♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Geçen zaman, eski yozlaşmışlıkların izini silebilir mi?


Nehir Kıyısı Kadınları, savaş sonrası Almanya'sında diyaloglar ve monologlar üzerinden bu soruya yanıt arıyor. Heinrich Böll'ün hayattayken yayımladığı bu son roman, Nobelli yazarın ülkesinin tarihi ve karakteriyle son kez hesaplaşması.

Nobel Ödüllü yazar Heinrich Böll'ün son romanı okuru 1980'li yıllara, Bonn'da Ren Nehri kıyısındaki seçkin villalara götürüyor. Politikacıların, bankerlerin, aristokratların yaşadığı bu evlerde bu kez başroller ipleri elinde tutanlarda değil, iktidar oyunlarını ve entrikalarla dolu bir dönemi sorgulayan eşlerinde ve sevgililerindedir. İşledikleri suçları ve yolsuzlukları halktan büyük bir beceriyle saklayan aristokratlarla, geçmişteki suçlarının üstünü örterek liberal Almanya'ya uyum sağlayan eski Nazilerle, yozlaşmış bir düzenin maskeli aktörleriyle hesaplaşan Nehir Kıyısı Kadınları, savaş sonrası siyasetin karanlıkta kalan köşelerine ayna tutarken okuru etik bir hesaplaşmaya da davet ediyor.

Rüşvet alıyorlar, füzeler yağdırıyorlar, ölüme tapıyorlar - bunların hiçbiri yeni değil. Yeni olan şu: Kendilerini suçlu hissetmiyorlar.
 
#almanmodernleri #siyaset #entrika #güçoyunları #savaşsonrasıalmanya

Nehir Kıyısı Kadınları'na ilgi duyanlar için ek öneriler: Heinrich Böll: Fotoğrafta Kadın da Vardı; Thomas Mann: Buddenbrooklar / Bir Ailenin Çöküşü; Joseph Roth: İsyan; Siegfried Lenz: Saf Değiştiren; Hans Fallada: Neden Ucuz Saat Takıyorsun?

HEINRICH BÖLL, 1917'de Köln'de doğdu. İkinci Dünya Savaşı'na katıldı, esir düştü, 1945'e kadar özgürlüğüne kavuşamadı. Savaştan sonra hem üniversite öğrenimini sürdürdü hem de ağabeyinin marangozhanesinde çırak olarak çalıştı. 1950'den sonra yaşamını yazar olarak Köln'de sürdürdü. Alman ve Uluslararası PEN Derneği'nin başkanlığını yaptı. 16 Temmuz 1985'te öldü. Heinrich Böll, edebiyat yaşamına öykü yazarak başlamış ve öykücülüğü hep ön planda tutmuştur. İlk çalışmalarından en nitelikli yapıtlarına kadar, Böll'ün öykülerinde keskin gözlemcilik yeteneği, çağdaş ve eleştirel düşünce yapısı, alaycılığı, insancıl yaklaşımı kendini açıkça belli eder. Aldığı ödüller arasında 1967 Georg-Büchner Ödülü, 1972 Nobel Edebiyat Ödülü vardır. Böll'ün eserleri yalnız Almanya içinde ve Alman dilini kullanan ülkelerde değil, bütün dünyada 20. yüzyılın önde gelen klasikleri arasına girmiştir. 

Nehir Kıyısı Kadınları / Heinrich Böll
Çeviri: İlknur İgan
Dizi: Can Modern
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 240
Fiyat: 34,50 TL         


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template