkisine dair başyapıt cümlelerini duydukça artan merakımızı nihayet giderebileceğiz. Önce “oh be” sonra da “bin teşekkür ithaki” diyerek okumayı heyecanla bekliyoruz. Zevkle, şevkle önermeden olmaz. İlknokta’da yer alan ön izlemeyi okumadan geçmeyin der, pası da bültene atarım.
Bilimle edebiyatı harmanlayarak yazdığı romanlarıyla tanınan, Amerikan edebiyatının son yıllardaki popüler isimlerinden Richard Powers’ın, Modern serisi editörünün tarifiyle “hem çok iyi bir roman ve edebiyat hem de ağaçlarla ilişkilerimiz için bir nevi uyarı. Paul Austervari bir hassasiyetle yazılmış ekoanarşist bir roman” “Her Şeyin Hikâyesi” raflarda… İthaki Yayınları, İthaki Modern serisinin 100. kitabı olan romanı çeviren Kıvanç Güney.
Romanlarında yüzlerce yıllık bilim veya coğrafya tarihlerini, edebi karakterlerinin kaderiyle birleştirerek, devasa konuları müthiş kurgusal yetenekleriyle ele alan Richard Powers, bugüne kadar Pen, Ulusal Kitap, Ulusal Kitap Eleştirmenleri gibi çeşitli ödüllere layık görülen çok sayıda romanın sahibi. Powers’ın on ikinci kitabı olan “Her Şeyin Hikâyesi” de 2019’da Pulitzer Ödülü’nü kazanmakla kalmayarak New York Times, Washington Post, Time, Newsweek, Kirkus Review ve Amazon tarafından yılın en iyi kitapları arasında gösterildi.
Ağaçlara yönelik büyük bir saygı duruşu olan “Her Şeyin Hikâyesi”, doğayı, insanları, uygarlığı birbirine bağlayan ağları tüm azametiyle göstermeye çalışıyor: Dünyanın farklı yerlerinden gelmiş insanların Amerika’ya köklerini salarken yanı başlarında her yere uzanmış ağaçların imkânlarından yararlandıklarını; buna karşılık kendi uygarlıklarını kurarken hayat veren ağaçların soyunu nasıl tükettiklerini anlatıyor. Çok farklı karakterde insanların birleşerek ağaçları kurtarmak için nasıl çırpındıklarını, kimi zaman heba olsalar da attıkları tohumların ne kadar etkili olacağını zarafetle işliyor. Sanattan bilime, çocukluktan aşka, doğadan sanal âleme, aile öykülerinden çevre mücadelelerine ağaçların dünyayı nasıl yaratıp etkilediğine dair modern bir şaheser. Tüketen insani hırsların karşısında ağaçların şefkatinden yana olanların hikâyesi.
“Ağaçlar hakkında yazılmış en iyi roman ve aslında tüm zamanların en iyi romanlarından da, nokta.” — Ann Patchett
Yazar Hakkında: Richard Powers, Amerikalı romancı ve üniversite profesörü, 18 Haziran 1957’de Evanston, Illinois’de doğdu. Ailesiyle Tayland’ın başkenti Bangkok’a 11 yaşındayken taşındılar ve babasının müdürlüğünü yaptığı International School Bangkok’ta okudu. ABD’ye döndüklerinde liseyi bitirdi. Urbana-Champaign’deki University of Illinois’de (UIUC) ilk başta fizik okumaya başladı, sonradan İngiliz edebiyatına geçti. 1978’de üniversiteyi bitirdi, 1980’de de yüksek lisansını yine edebiyatta tamamladı. Üniversite eğitimi esnasında bilgisayar programcılığı yapmaya başlayan Powers, genelde bilim konulu romanlar yazmaktadır. 1989’da özel yaratıcılık emareleri gösteren deha sahibi gençlere verilen MacArthur Bursu’nu kazandı. Romancılığının yanı sıra edebiyat dersleri veren Powers, 1996’da görev yapmaya başladığı UIUC’de emeritüs profesördür. İlk romanı Three Farmers on Their Way to a Dance’ı 1985’te yayımlandı ve Amerikan Sanat Akademisi ve Enstitüsü tarafından verilen Rosenthal Ödülü’nü kazandı. Üçüncü romanı The Gold Bug Variations ile Ulusal Kitap Eleştirmenleri Çevresi Ödülü’ne aday gösterildi. Bir sonraki romanı Operation Wandering Soul ise Ulusal Kitap Ödülü adayı oldu. 1995’te yayımladığı, otobiyografik ögeler de taşıyan yapay zekâ hakkındaki romanı Galatea 2.2, Time dergisi tarafından 1995’in en iyi kitapları arasında gösterildi ve bir kere daha Ulusal Kitap Eleştirmenleri Çevresi Ödülü’ne aday oldu. Bir sonraki romanı Gain 1999’da James Fenimore Cooper En İyi Tarihi Roman Ödülü’nü kazandı. 2000’deki Plowing the Dark Amerikan Akademisi’nden Harold D. Vursell Onursal Ödülü’ne layık görüldü. Dokuzuncu romanı The Echo Maker ile 2006 Ulusal Kitap Ödülü’nü kazandı, ilk defa Pulitzer adayı oldu. 2019’da Pulitzer Kurgu Ödülü’nü, aynı zamanda Booker Ödülü’nde kısa listeye kaldığı ve William Dean Howells Madalyası’nın layık görüldüğü Her Şeyin Öyküsü ile kazandı. Bir sonraki romanı Bewilderment 2021 Booker Ödülü’nde kısa listeye kaldı. 2024’te son romanı Playground yayımlanacak.
Her Şeyin Hikâyesi / Richard Powers
Çeviren: Kıvanç Güney
İthaki Modern: 100
584 Sayfa
350,00 TL
Çeviren: Kıvanç Güney
İthaki Modern: 100
584 Sayfa
350,00 TL
Yorum Gönder