♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Empati Kraliçesi “19 Dakika” ile Türkçede!


“Kız Kardeşim İçin”, “Cam Çocuk”, “Bir Daha Bak”, “Abra Kadabra”, “Ayrılık Vakti” ve “Ev Kuralları” gibi uluslararası çoksatan romanlarıyla tanıyıp sevdiğimiz Jodi Picoult’un yeni romanına kavuşuyoruz. Uzun süredir beklediğimiz romanı “19 Dakika” raflarda. Okurunun gönlünü ilk okumada çalan yazarlardan Picoult. Asla ilk okumada bırakmayanlardan. Yazdığı her şeyi okumalıyım dedirtenlerden. Yazarı ve romanı şevkle tavsiye ederken pası bültene atıyorum. Bülten deyip geçmemeli esasen. Sevgili Nazlı Berivan Ak, nefis bir bültenle Picoult özeti çıkararak hafızamızı da tazelemiş.

Tüm dünyada 30'dan fazla dilde okurlarıyla buluşan, her romanıyla yeni bir tartışmayı ateşleyen Jodi Picoult'nun uzun süredir beklenen romanı 19 Dakika bu ay raflarda yerini alıyor. Türkçe okuru Jodi Picoult ismini iyi biliyor. İkilemlerin, zorlu konuların, büyük tartışmaların yazarı Picoult.

Kız Kardeşim İçin’de ablasını hayatta tutmak için dünyaya gelen proje çocuk Anna’nın hikayesini anlattı; Cam Çocuk’ta ise az bilinen, çok can acıtan osteogenesis imperfecta sendromlu Willow’un hikayesini. Ev Kuralları’nda “Oğlunuzun gözlerinize bakamaması… Suçlu olduğu anlamına mı gelir?” diye sorarak Asperger sendromlu Jacob karakteri üzerinden kusursuz bir dünyada kusurlu olmanın kodlarını tartıştı. Toplumsal konular hep radarındaydı Picoult’nun, Bir Daha Bak’ta Amerika’nın gizli tarihinin, ıslah projesinin izini sürdü. Eve Dönüş Şarkısı’nda kendi hayatından ilham alarak LGBT+ konusunu işledi, bütün dünyanın cephe aldığı karakterin hayat yolculuğunda kendine varma öyküsünü yazdı. Bu kez sorusu “Hayatınız bir film olsa, eve dönüş yolunda hangi parça çalar?”dı. Hafızanın doğasını tartıştığı Abra Kadabra, iyi aile kavramını, saklamayı ve açık etmeyi, kabullenmeyi ve yeni bir yaşam inşa etmeyi anlattığı bir başyapıt olarak Picoult okurlarının favori romanlarından oldu. Küçük Muazzam Şeyler'de Picoult “Kaideleri sorgulamak için kaç istisna gerekir?” diye sordu. Ayrıcalığa, güce, ırka dair her şeyi, tüm önyargıları bir kenara bırakmak romanın ön şartıydı.

Picoult bu kez 19 Dakika ile okurlara meydana okuyor, akran zorbalığını, aile bağlarını ve eksiksiz görünenin ardındaki sırrı tartışıyor. 

Otuzdan fazla dilde milyonlarca okura ulaşan Picoult için Empati Kraliçesi denilmesi boşa değil, taraf olmuyor, günün ve güncelin nabzını tutuyor, akıcı dili ve kışkırtıcı sorularıyla her romanında etkileyici bir okuma deneyimi sunuyor. 19 Dakika tüm kitapçılarda.

Meydana gelmiş bir şeyi geri döndüremezsiniz; yüksek sesle söylenmiş bir sözü geri alamazsınız. Hepimiz bu noktaya tek başıma gelmediğimi biliyoruz. Peki ama beni özleyecek misiniz? Daha da önemlisi; ben sizi özleyecek miyim?

On dokuz dakikada ön bahçenizdeki otları biçebilir, saçınızı boyayabilir, börek pişirebilir, beş kişilik bir ailenin çamaşırlarını katlayabilirsiniz. On dokuz dakika, reklamlar hariç standart bir komedi dizisinin süresidir. On dokuz dakikada verdiğiniz pizza siparişini teslim alabilirsiniz. Çocuğunuza masal okuyabilir ya da motor yağınızı değiştirtebilirsiniz. On dokuz dakikada dünyayı durdurabilir ya da durmasını beklemeden atlayabilirsiniz. On dokuz dakikada en büyük intikamı alabilirsiniz.

Peter yıllarca sınıf arkadaşlarından zorbalık gördü. Defalarca sınırda olduğunun mesajını verdi, sessizliği yardım çığlığıydı. Sonunda on dokuz dakikalık cehennemin baş kahramanı oldu. Sahi, sevgi dolu, harika bir genç bu noktaya nasıl geldi?

Empati kraliçesi Jodi Picoult’tan zamansız bir roman. Bugünün ve geleceğin izindeki tüm okurlar için.
“Meydan okuyor, sınırları zorluyor. Müthiş bir romanla karşı karşıyayız.”  The Sun

“Picoult tezatları bir araya getiriyor, şüphe ve gerilim dozunu yükseltiyor, göz alıcı bir finalle son vuruşu yapıyor. Nefis bir roman, güncel ve çok katmanlı.” The Times

19 Dakika / Jodi Picoult
Orijinal Adı: 19 Minutes
Çeviri: Serkan Göktaş
Kategori: Dünya Roman
April, Şubat, 2021
Sayfa Sayısı: 600
Etiket Fiyatı: 45 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template