♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Superlópez : Neysen O’sundur

Süper kahraman filmlerinin ardı arkası kesilmediği konusunda hemfikiriz. Bir kısmımızın “sevmem o tür filmleri” diyerek köşesine çekildiğine de aşinayız. Çizgi roman markalarının hakimiyetinde geçen kahraman evrenine arada farklı işlerle katılımlar da olmuyor değil. Avrupa sinemasından gelen farklı örnekler ortamı şenlendiriyor ve bilinen kalıpların dışında seyrediyor. İspanyol işi “Superlópez” tastamam böyle olan örneklerden. Yoğun esinlenmeli olsa da çizgi roman uyarlamaları listesine ağırlıklı komedi tonuyla renk katıyor.

2018 yapımı İspanyol işi Jan’ın aynı adlı çizgi romanından uyarlanmış. Uyarlamayı kotaranlar İspanyol tv ekranlarına birçok dizi çekmiş iki isim: Diego San José ve Borja Cobeaga. İkilinin zirve işleri 2009’da senaryosunu birlikte kotardıkları ve Cobeaga’nın yönettiği komedi “Pagafantas”. Ki, Cobeaga’nın kısa komedisi “Éramos pocos” ile Oscar adaylığı da mevcut. Komedi konusunda yerel de olsa hakim iki ismin senaryosunu peliküle aktaran isimse hayli tanıdık bir isim Javier Ruiz Caldera. İki kısa filmle başlayan macerasını Amerikan sinemasına kafa tutan komedilerle sürdüren Caldera, 2009 yılında çektiği “Spanish Movie” ile ilk uzun metrajında sıçrama yapmıştı. Üç yıl sonra çektiği “Promoción fantasma” ülkemizde de vizyon gördü. “Tres bodas de más” ve özellikle de “Anacleto: Agente secreto” ile ödül canavarına da dönüşen komedi filmlerinin aranan ismi haline geldi. Amerikan sinemasının tonlarına yakın ama ülkesinin havasını da veren eğlencelikler konusunda iyi iş çıkaran bir isim olarak biliniyor. Özgün işler çıkarmasa da bilinen konuları İspanyol uyarlamasıyla soslayarak eğlendiriyor ve seyirciden karşılık buluyor. “Superlópez” için onun akla gelmesi de sürpriz değil elbette. Oyuncu kadrosunda da tanıdık simalar mevcut. Dani Rovira süper kahramanımızı canlandırırken Alexandra Jiménez, Julián López, Maribel Verdú, Pedro Casablanc ve Gracia Olayo da ona eşlik eden isimler.

Kundakta tanıştığımız kahramanımız gezegenlerindeki sorunlar nedeniyle ailesi tarafından dünyaya gönderiliyor. Çocukları olmayan bir çiftin bahçesine düşüyor. Kesilse de anında yıkan bıyığıyla ve süper güçleriyle farklı çocuk olduğu keşfedilse de arkadaşları tarafından ezik olarak anılmamak için bunları kullanmayarak büyüyor. Gereken düşman da hemen peşinden dünyaya gönderilse de farklı ülkeye düştüğü için karşılaşmaları yıllar sonra gerçekleşiyor. Sıradan bir ofis çalışanı olarak tekdüze bir yaşam süren Juan Lopez’in hayatı onu arayan kadının iletişime geçmesiyle değişiyor. Süper kahramanımız ne ise o olduğunu saklamaktan vazgeçiyor…

“Superlópez” standart bir süper kahraman filminin gerektirdiği her şeyi karşılıyor öncelikle. Teknik ve efekt olarak tastamam. İnandırıcılığı ve gerçekçiliği fazlasıyla yerinde… Eğlenceyi de zaten çizgi film tonlarında aramadığı için gayet başarılı bir iş sinemasal anlamda. Komediyi klasik aile yapısından, anlık tepkilerden ve aile yapısı gibi kemikleşmiş evrensel kültürden çıkarıyor. İstediğiniz kadar süper kahraman olun anne babanızın verdiği tepkiler değişmez örneğin. Kıyafetinizi yine anneniz diker. Babanız yine çeker fırçayı. Karşı cinse hava atmak istediğinizde fazla gaza gelirseniz sonunuz yine hüsran olur. Lopez de olsanız Superlópez de bazı şeyler aynı kalır. Filmin tüm eğlencesi bu formül üzerinden ilerliyor sonuç olarak. Geri kalanı tamamen bildik şeyler işte. En yakın arkadaşla aynı kızın peşinden koşma, düşmanın bu durumu kullanması, kahramanın direnmesi, söz konusu en yakınları tehdit olunca gerekeni yapması. Şaşırtıcılık, sürpriz veya farklı herhangi bir şey yok. Olmasına gerek de yok. Ana mesajı da belli zaten: Saklanmana gerek yok. Neysen o’sun.

Ülkesinde 23 Kasım 2018’de vizyona giren yaklaşık 8 milyon euro bütçeli film, yılın en iyilerinden biri olarak İspanyol halkından iyi geri dönüşümler almakla kalmamış 2019’u da 12 adaylıkla karşılamış. Goya ve Gaudí’den gelen iki efekt ödülüyle yetinmek zorunda kalsa da hedefine ulaşmış, başarılı bir film olarak anılmaya devam ediyor. Mart sonu itibariyle internet üzerinden dünyaya da yayılmış ki, Netflix gibi platformlarda yer alıyor. Türe aşina izleyicinin hiç zorlanmadan akışına kapılacağı “Superlópez” temposunu hiç düşürmeden seyircisiyle birlikte finaline yürüyen eğlenceliklerden. Ailecek ekran karşısına geçelim gülelim, eğlenelim, zaman da hiç fark etmeden aksın diye düşünenler için biçilmiş kaftan.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template