♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Son yüzyılın en büyük yazarlarından biri olan Grace Paley'den ''Ölü Dilde Bir Hayalperest''

“İnsana Hiç Rahat Yok Kendinden” ile tanıyıp sevdiğimiz öykücülerden Grace Paley’nin bir kitabına daha kavuşuyoruz. Müjdeyi veren DeliDolu Kitap oldu. Toplu Öyküler seçkisinden derlenerek ilk kez dilimize kazandırılan öykülerle dolu kitap “Ölü Dilde Bir Hayalperest” adıyla raflarda yerini alıyor. İki bölümde yirmi dört öyküden oluşan seçkiyi ve yazarı şevkle öneriyor ve pası bültene atıyoruz…

Benzersiz üslubuyla pek çok yazarın hayranlığını kazanmış Grace Paley'den, sıradan insanların “sıradan” yaşamlarına ayna tutan sıradışı öyküler: Ölü Dilde Bir Hayalperest. 1995 yılında Pulitzer Ödülü'nde finale kalan Toplu Öyküler seçkisinden derlenerek Delidolu Yayınları tarafından Türkçede ilk kez yayımlanan bu öyküler; insan ilişkilerine, yalnızlığa, varoluşun getirdiği kaçınılmaz korku ve arzulara dair çarpıcı tespitleriyle zihinlerde uzun süreliğine yer edecek. 

Gözlem gücüyle okurunu şaşırtmayı başaran Paley, kendi deyişiyle, yaşadığı ülkenin ve şehrin sakladıklarını gün yüzüne çıkarmaya, anlatılmayanı anlatmaya çalışırken, hayatın iç acıtan keskin yönlerini kendine has iyimserliğiyle yumuşatıyor. Bu son derece gerçekçi ve kimi zaman taşıdıkları dramatik içerikle zıtlaşan eğlenceli diyaloglara dayalı öykülerde, New York'un alt sınıf insanlarının, göçmenlerin, bekâr annelerin, aldatılan karıkocaların yaşamlarına bütün doğallığı içinde tanık oluyoruz.

Kadınlar hakkında yazmanın başlı başına “politik bir eylem” olduğunu vurgulayan yazarın; kadın-erkek ilişkilerini, anneliği, evlilik ve cinselliği ele alışındaki eleştirel ve alaycı tavır, gerçekliğin en ağır meselelerini yüzümüze vururken bile elden bırakmadığı mizahi anlatım, onu bütünüyle özel bir yazar hâline getiriyor.

“Bu zamanda âşık olmak için şaşı, camdan dışarıya, oturduğun buz gibi soğuk sokağa bakmak için de kör olman gerekiyor.”

"Son yüzyılın en büyük yazarlarından biri olan Grace Paley, dile yeniden can veriyor ve önünüze hayal edebileceğinizden de zengin ve şaşırtıcı bir dünya seriyor."
George Saunders

"Çok az sayıda yazar, onun karakteristik konuşma diliyle anlattığı etkileyici ve komik öykülerindeki o doğaçlama sesle boy ölçüşebilir. Bu mükemmel seçki, Paley'nin cömert ruhunun bu yüzyılın geri kalanına armağanıdır."
Ursula K. Le Guin

Grace Paley: Çarlık Rusya'sından Amerika'ya göçen sosyalist Yahudi bir aileye mensup, Amerikalı feminist öykücü ve şair Grace Paley (1922-2007) aynı zamanda bir aktivistti. 1950'lerdeki nükleer karşıtı harekete, 1960'larda ise Vietnam Savaşı'na karşı düzenlenen protestolara katıldı. Yaratıcı yazarlık dersleri de veren Paley'nin, İnsana Hiç Rahat Yok Kendinden (1959), Son Dakikada Büyük Değişimler (1974), Aynı Gün Daha Sonra (1985) adlı kitaplarının yer aldığı, 1994 yılında yayımlanan The Collected Stories (Toplu Öyküler) seçkisi çeşitli ödüllere aday gösterildi.

Ölü Dilde Bir Hayalperest / Grace Paley
Türkçeleştiren: Püren Özgören
Kapak Resmi: Gökçe İrten
DeliDolu Kitap, Öykü, Yetişkin
208 Sayfa
Fiyat: 36,00 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template