♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Solteras : Koca Bulma Dersleri

2011 yılında bir düğün hazırlığında nedimelerin başından geçen olayları anlatan bir komedi o kadar sevilmişti ki sayısız ödülünü iki Oscar adaylığını ekleyecek denli katlamıştı başarısını. Birçok sahnesi hafızalara kazınan uçuk kaçık komedinin başarılı formülü başka kapılar açtı. Kadınları daha ön safhalara taşıyarak benzeri filmlerin gelmesi beklentisi de oluşturdu. Afişine beş gelinlikli kadını koyan bir Meksika filminin ilgi çekmesi çok normal bu yüzden. Netflix’in haklarını alıp izleyiciye sunması da peşinden gelince “Solteras”, koca arayışında dünya turuna çıkmış durumda. Küçük bütçeli romantik komedi, kadınları başrole koyup evlilik peşinden koşturuyor.

Senaryoyu birlikte kotaran Luis Javier Henaine ile Alejandra Olvera Avila ikilisinin ikinci ortak üretimi “Solteras”. Ülkesinde dizilerle tanınan Avila, 2007’den bu yana birçok dizide kalem oynatmış. Uyarlamalar ve kısa filmlerin ardından yolları 2014 yılında Henaine ile kesişmiş. “Tiempos Felices” ikisi içinde ilk sınav olmuş ve ödüllerle taçlanmış. Bir uzun metraj için ikisinin de ilk senaryoları ve Henaine’in de ilk yönetmenlik denemesi için hayli başarılı olan bu sonuçtan sonra tekrar bir araya gelmelerinin sonucu karşımızda. 2003 ile 2006 arasında üç kısa filme imza atan Luis Javier Henaine, “Tiempos Felices” ile festivalleri dolaşmış ve en iyi ilk film ödülüyle önemli çıkış yakalamış. Bu başarı öyküsünden beş yıl sonra ikinci filmi için koltukta. İkinci adımda oyuncu kadrolarında da Cassandra Ciangherotti, Gabriela de la Garza, Irán Castillo, Sophie Alexander-Katz, Flor Eduarda Gurrola ve Juan Pablo Medina başı çeken isimler.

Evlilik peşinde çaresiz kalan kadınları anlatan komedi, bizi Ana ile tanıştırıyor. Bir düğün ile yapıyor açılışını. Ana sevgilisi Gabriel ile evlilik üzerine konuşurken terk ediliyor. Sonrasında dağıtıyor her ayrılık sonrası safhası gibi. Anne babasının evlilik yıldönümü kutlamasında olay çıkarınca kuzeninin verdiği numarayı arıyor. Koca bulma derslerine başlıyor ve olaylar gelişiyor.

Evde kalmış kadınların kursa katılması üzerinden ilerleyen komedi ana karakterini kısa sürede tanıtıp sevdirerek iyi başlıyor. Gayet sevimli de gidiyor ama bir süre sonra senaryo zaafları çıkıyor ortaya. Bolca karaktere rağmen tek öyküde diretmesi, yan öykülere girişmemesi yanlış tercih. Bir okul komedisine dönüşebilecekken kendini sürekli dizginlemesi de öyle. Bir de en kötü klişeyi, eski sevgiliyi kullanması yüzünden sıradanlaşıyor. Oysa daha cesur adımlar atsa iyi bir bileşim var ortada. Malzeme sıkıntısı da yok. Ana hedefi evlilik olan kadınların erkek avlamak için yapabileceklerinde her türlü uçuk kaçık adım atılabilir, fantaziler kurulabilir. Malzeme hayli bol ama ikili muhafazakar ve gerçekçi kalmaya ant içmiş adeta. Şaşırtan hiçbir şey olmuyor. İkinci yarıda tamamen bildik bir komediye dönünce izleyiciyi de kaybediyor. Reaksiyon göstermeden izlenebilir hale geliyor. Ana üzerinden kadını işlerken son dönemde sıkça rastlanan yalnız ama güçlü kadın profiline de yeltenmiyor. Sadece onun hayatından bir kesiti anlatmakla yetiniyor. Bir diğer ilginçliği de finali. Bu iyi finali yaratanlar ile filmi yaratanlar aynı kişiler mi diye sormamak elde değil…

Bir buçuk milyon dolarlık mütevazı bütçesiyle festivallerde gezinen ve bir de ödülle taçlanan komedi Ekim başında Netflix üzerinden izleyiciye sunuldu. “Ready to Mingle” adıyla da anılan film doksan beş dakikayı hayli ritmsiz geçirirken sadece sevimli görünmeyi becerebilen havasıyla olabileceğinden daha azını verenlerden. Kaçırılmış onca fırsatla daha iyi olabilecekken mevcutla yetinme tercihinden tipik bir Pazar gecesi eğlencesi çıkmış. Vasatı aşmayı başarsa da türü sevenler dışında kimseye iyi vakit garantisi yok.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template