Maxime Rovere’nin bütün yazınsal olanakları kullanarak günümüzde kaybolmuş bir evrenin “hakikatine” yaklaşma denemesi sayılabilecek romanı Spinoza Tayfası, modern akıl ve özgürlük mefhumlarının ortaya çıkışı kabul edilen 17. yüzyıl Avrupası’nda Benedictus Spinoza’nın evrenini şekillendiren gelişmeleri ve tartışmaları ayrıntılarıyla ele alırken, tarihin unutma eğiliminde olduğu fakat Spinoza’yı derinden etkileyen şahısların; anatomistlerin, şairlerin, aktivistlerin, Yahudi cemaatinin önde gelen isimlerinin filozofun yaşamında ve düşüncesinde oynadığı rolleri açığa çıkarıyor.
Rovere, mektuplardan elyazmalarına kapsamlı bir arşiv çalışmasının ürünü romanında Spinoza’nın gündelik yaşamının derinliklerine o denli dalıyor ki felsefi olanla olmayan arasında, biriyle ötekinin yaşamları, fikirleri arasında oluşturulmuş sınırları bulanıklaştırarak filozofun dünyasını anlamaya, hatta anlamanın ne demek olduğuna odaklanıyor.
Ne Dediler:
“Mizahi, canlı ve konuya son derece vâkıf.”
Philosophie Magazine
“Kitapta her şey olması gerektiği gibi.”
Libération
“Şahane bir çalışma.”
Philosophie Magazine
Alıntılar:
“[Spinoza Tayfası], roman biçimini aldı; ailelerin, aşkların, dostlukların kararsız evrimini izledi ve bakış açılarını çoğalttı. Ayrıca merkezine her daim Spinoza’yı yerleştirmeyerek Felsefe’nin parıltısının, birisine duyulan hayranlığın bizi kör etmek yerine, dünyanın –hem onun hem bizim dünyamızın– ne olduğunu daha iyi anlamamıza, hatta anlama’nın ne demek olduğunu kavramamıza yardımcı olmayı amaçladı.”
“Filozofun ayırt edici özelliği haklı olmak değil haksız olacağı anı kollamaktır.”
"Vicdan Bankası’nda hiçbir fikir, Borsa’da kredi bulamayacak kadar tuhaf değildir..."
“Bence duvarlar ayak bağı olmaya başlayınca yıkılmalı. Ortak bir tarihi ancak böyle oluşturabiliriz.”
“Öte yandan, kitabın geometrik yapısına tahammül edebilenlerin sayısı çok azdı. İnsanı canından bezdiren kanıtlama yığınları ve hiçbir uyarı yapmadan beyninizi parçalayan yıldırım hızındaki önermeleriyle Ethica’nın bir yayıncılık başarısı yakalama şansı pek yoktu. Bu çok daha kaygılandırıcıydı; çünkü bir kitabın en azılı düşmanları o kitabı okumayanlardı.”
MAXIME ROVERE : Felsefe alanında çalışmalarını sürdüren çevirmen, yazar, akademisyen Maxime Rovere, École normale supérieure’de (Paris, Lyon) ve PUC’te (Rio de Janeiro, Brezilya) dersler vermiştir. Halen Buenos Aires, Princeton ve Montréal üniversitelerinde düzenli olarak konuşmalar gerçekleştirmektedir. Spinoza üzerine çalışmalarıyla tanınan Rovere, Spinoza’nın mektuplarını çevirmiş, filozofun yaşamı ve fikirleri etrafında örülmüş kurmaca eseri Spinoza Tayfası’nı kaleme almıştır. Kitapta verilen bilgiler, notlar, referanslar ve kaynakçayla ilgili tüm detaylara kitabın internet sayfasından ulaşabilirsiniz: http://www.leclanspinoza.com/
Spinoza Tayfası
Amsterdam, 1677 / Özgürlüğün İcadı
Maxime Rovere
Özgün adı: La Clan Spinoza, Amsterdam 1677, L'invention de la liberté
Çeviri: Osman Senemoğlu
Kolektif Kitap, 1. Baskı, Ocak 2020
Tür: Edebiyat, Roman
496 sayfa, 45,00 TL
Yorum Gönder